Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Στην Ήπειρο, τους «λύγισε» η έλλειψη ρευστότητας. Στο .ΑΜΗΝ οι μικρομεσαίοι. Άμεσα να γίνουν πράξεις οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης για στήριξή τους. Η αβεβαιότητα, μέρα με τη μέρα όλο και πιο πολύ, πλήττει την οικονομία μας.



«Κάθε ώρα που περνάει, βυθιζόμαστε όλο και πιο πολύ στην κρίση. Εάν άμεσα η Πολιτεία δεν μας στηρίξει εμπράκτως, η αγορά θα καταρρεύσει ολοκληρωτικά». Με αυτά τα μελανά χρώματα περιέγραψε χθες ο Ν.Γ., μικρομεσαίος Γιαννιώτης επιχειρηματίας, την ασφυκτική κατάσταση που βιώνει ο κλάδος και στην Ήπειρο. 

Μπορεί και χθες η Κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, να επανέλαβε την πρόθεσή της για στήριξη των μικρομεσαίων, όμως τα λόγια πρέπει το συντομότερο δυνατόν να γίνουν πράξεις. Και αυτό, γιατί ήδη -σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ- σε όλη τη χώρα τα τελευταία δυο χρόνια έχουν κλείσει πάνω από 100.000 επιχειρήσεις, ενώ έχουν χαθεί περί τις 500.000 θέσεις απασχόλησης (!) και είναι βέβαιο, ότι οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν και άλλο, αν δεν ενισχυθεί επειγόντως η ρευστότητα στην αγορά. 

Είναι άλλωστε γενική η παραδοχή, ότι μόνο έτσι θα μπορέσει να κρατηθεί στη ζωή ο, τι απέμεινε από τον σημαντικότερο «πυλώνα» της οικονομίας, που είναι οι μικρομεσαίοι, οι οποίοι δεν μπορούν να περιμένουν, ούτε και την εκταμίευση της δόσης των 31 δισεκ. ευρώ, που θα έρθει (;) το Νοέμβριο. «Η κατάσταση είναι σε τραγικά οριακό σημείο. Φθάσαμε στο αμήν και ψάχνουμε. γιατρειά» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Ν.Γ. 

Εκταμίευση 150 εκ. 
Παρ' όλα αυτά, όπως φαίνεται οι μικρομεσαίοι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι και το τέλος του έτους, για να δουν κάποια μικρά μέτρα στήριξης! Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, τότε αναμένεται να εκταμιευτούν 150 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με στόχο τη στήριξη και την ενίσχυση των επιχειρήσεων. 
Σύμφωνα με τον υπουργό, η στροφή της χώρας σε τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα της Κυβέρνησης και στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται η ενεργοποίηση της συμφωνίας για το Ταμείο Εγγυήσεων, που θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του ΕΣΠΑ ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ και με κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. 
«Έπεται η οριστικοποίηση των διμερών συμβάσεων της ΕΤΕπ και Τραπεζών με στόχο την εκταμίευση 150 εκατομμυρίων ευρώ ως το τέλος του χρόνου», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης χθες σε έγγραφό του στη Βουλή, στο πλαίσιο απάντησης σε σχετική ερώτηση βουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ. 

Το χρονοδιάγραμμα. 
Σύμφωνα με τον υπουργό, το χρονοδιάγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα διαρκέσει έως το τέλος του 2015 και θα διατεθούν συνολικά 1,44 δισεκ. ευρώ. 
Η αρχή θα γίνει τον Ιανουάριο, όταν και θα εκταμιευθούν 600 εκατομμύρια ευρώ (εκτός από τα 150 που υπολογίζεται να έχουν βγει από τα ταμεία στο τέλος του έτους). Στο τέλος του 2013 θα εκταμιευθούν άλλα 400 εκ. ευρώ, ενώ στο τέλος του 2015 θα διοχετευθούν στην αγορά ακόμη 440 εκατομμύρια.

Καμία πρόβλεψη. 
Βέβαια, όλα τα παραπάνω αφορούν το εγγύς ή το μακρινό μέλλον, την ώρα που όλοι σχεδόν οι μικρομεσαίοι στην Ήπειρο δεν μπορούν να προβλέψουν, ούτε εάν θα είναι σε θέση να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους τον επόμενο μήνα! 
Το γεγονός, ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις, ούτε καν γενικές εκτιμήσεις για την πορεία της αγοράς και του «επιχειρείν» αυξάνει κατακόρυφα την αβεβαιότητα και την στασιμότητα. 
Είναι χαρακτηριστικό, ότι πολλοί μικρομεσαίοι, των οποίων υποθέσεις για ακάλυπτες επιταγές κ.α. εκδικάζονταν αυτές τις ημέρες, έφθασαν στο πραγματικά ακραίο σημείο να δηλώνουν .ανακουφισμένοι, που με την απεργία των δικαστών, οι υποθέσεις τους δεν εξετάστηκαν, αλλά πήραν αναβολή! 

Πολύ μικρό ποσό.
Την ίδια ώρα, πολύ μικρό κρίνεται το ποσό των 45 εκ. ευρώ, το οποίο θα είναι διαθέσιμο για επενδύσεις, μέσα από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), που ως γνωστόν έχει αντικαταστήσει το ΤΕΜΠΜΕ. 
Σημειώνεται, ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση του προγράμματος μέσω του ΕΤΕΑΝ, σχετικά με την έκδοση Εγγυητικών Επιστολών εκ μέρους των Τραπεζών, υπέρ των μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων προς τους προμηθευτές τους.
Το πρόγραμμα θα υποστηρίξει υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση μεσαίες, μικρές, και πολύ μικρές επιχειρήσεις με όλων των κατηγοριών εγγυητικές επιστολές, ενώ το ποσοστό της προσφερόμενης από το ΕΤΕΑΝ εγγύησης θα ανέρχεται στο 50% και θα δίνει την δυνατότητα λήψης προκαταβολής, έναντι κρατικών ενισχύσεων. Η διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος ορίσθηκε μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού και πάντως όχι αργότερα από το τέλος του 2013.

«Όχι άλλες καθυστερήσεις»
Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) δηλώνει ότι επιθυμεί, χωρίς άλλη καθυστέρηση, την πλήρη δραστηριοποίηση του ΕΤΕΑΝ στην κατεύθυνση όμως της στήριξης μικρών επιχειρήσεων και όχι για την προώθηση της περιορισμένης ρευστότητας προς τις Τράπεζες, για αποπληρωμή δανείων και άλλων υποχρεώσεων.
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ (η οποία αποφάσισε κλείσιμο των καταστημάτων σε όλη τη χώρα στις 18 Οκτωβρίου) «αποκλειστικός σκοπός του ΕΤΕΑΝ πρέπει να είναι η εξεύρεση νέων Προγραμμάτων για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί μία σταθερή ροή αγαθών και υπηρεσιών». 
Να σημειωθεί, ότι η Συνομοσπονδία επανειλημμένως έχει ζητήσει την επιμήκυνση της απο­πληρωμής δανείων ΤΕΜΠ­ΜΕ/ΕΤΕΑΝ, ώστε να μην δημιουργηθούν άλλες καταπτώσεις δανείων, που σημαίνουν αυξημένες εγγυήσεις και για να σταματήσουν να οδηγούνται βιώσιμες επιχειρήσεις σε αδιέξοδο, την στιγμή που υπάρχουν αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Πάντως, μέχρι να γίνουν όλα αυτά, η κατάσταση στην αγορά συνεχίζει να μοιάζει με ηφαίστειο έτοιμο να ξεσπάσει. 
Οι μικρομεσαίοι της περιοχής συνεχίζουν να αγωνιούν και να περνούν πραγματικά πολύ δύσκολες ώρες, βλέποντας τις υποχρεώσεις τους και κυρίως τους φόρους, να έρχονται ο ένας μετά τον άλλον, αλλά τους ίδιους να μην έχουν χρήματα να τους πληρώσουν. Αυτό, σε συνδυασμό με τους πολύ χαμηλούς τζίρους, οδηγεί τους περισσότερους στο λουκέτο, με ό, τι και αυτό συνεπάγεται για την πραγματική οικονομία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: