Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Σκοτώνουν τις τράπεζες!



H απελπισμένη κυβέρνηση Σαμαρά αναζητεί επικοινωνιακό σωσίβιο στα αγχωμένα τραπεζικά deals και πιο συγκεκριμένα σ΄αυτό της Εθνικής με την Eurobank που απεκάλυψε το "Κουρδιστό Πορτοκάλι" με πρώτη ανάρτησή μας στις 11.30 το βράδυ της Πέμπτης.

Πρόκειται για μια απεγωσμένη κίνηση της κυβέρνησης η οποία είναι ανίκανη να ιδιωτικοποιήσει τους διαπλεκόμενους οργανισμούς και τις κρατικοδίαιτες ΔΕΚΟ και επιχειρεί να κρατικοποιήσει τις τράπεζες καταστρατηγώντας κάθε έννοια ελεύθερης αγοράς.

Ήδη κυκλοφορεί έντονα μια φήμη που θέλει την διοίκηση της μιας εκ των δύο τραπεζών να έχει ζητήσει τις παραιτήσεις όλων των διοικητικών στελεχών της άλλης ώστε να προχωρήσει η συμφωνία και όλα αυτά με τις ευλογίες της αμήχανης κυβέρνηση των πάσης φύσεως λιστών, ληστών και USB sticks!

Ήδη σε αναστολή διαπραγμάτευσης βρίσκονται την Παρασκευή στο Χ.Α. οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, με «φόντο» τα σενάρια που εμφανίζουν τις δύο πλευρές ως πρωταγωνιστές ενός νέου τραπεζικού deal. 
Η Eurobank βρέθηκε νωρίτερα να ενισχύεται έως και 9,17%. Η διαπραγμάτευσή της ανεστάλη με τη μετοχή στα 1,15 ευρώ (+5,50%), με την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας να διαμορφώνεται σε 635,89 εκατ. ευρώ. 
Για τη μετοχή της ΕΤΕ, που βρέθηκε νωρίτερα στο +5,97%, η διαπραγμάτευση ανεστάλη με τη μετοχή στα 2,10 ευρώ (+4,48%), ενώ η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας διαμορφώνεται σε 2 δισ. ευρώ.

Η είδηση για το deal πρωτοδημοσιεύτηκε στο "Κουρδιστό Πορτοκάλι" από όπου και αναπαρήχθη σε όλο το διαδίκτυο.

Nα τι αποκαλύπταμε από τις 11.30 το βράδυ της Πέμπτης> 

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ "ΚΟΥΡΔΙΣΤΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ"

Tεκτονικό σεισμό εντός και εκτός της χώρας προκαλεί η συγχώνευση Εθνικής Τράπεζας και Eurobank που αποκαλύπτει το «Κουρδιστό Πορτοκάλι».

Δύο κορυφαίες ελληνικές τράπεζες με ιστορία και τεράστια μερίδια στην αγορά αποφασίζουν να ενωθούν εις σάρκαν μίαν σε μια συγκυρία όπου η παγκόσμια οικονομία παραπέμπει σε κινούμενη άμμο-τίποτε λιγότερο. 

Κάτω από άλλες συνθήκες αυτή η κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει κύματα ενθουσιασμού στις αγορές και μάλιστα σε βάθος χρόνου. Καθότι σημασία δεν έχουν οι πρόσκαιρες εντυπώσεις αλλά η ασφαλής πλοήγηση στο μέλλον. Μόνο που το τελευταίο είναι αδιόρατο με αποτέλεσμα ακόμη και οι κολοσσοί να αισθάνονται ανασφάλεια. 

Φίλος διαφημιστής, αυτοδημιούργητος και από τους ελάχιστους μάγκες της πιάτσας έλεγε ότι οι αγορές μυρίσθηκαν το κραχ του 2008 που πλησίαζε στις ΗΠΑ από την ημερήσια πτώση στην κατανάλωση γάλακτος και στο κόστος των τηλεφωνικών συνδυαλέξεων. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει το τελευταίο διάστημα και στην εγχώρια αγορά. 
Το παραπάνω παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί και με την ανεργία να χτυπάει κόκκινο. Άνεργοι συμπολίτες μας μπουκάρουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας την ώρα που οι Παπούλιας-Παναγιωτόπουλος έχοντας πρωτοφανή άγνοια κινδύνου το είχαν ρίξει στις τελετές αναγκάζοντας πλοία του Πολεμικού Ναυτικού να παραταχθούν ανοιχτά του Φαλήρου ξοδεύοντας τεράστια ποσά για να ικανοποιήσουν την ματαιοδοξία της πολιτκής ηγεσίας. 

Κάτω από αυτές τις συνθήκες η απόφαση για συγχώνευση δύο ιστορικών τραπεζών που αποτελούν πυλώνες ασφαλείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος έρχεται να προσθέσει ανασφάλεια-το αντίθετο από αυτό που θα μπορούσε να επιδιώκει η πολιτική ηγεσία.
Πληροφορίες του «Κουρδιστού Πορτοκαλιού» θέλουν τους Τιμ Γκάιτνερ και Βόλφαγκ Σόιμπλε να έχουν ενημερωθεί ήδη από τον Γιάννη Στουρνάρα για την σγχώνευση των δύο κορυφαίων τραπεζών. Μάλιστα ο Έλληνας υπουργός χρειαζόταν αυτό το deal για να μαλακώσει τις πιέσεις της Τρόικας χρυσώνοντας το χάπι. Μόνο που η Τρόικα δεν εννοεί ακριβώς έτσι της μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η κυβέρνηση παίρνει το ρίσκο της συγχώνευσης δύο τραπεζών που έχουν όλες τις προυποθέσεις να σταθούν στα πόδια τους συγχωνευόμενες με άλλες μικρότερες- όπως πολύ έξυπνα κάνει η επίσης μεγάλη Τράπεζα Πειραιώς-επειδή η ίδια η κυβέρνηση είναι ανίκανη να προχωρήσει σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις όπως είναι η πώληση του αμαρτωλού ΟΠΑΠ και της κρατικοδίαιτης ΔΕΗ με τους εργατοπατέρες που προκαλούν διαρκώς την κοινωνία.
Αντί ο Έλληνας πρωθυπουργός να παραδειγματισθεί θετικά από την ιδιωτικοποίηση του Λιμένος Πειραιώς τον οποίο έχουν απογειώσει οι Κινέζοι και του ΟΤΕ ο οποίος μόνο χαμένος δεν βγήκε από την συμφωνία με τους Γερμανούς, έρχεται να μικρύνει δύο ιστορικές τράπεζες για να παρουσιάσει μεταρρυθμίσεις!
Κι αυτό γιατί είναι ανήμπορη να τα βάλει με το σύστημα της διαπλοκής και μέσα στην γενικότερη ανασφάλεια ετοιμάζεται να θυσιάσει δύο τράπεζες οι οποίες έχουν εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Όχι, δεν αποτελεί μεταρρύθμιση η συγχώνευση Εθνικής και Εurobank, την στιγμή μάλιστα που στην διοικητική δομή και των δύο τραπεζών υπάρχουν ικανότατα στελέχη.
Σ' αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε πως η μοναδική που πιθανόν να χαρεί για την συγχώνευση είναι μια γυναίκα πρώην στέλεχος της Eurobank η οποία βρέθηκε στην Εθνική με bonus μεταγραφής 200.000 ευρώ το οποίο όμως δεν χαροποιεί ιδιαίτερα την νέα διοίκηση της Τράπεζας, το αντίθετο θα λέγαμε. Η συγχώνευση είναι πολύ πιθανό να στερήσει από πραγματικά ικανά στελέχη των δύο τραπεζών το αντικείμενό τους και όχι μόνο αυτό. Θα προκληθούν και άλλου είδους αναταράξεις-ενώ θα υπάρξουν ακόμη και νομικές συνέπειες- μια και εμπλέκονται στην συμφωνία και πρόσωπα τα οποία έχουν συνδέσει το όνομά τους με την λαθεμένη και εθνικά επώδυνη επιλογή της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο-κάτι που παραδέχθηκαν ήδη οι Παναγιώτης Ρουμελιώτης και Ντομινίκ Στρος Καν.
Αλλά για τα πρόσωπα και το ρόλο τους-ανάμεσά τους και γόνοι της εφταετίας- θα μιλήσουμε στη συνέχεια μια και οι εξελίξεις τρέχουν και το ρεπορτάζ συνεχίζεται.

Από τον Βασίλη Μπόνιο 

Δεν υπάρχουν σχόλια: