Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Μήπως είστε σε κάποια λίστα; Από τα «αγαπημένα» όσο και παθογενή αναγνώσματα των τελευταίων ημερών, είναι και οι κάθε λογής «λίστες» που περιέχουν συνήθως φοροφυγάδες, βουλευτές (κατά προτίμηση) που έχουν βγάλει εκτός Ελλάδας τα χρήματά τους παρά τις περί του αντιθέτου συμβουλές τους στο «ποίμνιο» και άλλα πολλά που, όσο οι λίστες περιφέρονται σε «φλασάκια» ή στο διαδίκτυο υπό καθεστώς ημιεπισημότητας και ανωνυμίας, θα θεριεύουν και θα δημιουργούν μια κοινή γνώμη που θα γίνεται ευάλωτη σε κάθε είδους λαϊκισμό.


Σε δύο τουλάχιστον λίστες το τελευταίο διάστημα, έχουν συμπεριληφθεί και ονόματα Ηπειρωτών.
Στη μια, την πιο «διάσημη», αυτή που η πρόεδρος του ΔΝΤ Κριστίν Λανγκάρντ φέρεται να ενεχείρισε σε usb στην ελληνική κυβέρνηση, οι φήμες περιλαλούν για κάποιον αγρότη από την Ήπειρο που με εισόδημα μόλις 496 ευρώ ετησίως έχει βγάλει εκτός χώρας περί τα 12 εκατ. ευρώ.
Οι φήμες για την ταυτότητα του εν λόγω, είναι πολλές: από «παλιό στέλεχος συνεταιρισμών» μέχρι «αγρότης που έκανε λεφτά από εισαγωγή ναρκωτικών».
Όλα τα σενάρια υπάρχουν, με αληθοφανή ρίζα, αλλά με τερατώδη ανάπτυξη στη συνέχεια.
Για παράδειγμα, για το συγκεκριμένο άνθρωπο έχουν δει το φως της δημοσιότητας ακριβή οικονομικά στοιχεία: ότι δήλωνε 496 ευρώ εισόδημα, αλλά και ότι έχει καταθέσεις ύψους 12.587.184 ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού.

Στην πιο «φρέσκια» περίπτωση, πριν από μερικές μέρες σε διάφορες ανώνυμες δικτυακές σελίδες εμφανίστηκε ένα αρχείο, υποτίθεται της Τράπεζας της Ελλάδας που περιείχε πολλούς βουλευτές, από όλα τα κόμματα, ανάμεσά τους και Ηπειρώτες, με ποσά και τις τράπεζες από τις οποίες έχουν βγάλει τα χρήματα, στο εξωτερικό.
Η αξιοπιστία αυτής της λίστας πάντως αμφισβητήθηκε άμεσα, με σχετική διάψευση από τη Βουλή, την Τράπεζα της Ελλάδας, αλλά και δηλώσεις από ανθρώπους οι οποίοι περιλαμβάνονται σε αυτήν.
Ένας εξ αυτών ήταν και ο βουλευτής Πρέβεζας της ΝΔ Δημήτρης Τσουμάνης, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά ότι έχει τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό.

«Δώστε τη λίστα στη Βουλή».
Το τελευταίο «λιστοεπεισόδιο» παίχτηκε πριν από λίγες μέρες. Ο τέως πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και ο αντιπρόεδρος του σώματος, Θανάσης Νάκος, ζήτησαν από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε να δώσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά και εκείνη με τα 36 πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να πλούτισαν παράνομα.
Το πολιτικό σύστημα από την άλλη, φαίνεται ότι αδυνατεί να διαχειριστεί, όχι απλώς το πρόβλημα της διαφθοράς (άσχετα εάν οι λίστες το «προσωποποιούν» ή όχι), αλλά και την υπεράσπιση της αξιοπιστίας του. Οι διαρροές απλώς τροφοδοτούν την καχυποψία και τη γενική αγανάκτηση επί δικαίων και αδίκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: