Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Το Ριζάρειο Ίδρυμα για να τιμήσει την επέτειο των 100 ετών από την Απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων, οργανώνει «συνάντηση» φωτογράφων με επίκεντρο τα Γιάννενα.



Το Ριζάρειο Ίδρυμα για να τιμήσει την επέτειο των 100 ετών από την Απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων οργανώνει ένα κύκλο εκθέσεων φωτογραφίας με τίτλο «Ιωάννινα 1913 - 2013. Ένας ιστορικός περίπατος στην πόλη», ο οποίος θα περιλαμβάνει έργα σημαντικών δημιουργών που περιπλανήθηκαν στους δρόμους και τα σοκάκια των Ιωαννίνων, εμπνεύστηκαν και μας χάρισαν πλούσιο φωτογραφικό υλικό γύρω από την φύση και το αστικό περιβάλλον, τα ήθη και τα έθιμα, τα πρόσωπα και τις ενδυμασίες, σκιαγραφώντας το προφίλ της πόλης την τελευταία εκατονταετία. 

Η αναφορά στα ονόματα των φωτογράφων δείχνει ότι συντελείται στην ουσία μία «συνάντηση», παλαιών και νέων φωτογράφων που τους ενώνει η κοινή καταγωγή σε πολλές περιπτώσεις, αλλά κυρίως ο τόπος που επέλεξαν να φωτογραφίσουν, τα Γιάννενα.
Απόστολος Βερτόδουλος, Κώστας Ζήσης, Λίλα Ζώτου, Άγγελος Καλογερίδης, Γιάννης Κόντος, Βασίλης Κουτσαβέλης, Γιώργος Μάκκας, Σπύρος Μελετζής, Κώστας Μπαλάφας, Ελένη Μουζακίτη, Βούλα Παπαϊωάννου, Άννα Παπούλια ,Δημήτρης Χαρισιάδης, Fred Boissonnas, Robert McCabe, Nelly's.
Η πρώτη παρουσίαση θα γίνει στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 20 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα, και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου. Την επιμέλεια και τον συντονισμό της έκθεσης έχει ο Τάκης Αναγνωστόπουλος, στον οποίο οφείλουμε και την επιμέλεια στις μεγαλύτερες εκθέσεις που έχει διοργανώσει το Ριζάρειο στο Μονοδένδρι.

Εις τα ακροτελεύτια άρθρα της διαθήκης του ο Γεώργιος Ριζάρης γράφει: «..Η επιθυμία μου είναι να προκύψει ωφέλεια εις το Κοινό από τους ιδρώτας του προσώπου εμού τε και του μακαρίτη αυταδέλφου μου.Δεν θέλω, με κανέναν τρόπο, να ωφεληθούν ολίγοι προς βλάβη των κοινωφελών διατάξεών μου».
Η λειτουργία του Ριζαρείου Ιδρύματος άρχισε τo 1841 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το Πολυμελές Συμβούλιο, που έχει την ευθύνη διοίκησής του, ακολουθεί με θρησκευτική ευλάβεια το πνεύμα των Ευεργετών, για προσφορά στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και γενικά το «κοινό καλό».

ΦΙΛ.Κ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: