Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Δύο συμβάσεις μαμούθ 1,6 δις για ΟΠΑΠ-ΔΕΗ και ένας ξαφνικός θάνατος!


Η πρόσφατη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΟΠΑΠ Α.Ε. να ολοκληρώσει το διαγωνισμό για την επιλογή τεχνολογικού παρόχου, που χρόνιζε επί δυόμισι έτη, και να υπογράψει τη σύμβαση με την εταιρεία Intralot, συμφερόντων Σ. Κόκκαλη μερικές ημέρες πριν από την τελική έκβαση της αποκρατικοποίησης του οργανισμού, μόνο συμπτωματική δεν μπορεί να είναι.

Μπορεί η επιλογή της Intralot, ως αναδόχου, να έχει γίνει εδώ και μήνες έπειτα από διεθνή διαγωνισμό (στον οποίο συμμετείχε και ο μεγάλος της αντίπαλος, η GTECH/Lottomatica), όμως ο χρόνος υπογραφής της σύμβασης μπορεί να δημιουργήσει εμπλοκή στη διαδικασία. 

Προς καθυστέρηση
Αυτό αναφέρουν πηγές που ασχολούνται με την αποκρατικοποίηση, υποστηρίζοντας ότι με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης στο παρά πέντε και τη δεδομένη καθυστέρηση της έγκρισής της από τη γενική συνέλευση των μετόχων του οργανισμού μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα, μεταθέτοντας ή και αναβάλλοντας τη διαδικασία, αφού χρονικά συμπίπτει με την υποβολή των οικονομικών προσφορών των υποψήφιων επενδυτών. 
Ενδεικτικό της αδικαιολόγητης πολιτικής του ίδιου του ΟΠΑΠ - πρόεδρος του οποίου είναι ο Κ. Λουρόπουλος (φωτ. δεξιά) είναι ότι δεν ανακοίνωσε ούτε καν το τίμημα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ η ανακοινωθείσα διάρκεια της σύμβασης -τρία χρόνια- αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων ότι είχε και «ουρά» δύο έτη επιπλέον. 
Το ενδεχόμενο της καθυστέρησης της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ και άλλων εταιρειών είναι περισσότερο ορατό για έναν ακόμη λόγο. Η παραίτηση του Τάκη Αθανασόπουλου από τη θέση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ το περασμένο Σάββατο (με αφορμή την άσκηση ποινικής δίωξης στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, στο οποίο ήταν πρόεδρος, για την ανάθεση έργου στη ΜΕΤΚΑ το 2007) μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη λήψη σημαντικών αποφάσεων του Ταμείου, το οποίο «τρέχει» σχεδόν το σύνολο του προγράμματος αξιοποίησης/πώλησης της δημόσιας περιουσίας. Θυμίζουμε ότι όταν το ΤΑΙΠΕΔ έμεινε ακέφαλο για μεγάλο διάστημα το 2012 λόγω των πολιτικών εξελίξεων (εκλογές 2012) έλαβε μόνο μία απόφαση αποκρατικοποίησης σε διάστημα 6 μηνών (πώληση του IBC στον όμιλο Λάτση). 

Συμβάσεις 1,6 δισ.
Στη σκιά άσκησης ποινικής δίωξης στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ για έργο ύψους 220 εκατ. ευρώ που δόθηκε στην εταιρεία ΜΕΤΚΑ το 2007 υπεγράφησαν την προηγούμενη εβδομάδα δύο νέες μεγάλες συμβάσεις από τις υπό κρατικό έλεγχο εταιρείες που βρίσκονται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης. Πρόκειται για τη ΔΕΗ και τον ΟΠΑΠ, οι διοικήσεις των οποίων υπέγραψαν συμβάσεις συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ με τους ομίλους ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και Intralot αντίστοιχα. 

«Μύλος» το ΤΑΙΠΕΔ από την παραίτηση Αθανασόπουλου

Βραχυκύκλωμα στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και την μήνιν της τρόικας προκαλεί η παραίτηση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), Τάκη Αθανασόπουλου, λόγω απαγγελίας κακουργηματικών κατηγοριών από τη Δικαιοσύνη για αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ στο οποίο ήταν πρόεδρος. 




Ακόμα κι αν η θέση καλυφθεί άμεσα, ο νέος πρόεδρος θα χρειαστεί την έγκριση της Βουλής για να αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του. Ετσι, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων το οποίο βρίσκεται στην πιο ευαίσθητη περίοδο, διότι εντός της άνοιξης έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν οι δύο πιο σημαντικοί διαγωνισμοί για την πώληση του ΟΠΑΠ και των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ. Η αλλαγή στην ηγεσία του Ταμείου μπορεί να προκαλέσει και παράπλευρες ανακατατάξεις στις διοικήσεις των προς αποκρατικοποίηση εταιρειών, όπως συνέβη το περασμένο καλοκαίρι όταν η τότε νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ τοποθέτησε «δικούς της ανθρώπους» στις θέσεις λήψης των αποφάσεων. 

Από τον Χρήστο Ιωάννου 


Δεν υπάρχουν σχόλια: