Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Για τον Μπάμπη Τσόκα. Ανεκτίμητη η προσφορά του στην Πρέβεζα, τιμή μας που είναι συμπατριώτης μας!

Ανεκτίμητη η προσφορά του στην Πρέβεζα, τιμή μας που είναι συμπατριώτης μας!

Με τον Μπάμπη τον Τσόκα, αν ψάξω στα πόσα χρόνια είμαστε οικογενειακοί φίλοι, ίσως να φτάνουν και τα σαράντα, ίσως πολύ πριν γεννηθώ. Οι δικοί μου είχαν πάει μετανάστες στη Στοκχόλμη της Σουηδίας κι εκεί μεγαλώσαμε και γεννηθήκαμε εγώ και τα αδέρφια μου (Νίκος και Αθηνά).

'Οπως καταλαβαίνετε οι γονείς μου από την Πρέβεζα, ο Μπάμπης Τσόκας επίσης από την Πρέβεζα και επίλεκτο μέλος της κοινωνίας της Στοκχόλμης με εξαιρετική Σκηνοθετική δράση, είχαν πολλά να λένε και να ανταλλάσσουν απόψεις και για την Πρέβεζα, αλλά και για την Στοκχόλμη. Μόλις μπαίνει το νέο έτος, πάντα έρχεται ο αέρας της Στοκχόλμης και μας συγκινεί οικογενειακώς, με το υπέροχο ημερολόγιο με τοπία ανά μήνα του χρόνου, που μας στέλνει ο Μπάμπης και η σύζυγός του Έλεν! Στη βραδιά μνήμης φέτος το καλοκαίρι για τον Δημήτρη Γενιά, υπήρξε μεταξύ των άλλων εργασιών του Μπάμπη Τσόκα και ταινία στην οποία πρωταγωνιστούσαν ο Δημήτρης Γενιάς και ο Χρήστος Οικονόμου (Λοχίας), μια ταινία παραγωγής του 1973 παρακαλώ, που περνούσε μηνύματα αλληλεγγύης και συναδέλφωσης και Ειρήνης των λαών. Χρόνια δράσης στη Σουηδική τηλεόραση και ανάμεσα στην προσφορά του για την Πρέβεζα ήταν και η ταινία "Η επιστροφή" με πλάνα και στη Στοκχόλμη αλλά και στην Πρέβεζα. Μάλιστα είχε αναφορά σε οικογένειες που είχαν μεταναστεύσει στη Στοκχόλμη και επέστρεψαν στην Πρέβεζα, αλλά και όμορφες σκηνές παραδοσιακής και σαγηνευτικής Πρέβεζας! Την Κυριακή 21/12/2012 με την συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Πρέβεζας, ο δήμος του απένειμε τιμητική πλακέτα για την πρωτοβουλία του να δημιουργηθεί μνημείο για την απελευθέρωση της πόλης, στον αύλιο χώρο του δημαρχείου Πρέβεζας.



Μαζί του τιμήθηκαν και οι γλύπτες Λένα Λιλισμπουργκ και Πέτερ Εσκμπουργκ. "Το μνημείο αυτό είναι προσφορά του Πρεβεζάνου συμπατριώτη μας Χαράλαμπου Τζόκα, ο οποίος ζει και εργάζεται στο εξωτερικό και είναι έργο των Σουηδών φίλων της Λένας Λιλισμπουργκ και του Πέτερ Εσκμπουργκ, τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Ο Μπάμπης ο Τσόκας ποτέ δεν ξεχνά την Πρέβεζα, την οποία κουβαλά μόνιμα στην καρδιά του. Την αγάπη του για την Πρέβεζα, δεν τη σβήνει ούτε ο χρόνος, ούτε οι μεγάλες αποστάσεις. Δεν πρόκειται για ευχαριστίες ή για προσωπική αναγνώριση και προβολή. Αυτό το έλεγε η καρδιά του και η συνείδησή του.Αυτό το έλεγε η αγάπη για την Πρέβεζα και ο σεβασμός σ' αυτούς που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία, γι' αυτό και θέλω να του πω από καρδιάς ένα μεγάλο ευχαριστώ. Είναι η ελάχιστη ανταπόκριση σ' αυτή τη μεγάλη προσφορά. Μια προσφορά που τιμά τον ίδιον συγχρόνως όμως τιμά κι εμάς τους Πρεβεζάνους, γιατί θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι μεγάλοι και η ιστορία, δεν έχουν ανάγκη από τιμές, γιατί ήδη έχουν γραφεί στις χρυσές σελίδες της ιστορίας. Σ' αυτή τη δύσκολη περίοδο που η κοινωνία μας πλήττεται από ένα βαρύ κλίμα δυσπιστίας και γενικής απαξίωσης, η σημερινή μεγάλη προσφορά του Μπάμπη Τσόκα, στέλνει ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας. Όσο υπάρχουν Πρεβεζάνοι σαν τον Μπάμπη τον Τσόκα, η Πρέβεζα είναι σίγουρη, για ένα καλύτερο μέλλον." τόνισε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια των αποκαλυπτηρίων του μνημείου ο δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαίλης.


Στην ιστορία απελευθέρωσης της Πρέβεζας που έμαθε από τον Παππού του, αναφέρθηκε ο Μπάμπης Τσόκας, τον οποίο θυμόταν με νοσταλγία. Μάλιστα αναφέρθηκε με λεπτομέρειες σ' αυτά που του έλεγε αναφορικά με την απελευθέρωση, τις μάχες, τις κανονιές, την είσοδο του Ελληνικού στρατού, την παράδοση της Πρέβεζας στον Ελληνικό στρατό και παράλληλα στους Πρεβεζάνους. "Πάνω από μισός αιώνας πέρασε από τότε, η διήγηση του Παππού, έγινε όνειρο, έγινε θρύλος και το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Στην χώρα του Βορρά που ζω, στη χώρα της περισυλλογής και του παιδικού παραμυθιού, η διήγηση του Παππού, άρχιζε σιγά-σιγά να παίρνει μορφή, εικόνα, σχήμα, ποίηση, τέχνη. Στον Παππού μου αφιερώνω το έργο αυτό, με την ελπίδα, εκεί που βρίσκετε και μας κοιτά τώρα, να χαμογελά και να σιγοτραγουδά το τραγούδι..." υπογράμμισε ο Μπάμπης Τσόκας...


και εκείνη τη στιγμή ο Άλκης Λορέντζος με τη βελούδινη φωνή του τραγούδησε χωρίς μουσικά όργανα το τραγούδι για την απελευθέρωση της Πρέβεζας, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης. Εκπληκτική ερμηνεία, από έναν άνθρωπο τον οποίον δε σας κρύβω ότι εκτιμώ και συμπαθώ πολύ.
Συνεχίζοντας ο Μπάμπης Τσόκας τόνισε: "Κοντά μας έχουμε τους καλλιτέχνες Λένα και Πέτερ, που φιλοτέχνησαν το μνημείο θυσία- ελευθερία. Έναν ολόκληρο παγωμένο χειμώνα κλεισμένοι μέσα στο ατελιέ της Λένας, ζούσαμε τη διήγηση του Παππού και πλάθαμε το όνειρο του χρονικού, του χαλασμού και της απελευθέρωσης της Πρέβεζας. Η Λένα είναι μια πολύ μεγάλη καλλιτέχνης με έργα που στολίζουν πολλές πόλεις της Σουηδίας. Η Λένα έχει πολλές διακρίσεις στο θέατρο και τον κινηματογράφο, που συνεργαζόμαστε. Η οικογένειά της είναι από τις πιο γνωστές και διάσημες στον καλλιτεχνικό χώρο. Ο σύζυγος της Πέτερ είναι αυτός που σχεδίασε το Φάρο της Πρέβεζας και που η γνωριμία μας άρχισε πριν 30 χρόνια σαν οπερατέρ ή όπως λένε στη γλώσσα του κινηματογράφου διευθυντής φωτογραφίας. Έκτοτε, συνεργαζόμαστε στενά και οι παραγωγές μας μετρούν πάνω από 100 ταινίες. Για τη σημερινή ημέρα η Λένα, θέλει από τη μεριά της, αντί λόγου να μας τραγουδήσει ένα Σουηδικό παραδοσιακό τραγούδι, που μιλά για την αγάπη στη φύση και τον άνθρωπο." Στη συνέχεια η Λένα με υπέροχη φωνή ερμήνευσε το τραγούδι, το οποίο όπως είπε, αγαπά πολύ.


Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν κάτω από θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα σαν την ελάχιστη επιβράβευση του Μπάμπη Τσόκα και των συνεργατών του. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μνημείο, που φέρνει τη σφραγίδα αυτού του μεγάλου Πρεβεζάνου καλλιτέχνη, του Μπάμπη Τσόκα. Η Προσφορά του στην τέχνη είναι ανεκτίμητη, το ίδιο όμως και η προσφορά του στην Πρέβεζα κι ας βρίσκεται στη Σουηδία. Η Πρέβεζα έχει φωλιάσει στην καρδιά του και τον ακολουθεί σε κάθε βήμα του. Κάθε σκέψη του, κάθε ιδέα του είναι γεμάτες Πρέβεζα! Μαζί με τους συνεργάτες του δίπλα, διακρίνονταν ένας επίσης άνθρωπος για τον οποίον η Πρέβεζα αισθάνεται υπερήφανη κι αυτός ήταν ο Λέανδρος Σπαρτιώτης. Λίγο αργότερα προστέθηκε και ο γιατρός - πρώην βουλευτής Πρέβεζας- Δημήτρης Τσαντούλας



"Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον δήμαρχο κ. Χρήστο Μπαίλη και το δημοτικό συμβούλιο που βοήθησαν για την πραγματοποίηση του μνημείου, επίσης να ευχαριστήσω καθηγητή και φίλο συμπολίτη μας, Δημήτρη Τσαντούλα καθώς Παναγιώτη Γκουντή, που ήταν οι πρώτοι που με ώθησαν για την πραγματοποίηση της ιδέας μου, για τον χαλασμό και την απελευθέρωση της Πρέβεζας. Θερμά ευχαριστήρια στους Βικτωρία Παπαγεωργίου- Τζούρου και Παναγιώτη Τσόκα για τις ωραίες λεζάντες του μνημείου που έφτιαξαν. Στον Άλκη Λορέντζο το βοηθό σκηνοθέτη, που πάντα πρόθυμος, βοηθά και συμβουλεύει, επίσης ευχαριστώ τον φίλο μου Θωμά Τσάκη. Ευχαριστώ τα αδέρφια μου Θανάση, Σπύρο, Ναυσικά Τσόκα, που συνετέλεσαν σαν αντιπρόσωποί μου στην Πρέβεζα, να διαχειριστούν όλες τις δυσκολίες. Τους εργαζόμενους στο δήμο Πρέβεζας με επικεφαλής τον κ. Ευάγγελο Γιαννουλάτο που αυτή την εβδομάδα, δούλεψαν με μεράκι, για να φτιάξουν τη βάση και την τοποθέτηση του μνημείου. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τους συμπολίτες μου Πρεβεζάνους, που με τόσο ενθουσιασμό και χαρά μας υποδέχθηκαν εμένα και τους φίλους μου, Λένα και Πέτερ.


Ελπίζω και εύχομαι το μνημείο θυσία- ελευθερία να μεταφέρει δια μέσω του χρόνου, το μήνυμα της θυσίας των συμπολιτών μας που έδωσαν το αίμα τους, για τη δική μας ανεξαρτησία και για την χιλιάκριβη τη Λευτεριά μας." τόνισε καταληκτικά ο κ. Μπάμπης Τσόκας αποσπώντας για μια ακόμη φορά το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα του κόσμου που είχε κατακλύσει όλες τις πλευρές προς το κτίριο του δημαρχείου Πρέβεζας.



Μπάμπη Σ' ευχαριστούμε θερμά, ο μεγαλοδύναμος να σε έχει καλά, να δίνεις ζωή στον πολιτισμό μας, να δένεις το παρελθόν της Πρέβεζας, με το παρών και το μέλλον της.

ΤΟΜΗ στην Ενημέρωση
Σπύρος Πλέουρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: