Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Ηρθε για να μείνει το «χαράτσι» της ΔΕΗ


Το «χαράτσι» που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ είναι πιθανό να πληρώσουν και φέτος οι φορολογούμενοι αντί του νέου φόρου στα ακίνητα, αφού οι αποφάσεις για την επιβολή του έχουν «παγώσει» για την ώρα.



Την παράταση της καταβολής του Τέλους για έναν ακόμη χρόνο ζήτησε χθες η τρόικα από την κυβέρνηση, προσθέτοντας ένα ακόμη «αγκάθι» στην ατζέντα με τα ανοιχτά ζητήματα που πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι την προσεχή Πέμπτη, οπότε ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τη σύνοδο κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες.


Εως τότε πρέπει να έχει βρεθεί λύση στα εξής θέματα: της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, των νέων ευνοϊκών ρυθμίσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, των ληξιπρόθεσμων χρεών και των ασφαλιστικών εισφορών προς τα Ταμεία, του νέου φορολογικού πλαισίου για τη φοροδιαφυγή, της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της πορείας του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.

Τους φακέλους με αυτά τα ζητήματα «χτένισαν» χθες ένα προς ένα οι Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, Ματίας Μορς από την Ε.Ε. και Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ στη δίωρη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και το επιτελείο του, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη.

«Αποτιμήσαμε δράσεις και πολιτικές διαφόρων υπουργείων», είπε μετά τη συνάντηση αξιωματούχος της κυβέρνησης, εστιάζοντας στο «καυτό» θέμα των απολύσεων, για το οποίο οι ξένοι επικεφαλής θα έχουν σήμερα νέα επαφή με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.

«Εχουν δοθεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συγκεκριμένα στοιχεία για να πάρουμε τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου», είπε το ίδιο στέλεχος, προσθέτοντας πως «τα υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης έχουν δώσει στοιχεία για πολιτικές που πρέπει να εφαρμοσθούν για να επιτευχθούν οι στόχοι».

Ερωτηθείς ο ίδιος παράγοντας για το εάν υπάρχει απόφαση σχετικά με το πώς θα εισπραχθεί ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων και εάν θα αποδεσμευτεί από τον λογαριασμό της ΔΕΗ, ο ίδιος άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

Αλλες πηγές από το υπουργείο επισημαίνουν ότι η παράταση και της καταβολής του Τέλους της ΔΕΗ αποτελεί εναλλακτικό σχέδιο για τη διασφάλιση των εσόδων από τους φόρους στα ακίνητα σε περίπτωση που καθυστερήσουν ο σχεδιασμός και οι διαπραγματεύσεις των κομμάτων για τον ενιαίο φόρο.

Ετσι, λοιπόν, εάν οι διαδικασίες δεν ολοκληρωθούν έγκαιρα, τότε τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ενδέχεται να επιβληθεί σε πέντε δόσεις νέο έκτακτο τέλος ακινήτων, το οποίο θα εισπραχθεί και πάλι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ως προς τις επικείμενες ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τις οφειλές προς τα Ταμεία, οι συζητήσεις οι οποίες διεξάγονται μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας γίνονται με όρους ανατολίτικου παζαριού ειδικά στο θέμα του αριθμού των δόσεων. Επειτα από αμοιβαίες υποχωρήσεις στην τρίτη κατά σειρά σύσκεψη των τεχνικών κλιμακίων, φαίνεται ότι για την έκτακτη ρύθμιση ο αριθμός των δόσεων κλειδώνει στον αριθμό 48 και για την πάγια ρύθμιση (που θα ισχύσει σε όλα τα Ταμεία από την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους) ο αντίστοιχος αριθμός είναι οι 18 δόσεις ή 24 όπως άλλες πηγές επισημαίνουν.

Ωστόσο, παρόλο που έχει συμφωνηθεί ο αριθμός των δόσεων εκεί όπου δεν έχει υπάρξει συμφωνία (γι' αυτό και θα συναντηθούν και σήμερα) είναι στο διάστημα που θα τρέξει η έκτακτη ρύθμιση (αφού η ελληνική πλευρά ζητάει να επεκταθεί ο χρόνος ισχύος της μέχρι το 2016 και η τρόικα θέλει να λήγει προτού τεθεί σε ισχύ η πάγια ρύθμιση). Επίσης, η τρόικα ζητά εγγυήσεις ότι τα ποσά που το ΙΚΑ υπολογίζει να συγκεντρώσει εντός του 2013 από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (η ελληνική πλευρά κάνει λόγο για 1 έως 1,5 δισ. ευρώ) πράγματι θα συγκεντρωθούν.

Εν τω μεταξύ, χθες ο Γιάννης Στουρνάρας υπέγραψε προκήρυξη για την πρόσληψη 4.091 «Ράμπο» που θα ριχτούν στη μάχη των εσόδων.

Tων Μάριου Χριστοδούλου, Τζώρτζη Ρούσσου

Δεν υπάρχουν σχόλια: