Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Τι ισχύει με την φορολογία των 18χρονων.

Φορολογικές δηλώσεις

Όσοι έγιναν 18 ετών έως 31/12/2012, ακόμη και αν είναι μαθητές Λυκείου, φοιτητές ή υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία, υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση, είτε έχουν εισόδημα είτε όχι. Μάλιστα, αν το παιδί έχει ετήσιο εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) πάνω από 2.900 ευρώ παύει να είναι προστατευόμενο μέλος της οικογένειας.

Οι συνέπειες για τον γονιό αν σταματήσει το παιδί να θεωρείται προστατευόμενο μέλος, είναι να χάσει το οικογενειακό επίδομα, ενώ δεν θα έχει για φέτος το αφορολόγητο των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που δεν θα είναι πλέον προστατευόμενο μέλος.


Σύμφωνα με το Νόμο 4110/2013 οι νέοι ηλικίας άνω των 18 ετών θα πρέπει να λάβουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), από το τμήμα μητρώου της εφορίας. Επίσης πρέπει να αποκτήσουν κωδικούς πρόσβασης και κλειδάριθμο από την εφορία, ώστε να υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση ηλεκτρονικά (η καταληκτική ημερομηνία υποβολής είναι η 30η Ιουνίου 2013). Η υποχρέωση αυτή ισχύει για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από το οικονομικό έτος 2013 (χρήση 2012) και επόμενα.


Το υπουργείο Οικονομικών επέφερε εκ νέου αλλαγές, με το Νόμο 4141/2013, (τροποποίησε το άρθρο 28 του ν.4110/2013) και αποσαφήνισε πως στους υπόχρεους άνω των 18 ετών που υποβάλλουν εφέτος για πρώτη φορά δήλωση εισοδήματος (οι οποίοι δεν έχουν τεκμαρτό ούτε πραγματικό εισόδημα) δεν θα εφαρμοστεί η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη. Επισημαίνουμε όμως, ότι αν υπάρχει εισόδημα έστω και 1 ευρώ από τόκους καταθέσεων θεωρείται εισόδημα και επιβαρύνεται ο νέος φορολογούμενος με τεκμήριο διαβίωσης. Αυτονόητο αν οι φοιτητές έχουν ετήσιο εισόδημα από εργασία έστω και 10 ευρώ ετησίως θα επιβαρύνονται με ελάχιστο τεκμήριο 3.000 ευρώ με ό,τι αυτό συνεπάγεται.


Το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει και άλλες αλλαγές (ετοιμάζεται να τις καταθέσει σύντομα στη Βουλή με τη μορφή τροπολογίας) και συγκεκριμένα:

. Δεν θα υποβάλλουν φορολογική δήλωση όσοι είναι πάνω από 18 ετών και είναι προστατευόμενα τέκνα (φοιτητές, στρατιώτες, κλπ).

. Δεν θα υποβάλλουν δήλωση τα προστατευόμενα τέκνα έστω και αν έχουν στο όνομά τους περιουσιακά στοιχεία (αυτοκίνητα, ακίνητα κλπ.). Το τεκμήριο των προστατευόμενων τέκνων (αν υπάρχει) θα το επιβαρύνεται ο γονιός. Βασική προϋπόθεση όμως για να μην πληρώσει πρόσθετη φορολογία ο γονιός, είναι να καλύπτει με τα πραγματικά του εισοδήματα τα τεκμαρτά.

. Στην περίπτωση που το ετήσιο εισόδημα από τόκους καταθέσεων δεν ξεπερνά τις 3.000 ευρώ δεν θα επιβαρύνεται ο 18αρης με το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ. Ουσιαστικά δηλαδή, θα παραμείνει αφορολόγητος και θα συνεχίσει να είναι προστατευόμενο τέκνο.

Θυμίζουμε πως τα εισοδήματα που φορολογούνται αυτοτελώς ή φορολογούνται στην πηγή με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης, από φέτος είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν στον κωδικό 659 ή 660 της φορολογικής δήλωσης.

Για παράδειγμα αναφέρουμε τους τόκους καταθέσεων, που στις περισσότερες περιπτώσεις οι γονείς έχουν δηλώσει στην τράπεζα ως συνδικαιούχους (για λόγους ασφάλειας) και τα παιδιά τους. Αναμένουμε λοιπόν, την σχετική τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε να δούμε τι τελικά θα κάνουν τα προστατευόμενα τέκνα.

Του Νίκου Καβουρίνου 

Ο Νίκος Καβουρίνος είναι Φοροτεχνικός Μέλος Δ.Σ. ΕΦΕΕΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια: