Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Εξόφληση λογαριασμών ΔΕΗ έως και 40 άτοκες δόσεις.

Εξόφληση λογαριασμών ΔΕΗ έως και 40 άτοκες δόσεις

Πρόγραμμα ως και 40 δόσεων για την εξόφληση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ, η οποία μέχρι σήμερα έχει κάνει πάνω από ένα εκατομμύριο διακανονισμούς και ρυθμίσεις για την πληρωμή λογαριασμών.

Το νέο πρόγραμμα απευθύνεται σε ευάλωτους καταναλωτές, όπως ορίζονται με βάση τα κριτήρια ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) και σε άτομα με μηχανική υποστήριξη, ενώ δίνεται η δυνατότητα και σε άλλους οικιακούς καταναλωτές να πληρώσουν με πολλαπλές δόσεις, το αίτημά τους όμως θα εξετάζεται από επιτροπές στα κατά τόπους καταστήματα της ΔΕΗ.

Στο 25% 
Η κάθε δόση θα είναι άτοκη και δεν θα ξεπερνά το 25% του συνόλου ενός διμηνιαίου λογαριασμού χωρίς το ΕΕΤΗΔΕ (τέλος ακινήτων). Για παράδειγμα ένας ευάλωτος καταναλωτής με συνολική οφειλή 2.000 ευρώ και μέσο διμηνιαίο λογαριασμό 200 ευρώ (χωρίς ΕΕΤΗΔΕ) θα μπορεί να αποπληρώσει σε 40 άτοκες δόσεις, των 50 ευρώ η κάθε μία.
Το πλεονέκτημα των 40 δόσεων αφορά μόνον στους ευάλωτους καταναλωτές με υψηλό βαθμό συνέπειας στις πληρωμές τους προς τη ΔΕΗ με βάση την κατηγοριοποίηση που έχει κάνει η εταιρία. Δηλαδή αφορά, όσους ήταν μέχρι σήμερα συνεπείς στην εξόφληση λογαριασμών , με ή χωρίς διακανονισμούς καθώς και όσους είχαν περισσότερες από μία ενσωματώσεις (απλήρωτους λογαριασμούς) σε επόμενο λογαριασμό ή και μία αθέτηση διακανονισμού. Πρόκειται για τις κατηγορίες «συνέπειας» 1, 2 και 3 της ΔΕΗ.
Ακολουθεί η κατηγορία 4 για «Πολλαπλή αθέτηση διακανονισμών», η κατηγορία 5 για «Παραβίαση μετρητή ύστερα από αποκοπή λόγω χρέους» και η 6 για «Επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις μετρητή ύστερα από αποκοπή ή ρευματοκλοπή». Για τις δύο πρώτες, τις κατηγορίες 4 και 5 προβλέπονται δόσεις, αλλά λιγότερες και συγκεκριμένα η ρύθμιση προβλέπει διακανονισμό με προκαταβολή 10% συν 6 άτοκες διμηνιαίες δόσεις ή 20% προκαταβολή συν 4 άτοκες διμηνιαίες δόσεις.

Οι αλλαγές 
Στο προηγούμενο πρόγραμμα οι κατηγορίες 1,2 και 3 είχαν δικαίωμα διακανονισμού σε 6, 4 και 3 έντοκες διμηνιαίες δόσεις αντίστοιχα, ενώ οι λιγότερο συνεπείς καταναλωτές των κατηγοριών 4 και 5 έπρεπε να καταβάλουν 20% προκαταβολή συν 3 έντοκες διμηνιαίες δόσεις και 50% προκαταβολή συν 2 έντοκες διμηνιαίες δόσεις, αντίστοιχα.
Για την κατηγορία 6 (παραβιάσεις μετρητών και ρευματοκλοπές) δεν έχει επέλθει καμία μεταβολή και οι οφειλέτες θα πρέπει να καταβάλουν το 100% της οφειλής ή να προχωρήσουν σε διακανονισμό μετά από την καταβολή εγγυήσεων.
Ας σημειωθεί ότι τους χειμερινούς μήνες (Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο) όπως και τους καλοκαιρινούς (Ιούλιο και Αύγουστο) δεν γίνεται διακοπή ρεύματος σε πελάτες με ΚΟΤ, ενώ διακοπή δεν γίνεται στις ομάδες πελατών που έχουν εξάρτηση από μηχανικά μέσα.

Ευάλωτοι Καταναλωτές - Δικαιούχοι ΚΟΤ 
Ανεργοι με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ή άτομα με ετήσιο εισόδημα ως 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ/τέκνο ως τα δύο παιδιά και κατανάλωση ημέρας 200kWh - 1.500 kWh./τετράμηνο.
Tρίτεκνοι με ετήσιο εισόδημα ως 25.000 ευρώ και κατανάλωση ημέρας 200kWh - 1.700 kWh/τετράμηνο.
Aτομα με αναπηρία από 67% και πάνω, με οικογενειακό εισόδημα ως 23.500 ευρώ/ετησίως και κατανάλωση ημέρας 200kWh ? 1.700kWh/τετράμηνο.
Ατομα που χρήζουν ενεργοβόρας μηχανικής υποστήριξης με οικογενειακό εισόδημα ως 30.000 ευρώ/ετησίως και τετραμηνιαία κατανάλωση ως 2.000 kWh.

Δεν υπάρχουν σχόλια: