Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Βαρόμετρο της Public Issue: η Κυβέρνηση αντέχει, η κοινωνία όχι.



Ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάζει το Βαρόμετρο της Public Issue για τον μήνα Οκτώβριο. Η πανελλαδική ποιοτική τηλεφωνική έρευνα έχει δείγμα άνω των 1000 πολιτών και ακολούθησε τη μέθοδο του δομημένου ερωτηματολογίου.
Το 83% των πολιτών πιστεύουν ότι τα νέα μέτρα θα περάσουν και ίσως αυτή η εδραιωμένη άποψη να εξηγεί και την περιορισμένη συμμετοχή στις τελευταίες διαδηλώσεις.
Η οργή και η αγανάκτηση πάντως των πολιτών συνεχίζει να αυξάνεται (23% το Σεπτέμβριο - 28% τον Οκτώβριο), μαζί με συναισθήματα λύπης, ντροπής και στενοχώριας.
Το 80% να θεωρεί ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος δρόμο, το 72% τάσσεται κατά του Μνημονίου και το ίδιο περίπου ποσοστό (72%) δηλώνει ότι αντιμετωπίζει δυσκολία με τα εισοδήματά του ενώ το 25% «τα καταφέρνει». Τον Ιούνιο κατά του Μνημονίου τασσόταν το 61%.

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς διευρύνει το προβάδισμα στο ερώτημα του «καταλληλότερου πρωθυπουργού» με 43% κερδίζοντας δηλαδή τρεις μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη μέτρηση του Σεπτεμβρίου. Οξύμωρο το γεγονός μέσα στην κρίση, τον καταιγισμό των μέτρων και την αυξανόμενη οργή.
Ενδεχομένως αποτελεί μια προσωπική δικαίωση του Πρωθυπουργού, καθώς η κοινή γνώμη διαβλέπει, ότι μέσα στα τεράστια προβλήματα, κάνει ότι μπορεί.
Ποσοστό 28% στην καταλληλότητα συγκεντρώνει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είδε το ποσοστό αυτό να μειώνεται κατά μία μονάδα εν συγκρίνει με τον Σεπτέμβριο.
Στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών ο Φώτης Κουβέλης είναι ο μόνος που ισοσκελίζει τις θετικές με τις αρνητικές γνώμες, Σαμαράς και Τσίπρας κινούνται περί το 40%, ενώ λιγότερο δημοφιλείς είναι ο Ε. Βενιζέλος και ο Μιχαλολιάκος με θετικές γνώμες περί το 20%.

Όσον αφορά την παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά με 15 μονάδες από την Νέα Δημοκρατία, συγκεντρώνοντας 48% έναντι 33% της ΝΔ.
Πάντως οι πολίτες εμφανίζονται να πιστεύουν πως κανένα από τα δύο αυτά κόμματα δεν είναι ικανό να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση.Το 32% των πολιτών θεωρεί καταλληλότερη μία συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, το 22% μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το 40% καμία από τις δύο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης με 33% και ακολουθούν: Ανεξάρτητοι Έλληνες με 15% και η Χρυσή Αυγή με 14%.Όλα τα πολιτικά κόμματα χάνουν σε δημοτικότητα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εκτός από το ΚΚΕ που παίρνει μια μονάδα.
Στο Βαρόμετρο φαίνεται ότι η Χρυσή Αυγή βλέπει τη δημοτικότητά της να ανεβαίνει κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες από τις τελευταίες εκλογές, ενώ παράλληλα φαίνεται να προσανατολίζονται σε αυτήν άτομα χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και άνεργοι.

Αναφορικά με την θητεία της κυβέρνησης το 70% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι θα πάμε σε πρόωρες εκλογές ενώ μόλις το 21% θεωρεί πως θα εξαντληθεί η τετραετία..
Συμπερασματικά, έχουν ιδιαίτερη αξία των εξής: Η ΔΗΜΑΡ παρά το γεγονός ότι είναι το κόμμα της συγκυβέρνησης που βρίσκεται θεωρητικά πιο μακριά από τις προγραμματικές της θέσεις εξακολουθεί να είναι το δημοφιλέστερο κόμμα της Βουλής και ο Φώτης Κουβέλης να έχει συγκεντρώνει πολλές θετικές γνώμες .Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι το εκλογικό σώμα επιβραβεύει τον ρεαλισμό του κόμματος της ΔΗΜΑΡ, αλλά και τα σημεία της διαπραγμάτευσης στα οποία έχει επιμείνει. Σαφώς ρόλο διαδραματίζει και η παρουσία του αρχηγού της, που εμπνέει όπως όλα δείχνουν σεβασμό και σοβαρότητα, αν και οι πολίτες δεν τον εμπιστεύονται για πρωθυπουργό (9%)
Ο Αντώνης Σαμαράς βγαίνει επίσης προσωπικά αλώβητος παρά τα σκληρά μέτρα που λαμβάνει και τις αντιφάσεις σε σχέση με τις προεκλογικές του εξαγγελίες. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός καθώς πολλά κυβερνητικά στελέχη της ΝΔ έχουν επιδείξει εμφανείς αδυναμίες στην άσκηση των καθηκόντων τους. Πιθανόν ο Πρωθυπουργός να πιστώνεται την έως τώρα επιτυχή διαχείριση των λεπτών ισορροπιών της τριμερούς διακυβέρνησης, αλλά και την αλλαγή της διεθνούς εικόνας της χώρας.
Αυτός που πραγματικά καταβαραθρώνεται είναι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος που βλέπει τη δημοτικότητά του να είναι πλέον στο 20% και την καταλληλότητά του μονοψήφια (στο 7%). Δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά, καθώς ακόμη βγαίνουν στην επιφάνεια πολλά από τα πεπραγμένα της αμιγούς διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ (2009-2011) με χαρακτηριστικότερη ίσως την ιστορία με το στικάκι. Το σίριαλ του εξελίσσεται γύρω από το ζήτημα, ανέδειξε όλες τις παθογένειας των Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Αλλά και σε προσωπικό επίπεδο ο κ. Ε. Βενιζέλος δείχνει να μην μπορεί να συγκρατήσει ούτε τις αποσχιστικές τάσεις των στελεχών του, αλλά ούτε και τον εναπομείναντα σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων του κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: