Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Στη εποχή της. ''Αθηνάς'' προσπαθεί να προσαρμοστεί το ΤΕΙ Ηπείρου. Απορρίπτει το σχέδιο η Σύνοδος Προέδρων των ΤΕΙ.


Στα νέα δεδομένα, μετά τις αποφάσεις του σχεδίου «Αθηνά» προσπαθεί να προσαρμοστεί πλέον το ΤΕΙ Ηπείρου, το οποίο την τελευταία στιγμή κράτησε το Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής στην Άρτα (η αρχική πρόταση ήταν να συγχωνευτεί με αντίστοιχο τμήμα στο Ληξούρι).Από το εκπαιδευτικό ίδρυμα της περιοχής μας, όμως, καταργείται το Τμήμα Ιχθυοκομίας - Αλιείας, το οποίο μεταφέρεται στο Μεσολόγγι, ενώ συγχωνεύεται το Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών, που παραμένει στην Ηγουμενίτσα. Παράλληλα, αντιδράσεις συναντά και η υποβάθμιση του Ζωικής Παραγωγής Άρτας, που εντάσσεται πλέον σε μια ενιαία Σχολή, με άλλα τμήματα.Πλέον, άπαντες στο ΤΕΙ αρχίζουν να αναδιοργανώνονται με βάση το νέο σχέδιο, το οποίο πάντως θα μπορούσε, όπως σημειώνουν κύκλοι, να ήταν καλύτερο. «Έπρεπε να διατηρηθεί π.χ. το Τμήμα Ιχθυοκομίας - Αλιείας, αφού οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος κλάδος στην Ήπειρο» εξηγούν κύκλοι και θεωρούν πως το ΤΕΙ μπορεί ακόμη περισσότερο, απ' ότι σήμερα, να συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, δίνοντας καταρτισμένους επιστήμονες και τεχνογνωσία σε τομείς, όπως η πρωτογενής παραγωγή, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ήπειρο.


Είναι αρνητικοί.
Πάντως, γενικότερα, οι Πρόεδροι των ΤΕΙ απορρίπτουν το νέο -τελικό- σχέδιο «Αθηνά», όπως αποφάσισαν στην πρόσφατη Σύνοδό τους. Σύμφωνα με την Σύνοδο, δεν τηρήθηκαν οι επιβεβλημένες ακαδημαϊκές και νόμιμες διαδικασίες και δεν υπήρξε ουσιαστικός διάλογος και διαβουλεύσεις με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και είναι βέβαιο ότι αγνοήθηκαν οι γνωμοδοτήσεις της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση.Το σχέδιο «περιλαμβάνει πλήθος εσωτερικών αντιφάσεων και σε μικρό μόνο βαθμό εξυπηρετεί τη λειτουργία των ΑΕΙ. Είναι εμφανές ότι μειώνει το επίπεδο της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και περιορίζει εκτεταμένα και μονομερώς τα ΤΕΙ».

Να το αποσύρει. 
Η Σύνοδος καλεί το Υπουργείο Παιδείας να μεριμνήσει για την εξασφάλιση των πόρων και ιδιαίτερα του Εκπαιδευτικού Προσωπικού το οποίο απειλείται με μείωση κατά 90%.«Σε αντίθετη περίπτωση θα διαπιστωθεί η απόλυτη αδυναμία λειτουργίας των Ιδρυμάτων μας από το νέο ακαδημαϊκό έτος» σημειώνουν και εξηγούν: «Η πραγματικότητα που δημιουργείται σήμερα για τη λειτουργία του θεσμού των ΤΕΙ οδηγεί σε ακύρωση της πολύχρονης ακαδημαϊκής τους εξέλιξης και της προσφοράς τους στην ελληνική κοινωνία και την αγορά εργασίας», αναφέρει, μεταξύ άλλων. Τέλος, καλεί το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει το σχέδιο «Αθηνά», για να ξεκινήσει ορθολογικά η αναδιάταξη της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: