Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Το ελληνικό μοντέλο: Κοινοβουλευτικές εκλογές κάθε 32 μήνες.

Το ελληνικό μοντέλο: Εκλογές κάθε 32 μήνες

Υποτίθεται ότι ο κυρίαρχος λαός όταν καλείται να ασκήσει το εκλογικό του καθήκον και δικαίωμα, ψηφίζει για μια Βουλή διάρκειας τεσσάρων ετών. Αυτό λέει το Σύνταγμα της Ελλάδας και σοφά το λέει και ο λαός βεβαίως το γνωρίζει. 


Ωστόσο είναι όλο και πιο συχνό το φαινόμενο των πολιτικών της αντιπολίτευσης, εις το όνομα του κυρίαρχου λαού, να απαιτούν νέες εκλογές λίγους μόλις μήνες αφότου ο ίδιος κυρίαρχος λαός έχει ψηφίσει για να εκλέξει βουλευτές με θητεία τεσσάρων ετών. Το επανέλαβε την περασμένη Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τον Πρωθυπουργό να οδηγήσει τη χώρα πάλι σε εκλογές, ενώ έχουν περάσει οκτώ μήνες από την προηγούμενη φορά που ψηφίσαμε. 

Είναι δικαίωμα του Αλ. Τσίπρα να το ζητάει. Το Σύνταγμα επιτρέπει τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν σε άλλες χώρες που οι εκλογές γίνονται σε προκαθορισμένο χρόνο με συνέπεια οι βουλευτές να έχουν σταθερή θητεία - και με αποτέλεσμα να χτίζεται η πολυθρύλητη «κουλτούρα συνεργασιών»: αφού ξέρουν ότι δεν μπορούν να κάνουν πρόωρες εκλογές δεν έχουν άλλη λύση από το να συνεργαστούν. Αντιθέτως στην Ελλάδα αφού ξέρουν ότι μπορούν να ξαναπάμε σε εκλογές δεν ψάχνουν τόσο την άλλη λύση.

Το πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα, με τις πρόωρες εκλογές να αποτελούν κυρίαρχο αίτημα της εκάστοτε αντιπολίτευσης και βασικό καταλύτη των διαδικασιών, έχει δημιουργήσει το εξής παράδοξο: ο μέσος όρος κοινοβουλευτικής θητείας να απέχει πολύ από την τετραετία που ορίζει το ίδιο το Σύνταγμα. 

Στη Μεταπολίτευση, όπου έχει σημειωθεί η δημοκρατική ομαλότητα, ο μέσος όρος του βίου μιας Βουλής ανάμεσα σε δύο εκλογές είναι μόλις δύο χρόνια και οκτώ μήνες. Υπήρξε μόλις μία φορά που εξαντλήθηκε πλήρως η τετραετία: στη δεύτερη φορά των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ανδρέα Παπανδρέου, από τον Ιούνιο του 1985 ως τον Ιούνιο του 1989. Και άλλη δύο φορές «αγγίξαμε» την τετραετία: στη δεκαετία του '70, στη δεύτερη νίκη της Νέας Δημοκρατίας από τον Νοέμβριο 1977 ως τον Οκτώβριο 1981 και χρόνια αργότερα, επί Σημίτη, ανάμεσα στον Απρίλιο του 2000 και τον Μάρτιο του 2004. 

Σε κάθε άλλη φορά οι θητείες της Βουλής υπήρξαν βραχύβιες, σε σχέση τουλάχιστον με όσα προβλέπει το σοφό μας Σύνταγμα. Και φαίνεται ότι ο έλληνας ψηφοφόρος εκλέγει μια Βουλή όχι για τέσσερα χρόνια, αλλά για 32 μήνες... 



Δεν υπάρχουν σχόλια: