Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Γιατί η Μέρκελ και να θέλει, δεν μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα.



Η έλευση της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα και τα πενιχρά, από άποψη ουσίας, αποτελέσματα που αυτή είχε, αποδεικνύει ότι η τακτική Παπανδρέου -«εμείς κάνουμε ή προσπαθούμε να κάνουμε αυτά που πρέπει και έχουμε συμφωνήσει και περιμένουμε από τους εταίρους και δανειστές μας να μην μας εγκαταλείψουν»- την οποίαν ακολουθεί και η κυβέρνηση Σαμαρά, δεν αποδίδει. Αντίθετα βυθίζει τη χώρα πιο βαθειά στην ύφεση, την ανεργία και τη φτώχεια, ενώ κάνει και την τρόικα πιο επιθετική και ανελαστική.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Μέρκελ δεν μπορούσε να μας φέρει «δώρα». Δεκτό. Θα μπορούσε όμως η καγκελάριος να έχει ράψει το στόμα της και να μην διατυπώσει εκείνο απίθανο: «Εύχομαι και ελπίζω η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ». Υποτίθεται, αυτό τουλάχιστον, είχε κλείσει από την προηγούμενη συνάντηση με τον Σαμαρά στο Βερολίνο, όπου, υποτίθεται πάλι, είχε δεσμευθεί να «μαζέψει» τους παράφωνους αξιωματούχους στη Γερμανία, αλλά και στις χώρες ή τα θεσμικά κοινοτικά όργανα που επηρεάζει. Αντί να πάμε ένα βήμα μπροστά, με το «εύχομαι και ελπίζω», πήγαμε δύο βήματα πίσω.

Επίσης υποστηρίζεται ότι η Μέρκελ δεν μπορούσε, από άποψη πολιτικής τάξης και θεσμικής συμπεριφοράς, να υπερβεί την τρόικα και να δεσμευτεί για την καταβολή ολόκληρης της δόσης, την επιμήκυνση, την παροχή και αναπτυξιακού πακέτου που να καθιστά λιγότερο επαχθές το δημοσιονομικό. Δεκτό κι αυτό. Αν και προκαλεί μειδίαμα αυτή η αιφνίδια θεσμολαγνεία ορισμένων κυβερνητικών και λοιπών δημοσιολογούντων. Τόσες και τόσες φορές η Μέρκελ συμπεριφέρθηκε ως η τσαρίνα της Ευρώπης, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της τα κοινοτικά όργανα, τώρα κάποιοι ανακάλυψαν την ορθή θεσμική συμπεριφορά της καγκελαρίου!

Αν η ερίτιμος κυρία Μέρκελ ήθελε να βοηθήσει, πραγματικά και όχι επικοινωνιακά, τον Σαμαρά και την κυβέρνησή του και να στείλει ισχυρό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας θα μπορούσε να δηλώσει το εξής απλό: «Έλληνες, ξέρω τις δυσκολίες που περνάτε, συμμερίζομαι τις θυσίες που έχετε κάνει, αναγνωρίζω την προσπάθεια που γίνεται, σας υπόσχομαι ότι θα είμαι δίπλα σας και εγγυώμαι, όπως και όλοι μας στην ευρωζώνη, την παραμονή σας σ' αυτήν, εφόσον η προσπάθεια συνεχιστεί και τελεσφορήσει».

Λες το ίδιο πράγμα με άλλα λόγια. Κανείς δεν θα μπορούσε να την κατηγορήσει ότι παρεκτρέπεται θεσμικά ή προκαταλαμβάνει τις αποφάσεις της τρόικας ούτε ότι είναι σε διαφορετική γραμμή ή δεν τηρεί τις αναγκαίες αποστάσεις. Απλώς το μήνυμα στήριξης είναι ευδιάκριτο στους τρίτους και ανακουφιστικό για τους δοκιμαζόμενους Έλληνες.

Και το κυριότερο, για την ίδια τη γερμανική πολιτική, δημιουργεί συνθήκες για να κερδίσει, από τη σφαίρα επιρροής των Αμερικανών, μια χώρα, που η γεωπολιτική της θέση είναι σημαντική και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η Βόρεια Αφρική, η Μέση και Εγγύς Ανατολή βρίσκονται σε αναστάτωση.

Αλλά η καγκελάριος Μέρκελ δεν είναι Κολ, Σμιτ ούτε καν Σρέντερ. Είναι μια λουθηρανή κόρη πάστορα, από την πρώην Ανατολική Γερμανία, που συμπεριφέρεται ως «νονά» συγκεκριμένων πολιτικο-οικονομικών κύκλων και συμφερόντων της Χριστιανοδημοκρατίας. Δεν μπορεί να εκφράσει ούτε την ανεξαρτησία της Ευρώπης από τις ΗΠΑ ούτε το γαλλογερμανικό άξονα ούτε καν την «γερμανική» Ευρώπη.

Ειδικά πάντως για την Ελλάδα, ακόμη και η τυχόν πρόθεσή της Μέρκελ να μας βοηθήσει -την οποίαν δεν διακήρυξε δημόσια, αλλά την εξέφρασε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στον Αντ. Σαμαρά- μπλέκεται στα γρανάζια της σύγκρουσης του ΔΝΤ με εκείνους, μεταξύ των οποίων και το Βερολίνο, οι οποίοι δεν θέλουν ένα νέο «κούρεμα» του χρέους ή νέα χρηματοδότηση.

Σε κάθε πάντως περίπτωση, εφόσον τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, τα ελληνικά αιτήματα αναμένεται να βρουν ευήκοο ους στη Σύνοδο Κορυφής. Βεβαίως, δεν μπορεί να αποκλειστεί και η περίπτωση οι τριβές που παρατηρούνται να γεννήσουν και νέα καθυστέρηση ή ακόμη και απρόβλεπτα γεγονότα που θα φέρουν την κυβέρνηση σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση.

Ο κίνδυνος αυτός είναι υπαρκτός και ενδέχεται να λάβει τη μορφή της τμηματικής καταβολής της δόσης των 31,5 δισ. και με ρήτρα αναιρεσιμότητας. Εάν αυτό ήθελε συμβεί η ανάγκη ριζικής αναθεώρησης της ελληνικής στρατηγικής θα καταστεί εκ των πραγμάτων αναγκαία και θα εμπεριέχει δραματικές απαντήσεις σε μείζονα εθνικά διλήμματα. Γι' αυτά όμως αύριο.

www.matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: