Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Ανακοίνωση του Χριστόδουλου Μπαλτογιάννη, προέδρου της Ε.Α.Σ.Ιωαννίνων. " Μετρούν τις αντιδράσεις για την πώληση της << ΔΩΔΩΝΗ >>.


Το πολιτικό κόστος και τις αντιδράσεις όλων των εμπλεκομένων πλευρών (παραγωγοί, τοπικές Ενώσεις) φαίνεται να «τεστάρουν» η κυβέρνηση και ο εκκαθαριστής της ΑΤΕbank μέσω διαρροών περί επικείμενης συμφωνίας με την κοινοπραξία Simos Foods-SI Capital Partners για τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Δωδώνη.

Χωρίς να υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση και χωρίς να επιβεβαιώνεται αρμοδίως από καμία πλευρά, τις τελευταίες μέρες και ώρες δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού -κυρίως- Τύπου θέλουν τους αξιολογητές να έχουν καταλήξει στην πρόταση της ελληνορωσικής κοινοπραξίας ως την προτιμότερη και πλέον συμφέρουσα για την ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία.

Άλλες πληροφορίες, ωστόσο, αποδίδουν αυτές τις διαρροές σε προσπάθεια πολιτικής διαχείρισης του ζητήματος καθώς, όπως έχει γράψει το Agronews, η πρόταση Σίμου-Ρώσων έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία δεδομένου ότι η ελληνική εταιρεία εμφανίζεται να χρωστάει περί τα 11 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία, ενώ την «υποψηφιότητά» της φαίνονται να προωθούν υψηλόβαθμα πρώην στελέχη της Αγροτικής Τράπεζας και της Δωδώνη. Συνεπώς -σύμφωνα με τις πηγές αυτές- δε θα πρέπει να αποκλεισθεί το γεγονός να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός και να ακολουθηθεί διαδικασία ανάλογη με αυτή που ακολούθησε ο εκκαθαριστής στις περιπτώσεις των ΣΕΚΑΠ και ΕΒΖ (προκήρυξη νέου διαγωνισμού με διαδικασίες-εξπρές).

Την ίδια στιγμή, οι Ενώσεις έχουν αποστείλει στον εκκαθαριστή επιστολή με την οποία τον προειδοποιούν να μην προχωρήσει σε οιαδήποτε ενέργεια πριν τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας η οποία συγκλήθηκε για τις 29 Οκτωβρίου. 

Υπενθυμίζεται ότι η Simos Foods (μαζί με τους Ρώσους) έχει καταθέσει πρόταση με δύο εναλλακτικά σενάρια: Το πρώτο αφορά ποσό ύψους 20,6 εκατ. ευρώ σε μετρητά και το δεύτερο ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 18,6εκατ. ευρώ σε μετρητά άμεσα, τα 5 εκατ. ευρώ σε 3 χρόνια και το υπόλοιπο σε 5χρόνια. 
Η προσφορά της ΤΥΡΑΣ τοποθετείται στα 28 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ σε μετρητά και το υπόλοιπο με πιστούμενο τίμημα για επτά χρόνια. Η γαλλική Lactalis φέρεται να κατέθεσε προσφορά ύψους 11,8 εκατ.ευρώ σε μετρητά. 

Η σχετική ανακοίνωση του Προέδρου της ΕΑΣ Ιωαννίνων.

''H Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων (με την σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων Ενώσεων), απηύθυνε επιστολή στον Ειδικό Εκκαθαριστή της ΑΤΕ Α.Ε. κ. Νικόλαο Μαράντο, την οποία κοινοποιεί στον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτη Μπαλτάκο, στους εκπροσώπους των κομμάτων της Βουλής, στους τοπικούς βουλευτές της Ηπείρου και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Τέντε, καθώς και στο Δ.Σ. της ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ ΑΒΓΗ.

Με την επιστολή αυτή, εν όψει της σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ ΑΒΓΗ, την οποία η Ένωση αιτήθηκε βάσει του δικαιώματος της μετοχικής μειοψηφίας και η οποία έχει οριστεί για την 29η Οκτωβρίου, αλλά και της από 11 Σεπτεμβρίου ε.ε. επιστολής με την οποία οι Ενώσεις εκθέσανε τα νομικά τους επιχειρήματα και τα προβλήματα που υφίστανται σε τυχόν μεταβίβαση των μετοχών της ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ, η Ένωση ζητά να μη ληφθεί καμία απόφαση για τη μεταβίβαση των μετοχών της ΑΤΕBank πριν από τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης και της συζήτησης του θέματος σε αυτήν.
Τονίζεται εκ νέου ότι βάσει του άρθρου 8 παρ. 1 του Καταστατικού της ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ ΑΒΓΗ, ισχύει ο περιορισμός μεταβίβασης των μετοχών που κατέχει η ΑΤΕ σε άλλα πρόσωπα πλην των λοιπών μετόχων της εταιρείας''
.
Για την ΕΑΣ Ιωαννίνων 
O Πρόεδρος Δ.Σ. 
Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: