Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Ο Τσάβες, ο Καραμανλής, ο Αρσένης και ο Τσίπρας.


Με αφορμή τις πρόσφατες εμφανίσεις του Αλέξη Τσίπρα στο Καράκας για την κηδεία του Τσάβες, στο Μέγαρο Μουσικής για την πολιτική εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στη διημερίδα του Γερ. Αρσένη - την οποία μάλιστα έτρεξε για να προλάβει - γράφεται και λέγεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ/ ΕΚΜ στέλνει αντιφατικά μηνύματα, έχει προκαλέσει την αντίδραση του Αριστερού Ρεύματος και κάποιων συνιστωσών στο εσωτερικό του κόμματός του και έτσι δείχνει ότι δεν έχει σαφές στίγμα και στρατηγική για το αύριο. Πρόκειται ωστόσο για την προσπάθεια του κ. Τσίπρα να προσαρμοστεί στην πολιτική πραγματικότητα και να αποκομίσει πολιτικά οφέλη και φυσικά... ψήφους, σε ένα απολύτως ρευστό πολιτικό και κοινωνικό τοπίο. Η οποία δεν θα κριθεί σήμερα, αλλά στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Αυτό που πρέπει, δε, να επισημανθεί, είναι ότι ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν άγεται και φέρεται, όπως πολλοί λένε, αλλά κάνει ο ίδιος παιχνίδι γνωρίζοντας και τις αντιδράσεις που προκαλεί. Και απλώνεται ή μαζεύεται κάθε φορά, προκειμένου να μη χάσει τον έλεγχο.


Ο κ. Τσίπρας, προτού κληθεί από το Ιδρυμα Καραμανλή να μιλήσει στην πολιτική εκδήλωση μνήμης του ιδρυτή της Ν.Δ., είχε κάνει ήδη άνοιγμα στους ψηφοφόρους του Καραμανλή του νεότερου, μιλώντας ως προσκεκλημένος σε εκπομπή της ΝΕΤ. Αν δεν κάνω λάθος ήταν δύο Σαββατοκύριακα πριν. Μόλις χθες, μιλώντας στην Αλεξανδρούπολη και βάλλοντας κατά της διαπλοκής, μνημόνευσε την περίφημη φράση του Κώστα Καραμανλή περί «νταβατζήδων».
Λίγες ημέρες πριν, έσπευσε να προλάβει την κηδεία του Ούγκο Τσάβες πετώντας για το Καράκας, ενώ με το τζετ λαγκ να τον ταλαιπωρεί, βρήκε πτήση για να είναι στην ώρα του στην Αθήνα και να μιλήσει στη διημερίδα που διοργάνωσε ο Γερ. Αρσένης, δίνοντας σάρκα και οστά στα σενάρια περί «φλερτ» του ΣΥΡΙΖΑ με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, απαντώντας στην πρόταση Λαφαζάνη - μέσω της «Κ.Ε.» - για κυβέρνηση της Αριστεράς μαζί με ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, θύμισε δημοσίως ότι ο Τσάβες, στην πρώτη επαναστατική κυβέρνηση στη Βενεζουέλα μετά τη θριαμβευτική εκλογή του, χρησιμοποίησε υπουργούς της Δεξιάς. Και την ίδια στιγμή, συντηρεί (ή δεν... κόβει με το μαχαίρι, όπως του καταλογίζουν) τα σενάρια για μετεκλογική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Ελληνες του Πάνου Καμμένου, παίζοντας το χαρτί των αντιμνημονιακών κατά των μνημονιακών δυνάμεων. Υποβαθμίζει βέβαια τα όσα χωρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛΛ, αλλά δεν ήταν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας που πριν από ημέρες υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν οι παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά, αλλά τις νέες διαχωριστικές γραμμές τις ορίζει η ανθρωπιστική κρίση;
Εν κατακλείδι, ο κ. Τσίπρας κάνει πολιτικό παιχνίδι. Στόχος του είναι να έχει τον πρώτο λόγο, γνωρίζοντας ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι επίσης κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς αυτοδυναμία δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Προσπαθεί παράλληλα να ενοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλοντας τη γραμμή του, στη βάση της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας. Οσον αφορά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός του όπου τον κατηγορούν για οπορτουνιστή, όσο δεν τον αμφισβητούν μάλλον καλό του κάνουν, αφού η δημοσιοποίηση της άλλης άποψης μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ κρατά τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ «ζεστούς».

Του Γιάννη Καμπουράκη


Δεν υπάρχουν σχόλια: