Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Ιόνια Οδός και Ε-65 απαραίτητες για την ανάπτυξη της Ηπείρου. Ενισχύεται έτσι το περιφερειακό παραγωγικό μοντέλο.




Η βασική κατεύθυνση της Περιφέρειας Ηπείρου για τη νέα προγραμματική περίοδο, είναι - κατά βάση - η αξιοποίηση, μέσω της καινοτομίας, των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας με κορυφαίο τον αγροτοδιατροφικό κλάδο, ωστόσο εκείνο που σήμερα «καίει» είναι η ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών έργων και ειδικότερα της Ιόνιας Οδού και της Ε-65. 

Το θέμα αυτό έθεσε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στη συνάντηση των 13 περιφερειαρχών της χώρας με τον Ευρωπαίο Επίτροπό για την Περιφερειακή Πολιτική κ. Γιοχάνες Χαν, τονίζοντας ότι υπό προϋποθέσεις τα έργα αυτά μπορούν να δημιουργήσουν ένα νέο αναπτυξιακό περιβάλλον, το οποίο η Ήπειρος καλείται να αξιοποιήσει. Μεγάλο ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση θα παίξουν η Ιόνια Οδός και η Ε- 65. Μάλιστα για τον δεύτερο οδικό άξονα, για τον οποίο τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια έντονη ανησυχία για οριστική εγκατάλειψη του, ο κ. Καχριμάνης, με την υποστήριξη και των περιφερειαρχών Δυτ. Μακεδονίας και Θεσσαλίας, ζήτησε να τεθεί σε προτεραιότητα η κατασκευή του τμήματος από Καλαμπάκα μέχρι Εγνατία Οδό, καθώς το υπόλοιπο τμήμα θεωρείται ότι προς το παρόν μπορεί να εξυπηρετήσει το μεταφορικό έργο.
Όπως ο «Π.Λ.» έγραψε και στο φύλλο του Σαββάτου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για την κατάσταση που επικρατεί με τους αυτοκινητόδρομους, καθώς όπως είπε ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθούν χρήματα του ΕΣΠΑ. Ανέφερε μάλιστα ότι φέτος αν και υπάρχουν στο ταμείο 3,7 δις ευρώ, έχουν ξοδευτεί μόνο 700 εκ. ευρώ. 

Οι στοχεύσεις
Κατά την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου για τη νέα Προγραμματική περίοδο 2014-2020, ο Περιφερειάρχης πρότεινε για την ανάσχεση των αρνητικών κοινωνικοοικονομικών εξελίξεων, αναπροσανατολισμό της αναπτυξιακής στρατηγικής. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε θα δοθεί έμφαση σε μια «κλαδική» διάσταση της περιφερειακής πολιτικής με κυρίαρχο στόχο και προτεραιότητα την υποστήριξη και ενίσχυση του περιφερειακού παραγωγικού μοντέλου. 

Τόνισε ότι η Ήπειρος έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα (κτηνοτροφία - ιχθυοκαλλιέργειες κλπ), με την προϋπόθεση της αξιοποίησης σύγχρονων εργαλείων και μηχανισμών, καθώς και στον τριτογενή τομέα και ειδικότερα στην Υγεία, την Εκπαίδευση, το Εμπόριο και τον Δημόσιο Τομέα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας. 
«Η διαβούλευση και το κτίσιμο του οράματος της Ηπείρου είναι δυναμικά, με την εξειδίκευσή του να συνεχίζεται και να στηρίζεται στην από κάτω προς τα επάνω συμμετοχή όλων των κοινωνικών και οικονομικών εταίρων της περιοχής», κατέληξε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης.

www.proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: