Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Κραυγή αγωνίας από τους νεφροπαθείς.


Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο επιβίωσης βρίσκονται οι νεφροπαθείς αφού με δεδομένη την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και ο ΕΟΠΥΥ, ίσως κληθούν να αναλάβουν αποκλειστικά και εκ των προτέρων το κόστος της θεραπείας τους. Στο μεταξύ, ήδη πολλοί νεφροπαθείς αγκομαχούν κάτω από το βάρος των εξόδων μετακίνησης το οποίο πληρώνουν ουσιαστικά από την τσέπη τους καθώς οι καθυστερήσεις απόδοσης των χρημάτων από τα ασφαλιστικά ταμεία αγγίζουν ακόμη και τον ένα χρόνο. «Αυτή τη στιγμή απειλείται άμεσα η ίδια η ζωή μας, καθώς οι συνασθενείς μας που νοσηλεύονται στον ιδιωτικό τομέα, έχουν λάβει έγγραφη ειδοποίηση ότι από τις 8/10/2012 θα πρέπει να προπληρώνουν τις αιμοκαθάρσεις και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματα από τα ασφαλιστικά τους ταμεία» αναφέρει η Ομοσπονδία Νεφροπαθών. Της Αγγελικής Δημοπούλου.

Αντιμέτωποι με τρία μέτωπα βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι νεφροπαθείς, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο γ.γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, Γρηγόρης Λεοντόπουλος, στο tvxs.gr. Μετακινήσεις, φάρμακα και αιμοκάθαρση.

Αιμοκάθαρση... στον αέρα

Νέος γύρος ταλαιπωρίας περιμένει τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, από την ερχόμενη εβδομάδα. Ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα αναστέλλουν από τη Δευτέρα την πίστωση στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, εξαιτίας των οφειλών του Οργανισμού που αγγίζουν πλέον το 1 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από τη τσέπη τους τις παρεχόμενες υπηρεσίες και στη συνέχεια θα διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Πιο συγκεκριμένα η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και η Ελληνική Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών ανακοίνωσαν την αναστολή της επί πιστώσει νοσηλείας ασφαλισμένων από την 8η Οκτωβρίου 2012. Στην επιστολή τους προς τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας αναφέρεται μεταξύ άλλων πως δεν έχουν πιστωθεί οι λογαριασμοί των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού για τα νοσήλια Μαΐου 2012, ούτε προχωρούν τα εντάλματα για τα λοιπά νοσήλια Μαΐου - Ιουνίου 2012.

Σε περίπτωση που οι ιδιωτικές κλινικές προχωρήσουν στην αναστολή της επί πιστώσει νοσηλείας αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι νεφροπαθείς θα κληθούν να προκαταβάλλουν το κόστος κάθε αιμοκάθαρσης. Το ποσό αυτό είναι δυσβάστακτο καθώς αγγίζει τα 200 ευρώ κάθε νοσηλείας και τα περίπου 2.500 ευρώ το μήνα.

Από την πλευρά του ο ΕΟΠΥΥ, διά χειρός Γεράσιμου Βουδούρη, έστειλε προειδοποίηση προς τις ιδιωτικές μονάδες υγείας να μην διαταράξουν τη νοσηλεία των ασφαλισμένων. Ο κ. Βουδούρης σημειώνει ότι βάσει των όρων συνεργασίας, ακόμα και σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού εξακολουθεί κανονικά να παρέχει τις υπηρεσίες στους αιμοκαθαρόμενους μέχρι να βρεθεί νέα μονάδα για τη συνέχιση των θεραπειών.

Πάντως ο γγ γραμματέας της ΠΟΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών) σημειώνει ένα διαφορετικό πρόβλημα, αυτό της έλλειψης των απαραίτητων για την αιμοκάθαρση φίλτρων. Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Λεοντόπουλο, οι προμηθευτές ζητούν να πληρώνονται τοις μετρητοίς για την παράδοση τους. Σημειώνει ότι επί υπουργίας του Χρήστου Κίττα, είχε δημιουργηθεί ξεχωριστός κωδικός για να πληρώνονται κατά προτεραιότητα τα υλικά για τις μονάδες τεχνητού νεφρού.

Σύμφωνα με τον κ. Λεοντόπουλο που είναι και εκπρόσωπος της ΕΣΑμεΑ στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ, τα λεφτά υπάρχουν στον οργανισμό. Όπως ο ίδιος τονίζει, ο ΕΟΠΥΥ ανέφερε στην ΠΟΝ ότι υπάρχει εντολή από το υπουργείο να παγώσουν οι πληρωμές. Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής υπ. Υγείας, Μάριος Σαλμάς υποστηρίζει ότι οι πληρωμές αποτελούν ευθύνη του ΕΟΠΥΥ. Ο κ. Λεοντόπουλος, υπογραμμίζει την απορία του για τις εκ διαμέτρου αντίθετες δηλώσεις ενώ υποστηρίζει ότι είναι εντελώς ακατανόητο ότι τα χρήματα ενώ υπάρχουν δεν αποδίδονται.
«Υπάρχει μονάδα αιμοκάθαρσης στην Αίγινα που αν θυμάστε της είχαν κόψει το ρεύμα. Τώρα ήρθε το ρεύμα και τελειώνουν τα φίλτρα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Λεοντόπουλος και τονίζει «ακόμη κι αν οι ιδιωτικές μονάδες αιμοκάθαρσης συνεχίσουν κανονικά τη νοσηλεία των ασθενών, τι θα συμβεί αν δεν έχουν φίλτρα; Θα κρατούν τους ασθενείς και δεν θα τους κάνουν αιμοκάθαρση;». Σημειώνει επιπλέον ότι αν οι ιδιωτικές μονάδες καταγγείλουν τη σύμβαση θα πρέπει να βρεθεί θέση στον δημόσιο τομέα. «Το 55% των νεφροπαθών κάνουν αιμοκάθαρση στον ιδιωτικό τομέα. Τα νοσοκομεία δεν έχουν ούτε μια θέση» τονίζει. 

Το κόστος των μετακινήσεων

Στο μεταξύ, οικονομικό βραχνά αποτελούν για τους νεφροπαθείς τα έξοδα μετακίνησης. Από 10 έως και 12 μήνες είναι αναγκασμένοι να περιμένουν αρκετοί νεφροπαθείς αναμένοντας να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ για τους ασφαλισμένους νεφροπαθείς του ΟΓΑ, η διοίκηση του Οργανισμού ομολογεί ότι δεν έχει χρήματα για την αποζημίωση των μετακινήσεών τους.

«Ο ΟΠΑΔ δεν έχει πληρώσει για ένα χρόνο τους ασφαλισμένους, ενώ ο ΟΓΑ έχει πληρώσει μέχρι τον Απρίλιο» σημειώνει ο κ. Λεοντόπουλος, προσθέτοντας ότι τα υπόλοιπα ταμεία βρίσκονται ένα με δυο μήνες πίσω στην απόδοση των χρημάτων προς τους νεφροπαθείς. «Οι νεφροπαθείς δεν μπορούν να μετακινηθούν με άλλο μέσο μεταφοράς εκτός του ταξί. Ούτε πρέπει να οδηγήσουν. Όταν πηγαίνουν προς αιμοκάθαρση είναι γεμάτοι υγρά και υπάρχει κίνδυνος υπερκαλιαιμίας, ενώ όταν γυρίζουν είναι αφυδατωμένοι και υπάρχει κίνδυνος υπερτασικού επεισόδιου.

Το κόστος των μετακινήσεων είναι πάντως δυσβάσταχτο για χιλιάδες νεφροπαθείς, οι οποίοι μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές και είτε είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ είτε δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτούν τις μετακινήσεις τους.

Συμμετοχή και στα φάρμακα;

Στα προβλήματα έχει προστεθεί, σύμφωνα με τον κ. Λεοντόπουλο, και το ζήτημα της οικονομικής συμμετοχής στα φάρμακα.

«Ο γιατρός γράφει το φάρμακο που κρίνει εκείνος κατάλληλο, το οποίο κοστίζει ας πούμε 100 ευρώ. Δίπλα αναγράφει τη δραστική ουσία για την οποία ο ασθενής αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ. Το φαρμακείο δίνει το φάρμακο που αναγράφει ο γιατρός. Ο ΕΟΠΥΥ όμως αναγνωρίζει τα 40 ευρώ, δηλαδή το κόστος της δραστικής ουσίας. Για τα 40 ευρώ ο ασθενής πληρώνει τη συμμετοχή του, περίπου 10 ευρώ, ενώ πληρώνει και τα υπόλοιπα 60 ευρώ. Ο ασφαλισμένος πληρώνει σύνολο 70 ευρώ για να πάρει το φάρμακο» εξηγεί.
«Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι με τα γενόσημα αρκεί να μπορούμε να τα πάρουμε. Δεν μπορούμε όμως γιατί δεν είναι απόφαση του ασθενή. Ο γιατρός δεν το γράφει και το φαρμακείο δεν το δίνει. Εγώ δεν μπορώ να ζητήσω από το φαρμακείο το γενόσημο και δεν μπορώ να επέμβω στο φάρμακο που γράφει ο γιατρός. Μας έχουν καταδικάσει να πληρώνουμε» υποστηρίζει ο κ. Λεοντόπουλος.

«Πρόκειται για συμπαιγνία του υπ. Υγείας. Μια απόφαση αρχικά του Λοβέρδου, την οποία συνεχίζει και η σημερινή ηγεσία του υπουργείου. Τα φαρμακεία παίρνουν μετρητά, οι φαρμακαποθήκες παίρνουν μετρητά ο ΕΟΠΥΥ κάνει με αυτόν τον τρόπο οικονομία και όλο το κόστος το πληρώνει πάλι ο ασθενής. Και δεν το αντέχει. Εγώ για παράδειγμα αν ακολουθήσω την οδηγία αυτή μπορεί να πληρώνω μέχρι και 60 ευρώ το μήνα».

Τονίζει δε, ότι το πρόβλημα διογκώνεται στους μεταμοσχευμένους για τους οποίους η φαρμακευτική αγωγή δεν μπορεί να αλλάξει. «Αυτό πρέπει ιδιαιτέρως να συζητηθεί με τον κ. Σαλμά. Έχω ζητήσει ένα ραντεβού για να του πάω και τα σχετικά έγγραφα από τη νεφρολογική κλινική μπας και φιλοτιμηθεί» καταλήγει ο κ. Λεοντόπουλος. 

www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: