Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Πόλεμος συμφερόντων για τις αποκρατικοποιήσεις.


Έντονο παρασκήνιο είναι σε πλήρη εξέλιξη για τα «ασημικά» της χώρας, σε μια χρονική στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει σε όλους τους τόνους -και το προβάλλει με ένταση-πως συνεχίζει την προσέλκυση επενδύσεων, με αφορμή και τις τελευταίες συμφωνίες. 

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς διαπιστώνει αντιπαραθέσεις ισχυρών επιχειρηματικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων και διπλωματικές κινήσεις ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών που προσπαθούν να «εκβιάσουν» τους υπουργούς για να λάβουν καλύτερη θέση στον αγώνα που ξεκίνησε στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων. 



Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που εξελίσσονται είναι τόσο πολλές και τόσο σοβαρές ώστε ορισμένοι υπουργοί εκφράζουν ήδη τον προβληματισμό τους αν η προσπάθεια αυτή μπορεί να αποδώσει, ή αν θα «κολλήσει» και πάλι, όπως «κόλλησε» πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. 

Η κυβέρνηση έχει αργήσει χαρακτηριστικά να προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις, όπως περιγράφεται και στην έκθεση - κόλαφος της τρόικας που είδε το φως της δημοσιότητας. Γι' αυτό και τώρα προσπαθεί να προχωρήσει πολύ γρήγορα σε ορισμένες αποκρατικοποιήσεις, για να πείσει τους συνομιλητές της στην Ευρώπη και τους δανειστές της πως υλοποιεί ό,τι υποσχέθηκε. 

Παράλληλα θέλει να εξουδετερώσει την πίεση που δέχεται για πρόσθετα οικονομικά μέτρα. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται και όσο φαίνεται. 

Παρά το γεγονός ότι το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου έχει κάνει ήδη κάποια προετοιμασία και ορισμένες επιχειρήσεις είναι ήδη έτοιμες να ιδιωτικοποιηθούν, η τελική απόφαση δεν είναι απλή και προκαλεί ήδη και πολιτικές επιπλοκές. 

Για παράδειγμα, στην ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ αντιτάσσονται διάφοροι παράγοντες, ακόμα και εντός του υπουργικού συμβουλίου, αλά και στο θέμα των λιμανιών. 

Θεωρείται βέβαιον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τη βοήθεια συνδικαλιστών θα στήσει οδοφράγματα στη Χαλκοκονδύλη για να αποτρέψει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, παρασύροντας κατά πάσα πιθανότητα στη στρατηγική του και το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά. 

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και τα προβλήματα και οι αντιδράσεις για επενδύσεις σε διάφορες περιοχές, όπως στις Σκουριές Χαλκιδικής. 

Ουσιαστικά για να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις αλλά και να προχωρήσουν οι επενδύσεις θα πρέπει πρώτα να περάσουν οι σχετικές αποφάσεις από τις συμπληγάδες των αντιδράσεων από τα κόμματα και τους συνδικαλιστές που ως τώρα κατορθώνουν να ακυρώνουν κάθε απόπειρα ιδιωτικοποιήσεων δημοσίων φορέων. 

Βέβαια, προτού ακόμη ξεκινήσει ο χορός των αποκρατικοποιήσεων, έχει ήδη ξεκινήσει ο χορός των διπλωματικών πιέσεων από ευρωπαϊκές χώρες που είτε θέλουν να επιταχύνουν ορισμένες κινήσεις είτε επιχειρούν να τις ακυρώσουν. 

Παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ελλάδα, που εξουδετερώνει κάθε επιχειρηματικό ενδιαφέρον, στα πολύ μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα του πλανήτη επικρατεί η λογική που αναφέρει ότι «στην κρίση γεννιούνται οι ευκαιρίες». 

Ήδη στη χώρα μας γίνεται κανονική «πασαρέλα» υποψηφίων επενδυτών, από πολλές χώρες. Π.χ. γαλλικοί και γερμανικοί κολοσσοί έχουν εκφράσει ήδη το ενδιαφέρον τους για τη ΔΕΗ, ενώ η ιταλική κυβέρνηση επιχειρεί να μπλοκάρει τις κινήσεις τους, εγείροντας ζητήματα ανταγωνισμού στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ. 

Κινέζοι, γάλλοι και ρώσοι επιχειρηματίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον ΟΣΕ και τις θυγατρικές του, ενώ Κινέζοι και Αραβες παρακολουθούν στενά τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των λιμανιών και των περιφερειακών αεροδρομίων και οι Ρώσοι επιθυμούν τη ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ

Ιωάννης Μαρτέλλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: