Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Στη μνήμη των αδικοχαμένων ναυτικών του Ν/Α "Πηνειός". Χθες το πρωί η Πρέβεζα τίμησε τη μνήμη των αδικοχαμένων ανδρών με μια λιτή τελετή.

Στη μνήμη των αδικοχαμένων ναυτικών του "Πηνειός"

Ήταν 24 Οκτωβρίου 1945 όταν κατά την εκκαθάριση ναρκοπεδίου στην είσοδο του Λιμανιού της Πρέβεζας, το Ναρκαλιευτικό Πλοίο "Πηνειός", προσέκρουσε σε νάρκη και βυθίστηκε οδηγώντας στο θάνατο 19 άνδρες.

IMG 1902 copy

Χθες το πρωί η Πρέβεζα τίμησε τη μνήμη των αδικοχαμένων ανδρών με μια λιτή τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο του Ναύτη με τη συμμετοχή των αρχών της πόλης και μαθητών.

Η τελετή ξεκίνησε με την επιμνημόσυνο δέηση ενώ αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο φιλόλογος Κοσμάς Κοψάρης ο οποίος περιέγραψε το χρονικό της ανατίναξης του Ναρκαλιευτικού καταθέτοντας παράλληλα και τις δικές του σκέψεις για την θυσία των ανθρώπων που έδωσαν την ζωή τους για την πατρίδα.

IMG 1912 copy

«Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος τέλειωσε αφήνοντας όμως ζωντανό το στίγμα του να βρικολακιάζει και αιωρείται ως μετέωρος ανιχνευτής ενός ερεβώδους κινδύνου μέσα στις ψυχές εκατομμυρίων ανθρώπων» τόνισε ο κ.Κοψάρης σημειώνοντας ότι οικαταστροφικές του σπίθες επεκτάθηκαν και στο υγρό στοιχείο πασχίζοντας να το αφανίσουν , η θάλασσα όμως σύμφωνα με τον Όμηρο δίνει ζωή και επιτάσσει την πρόοδο και την εξέλιξη.

«Συνεπώς δεν μπορούμε να μιλάμε σε καμία περίπτωση για θάνατο, αλλά για διαρκή και επίπονο αγώνα ανασημασιοδότησης της ζωής μέσα μια εννοιολογική εξακτίνωση και σωματοποιημένη υποστασιοποίηση της ιδέας της ίδιας της ζωής» συνέχισε ο ομιλητής σημειώνοντας ότι αυτό έπραξαν επαξίως οι ναύτες του Πηνειός.

IMG 1906 copy

Το πλοίο βυθίστηκε σε λίγα λεπτά συμπαρασύροντας στον υγρό του τάφο 19 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη, ενώ διεσώθη μόνο ένα μέλος του πληρώματος.

Συγκεκριμένα, παρεσύρθησαν στον βυθό οι:
. Σημαιοφόρος Αρμ. Ι. ΑΛΕΥΡΑΚΗΣ Κυβ/της
. Επίκουρος Σημαιοφόρος Ε. ΕΥΓΕΝΕΙΑΝ
. Έφ. Αρχικελευστής Μηχ. Α. ΠΑΝΟΥΤΣΟΣ
. Δίοπος Τηλ. Α. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
. Εφ. Δίοπος Αρμ. Ν. ΚΑΡΑΒΑΤΑΣ
. Εφ. Ναύτης Αρμ. Μ. ΠΕΡΓΑΝΤΗΣ
. Πρότακτος Ναύτης Αρμ. Ν. ΜΑΡΣΑΓΓΕΛΟΣ
. Ναύτης Αρμ. Θ. ΓΑΛΑΝΟΣ
. Ναύτης Θερμ. Ι. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ
. Ναύτης Μηχ. Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
. Εφ. Δίοπος Μηχ. Ν. ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ
. Δίοπος Α' Θερμ. Π. ΜΑΧΑΙΡΑΣ
. Δίοπος Α' Θερμ. Ε. ΓΕΡΑΝΙΟΣ
. Ναύτης Σημ. Γ. ΚΟΥΡΟΥΝΗΣ
. Δίοπος Α' Ηλεκ. Δ. ΣΟΛΟΚΑΚΗΣ
. Δίοπος Α' Πυρ. Σ. ΣΑΛΕΜΗΣ
. Ναύτης Μηχ. Δ. ΚΑΚΟΛΙΡΗΣ
. Ναύτης Νοσ. Ι. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Ναύτης Εσχ. Δ. ΤΣΙΛΙΒΙΓΚΟΣ

Η τελετή ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο νεκρών και την κατάθεση στεφάνων.

IMG 1914 copy

Το παρών στην τελετή έδωσαν μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Ναυτικής Διοίκησης Ιονίου Ιωάννης Μαντέλης, η Λιμενάρχης Σταματία Μαργέλη, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πρέβεζας Ιωάννης Ρίζος, ο Διοικητής της 131 Σ.Μ Ιωάννης Τσαντίρης, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ιωαννης Γιαμάς ,o εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Αποστόλης Καλόγηρος, σύλλογοι και φορείς καθώς και αντιπροσωπεία των μαθητών του 3ου και 5ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας .


Δείτε σχετικό βίντεο από την εκδήλωση.



www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: