Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Ποιοι φοβούνται τον Ιβάν Σαββίδη;



Τις προάλλες ένας ερυθρόλευκων συναισθημάτων δημοσιογράφος, αναρωτήθηκε για ποιο λόγο ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης δήλωσε ότι και τη Barcelona να φέρει τώρα στην Ελλάδα, πρωτάθλημα φέτος δεν παίρνει. Θα ήταν καλό ο εν λόγω δημοσιογράφος να ξαναδεί σε βίντεο αρκετά παιχνίδια της ομάδας του τα τελευταία από την αγωνιστική περίοδο 1996 - 1997 μέχρι σήμερα για να καταλάβει για ποιον λόγο ο Ιβάν Σαββίδης τα είπε αυτά. Στο λιμάνι και στα περίχωρα της πρωτεύουσας, νιώθουν αμηχανία παρακολουθώντας τη δυναμική έλευση του επιχειρηματία από τη Ρωσία. Είναι τέτοια η αμηχανία και ο προβληματισμός, ώστε ο ίδιος ο ερυθρόλευκος δημοσιογράφος διερωτήθηκε αν ο Ιβάν Σαββίδης, είναι ελληνικής καταγωγής. Λοιπόν, εγώ, ο Αθηναίος ΠΑΟΚτσής, επιβεβαιώνω και διαβεβαιώνω ταυτόχρονα ότι ο Ιβάν Σαββίδης είναι ελληνικής καταγωγής. Αλλά ακόμη και αν δεν ήταν ελληνικής καταγωγής τι θα γινόταν; Τι θα άλλαζε; Τι θα σήμαινε αυτό;




Τα ΜΜΕ της Αθήνας.
Τέτοιο ενδιαφέρον για τον ΠΑΟΚ από τον αθηναϊκό Τύπο, τουλάχιστον όσα χρόνια παρακολουθώ αθλητικές εφημερίδες, πρώτη φορά έχει εκδηλωθεί με τόσο έντονο τρόπο. Και είναι λογικό. Ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ καταρρέουν. Πολλοί, οι οποίοι ζούσαν γύρω από τα δύο αυτά εμπορικά σήματα, θα δυσκολεύονται πλέον να κερδίζουν τα χρήματα που κέρδισαν ή να παίζουν τα «παιχνίδια» που έπαιζαν. Τα αθηναϊκά αθλητικά ΜΜΕ, παρακολουθούν με ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον το δυναμικό μπάσιμο του Ιβάν Σαββίδη και πάντοτε, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ, εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για όσους έχουν  χρήμα. Εξάλλου είναι δύσκολες οι εποχές. Και δεν είναι τόσο το γεγονός ότι ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος ως επιτυχημένος επιχειρηματίας προκαλεί το ενδιαφέρον σε κάποιους, ενώ σε κάποιους άλλους τον φόβο. Σε αντίθεση με τον περίπτωση Φλωρίδη, που τέθηκαν κάποια ζητήματα και μεγάλες πολιτικές εφημερίδες έγραψαν διάφορα, στην περίπτωση του Σαββίδη, ο σεβασμός κατέστη από την πρώτη στιγμή αντιληπτός για τον απλό αναγνώστη ή τηλεθεατή ή χρήστη του διαδικτύου. Κυρίως τα επιχειρηματικά, εφοπλιστικά και άλλο συμφέροντα και μαζί με αυτά οι δορυφόροι του τέως ΠΟΚ ανησυχούν για την ακαθόριστη, μέχρι στιγμή, δύναμη του συμπλέγματος των συμφερόντων, του οποίου ο Ιβάν Σαββίδης είναι η αιχμή του δόρατος ώστε να αναπτυχθούν στη Βόρειο Ελλάδα. 


Αμηχανία στον Ολυμπιακό. 
Επειδή έχω ακριβή εικόνα: Στο λιμάνι, στα γραφεία του Ολυμπιακού και στα γραφεία των φιλοολυμπιακών εφημερίδων ξέρετε τι λένε; Μακάρι να μπουν χρήματα στον ΠΑΟΚ, να έχει ο Ολυμπιακός ανταγωνιστή στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αυτό, όμως, στο δικό τους μυαλό ισχύει για την επόμενη χρονιά ή για τα επόμενα χρόνια. Διότι, η λογική του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Ολυμπιακός του Βαγγέλη Μαρινάκη - αφού δεν έβαλε και πολύ βαθιά φέτος το χέρι στην τσέπη - είναι να κάνει απόσβεση των χρημάτων που έχει δώσει. Αν και ξόδεψε λίγα χρήματα, θεωρεί βέβαιο ότι θα κατακτήσει το ελληνικό απαξιωμένο πρωτάθλημα και θα βγει ξανά στο Champions League, όπου φέτος ζήτημα είναι αν θα καταφέρει ο Ολυμπιακός να αποσπάσει έστω μία ισοπαλία. Στον Πειραιά θεωρούν ότι το πρωτάθλημα είναι τελειωμένο. Για να είμαστε ακριβείς θεωρούσαν ότι είναι τελειωμένο πριν ακόμη ξεκινήσει. Δεν έχει καμία σημασία το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός, ο οποίος έχει αποδυναμωθεί αισθητά, στο γήπεδο δεν βλέπεται . Πάντα το σωματείο του Πειραιά έχει τον τρόπο, από τα παλιά τα χρόνια, να πετυχαίνει τους στόχους του, εντός των συνόρων βέβαια, διότι εκτός ... άστα. Το σύστημα, που περιφέρεται γύρω από τον Ολυμπιακό, συγκροτείται από ισχυρά επιχειρηματικά, εφοπλιστικά και πολιτικά συμφέροντα. Στο γήπεδο «αυτής της λαϊκής ομάδας», βέβαια, συγκεντρώνονται λαϊκά παιδιά από τα Ταμπούρια, από τα Καμίνια, από τον Κορυδαλλό ή από άλλες φτωχογειτονιές του Πειραιά. Στις σουίτες , όμως, του «Καραϊσκάκη» συγκεντρώνονται κάθε Κυριακή πολλοί από τους εκπροσώπους της επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ της χώρας, για να παρακολουθήσει την ομάδα που κάποτε είχε για χορηγό τη SIEMENS.


Σύγκρουση συμφερόντων.
Πλέον συζητούν μεταξύ τους, οι παράγοντες της πολιτικής, των επιχειρήσεων, των εφοπλιστικών δραστηριοτήτων και του Ολυμπιακού για τον Ιβάν Σαββίδη, για την άμεση διασύνδεση που έχει με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, για τις επενδύσεις, τις οποίες ενδεχομένως θα φέρει στη βόρειο Ελλάδα, για την χορηγία της Gazprom και για το  επόμενο πρωτάθλημα. Συζητούν για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και για άλλα συναφή. Καταλαβαίνουν πολύ καλά, ότι οι εποχές των Μπατατούδηδων, Γούμενων, των Παγώνηδων ή ακόμη και των Ζαγοράκηδων αν θέλετε, έχουν περάσει. Για παράδειγμα, αν ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός της Gazprom δώσει χορηγία στον ΠΑΟΚ, ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να βγαίνει στο Champion League. Για να είναι πιο βέβαιη η έξοδος στο Champion League, ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να πάρει πρωτάθλημα. 

Οι διαιτητές, οι οποίοι επί χρόνια «σφάζουν» χωρίς αιδώ τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα ή στα άλλα γήπεδα της Ελλάδας, θα «σφυρίζουν» με σεβασμό πια τον ΠΑΟΚ στα παιχνίδια που θα δίνει. Ο Ιβάν Σαββίδης δεν πραγματοποιεί μία μεγάλη επένδυση με επιχειρηματικές, αλλά και πολιτικές προεκτάσεις, για να ισχύσουν τα όσα ίσχυσαν τις τελευταίες δεκαετίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο με αποτέλεσμα να το απαξιώσουν. Ο ΠΑΟΚ θα αποκτήσει και λόγο και ρόλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο από εδώ και πέρα.

Ο ΠΑΟΚ θα κερδίσει όσα του ανήκουν, αλλά και όσα το κατεστημένο του χρωστά αναδρομικά. Τα ισχυρά συμφέρονται των Αθηνών, αλλά και επιχειρηματικά συμφέροντα στη Θεσσαλονίκη κόπτονται για το ευρύτερο πλαίσιο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, των οποία αιχμή του δόρατος είναι ο Ιβάν Σαββίδης. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, ένα επιχειρηματικό σύστημα το οποίο διατηρεί σκόπιμα, τα τελευταία χρόνια την ανεργία περίπου στο 40% έχει τρομοκρατηθεί. Δεν είναι μόνο η ισχυροποίηση που τους τρομάζει. Είναι η διατάραξη των ισορροπιών κυρίως σε επιχειρηματικό επίπεδο, που θα προκαλέσει επιπλοκές. Και από ότι μαθαίνω, έχουν αρχίσει να ανησυχούν και οι Αμερικανοί, αλλά και οι επιχειρηματίες τους οποίους στηρίζουν διαχρονικά οι ΗΠΑ. Ο λόγος; Αδυνατούν να ελέγξουν την ανάπτυξη των ρωσικών συμφερόντων στην Ελλάδα, η οποία αν πραγματοποιηθεί σωστά θα προκαλέσει μεταβολές στο ισοζύγιο ανάπτυξης στον ελλαδικό χώρο, με αποτέλεσμα να μην αρκεί ο υδροκεφαλισμός του ελληνικού κράτους, ώστε να γέρνει η ζυγαριά προς το νότο. Ένα είναι πάντως βέβαιο. Οι ποδοσφαιρικές «παράγκες» και τα επιχειρηματικά παραπήγματα θα γκρεμιστούν. Υπομονή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: