Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Το θολό τοπίο βλάπτει τα συμφέροντα της «Δωδώνης». Αγωνιούν παραγωγοί, εργαζόμενοι και καταναλωτές. Τι λέει ο νέος ιδιοκτήτης στο «Πρώτο Θέμα».


Κι ενώ η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» συνεχίζει να θυμίζει ακυβέρνητο πλοίο μέσα στην γενικότερη οικονομική τρικυμία, με αβέβαιο ακόμη το μέλλον της, παρά την επίσημη γνωστοποίηση ότι νέος ιδιοκτήτης της είναι η πολυεθνική εταιρεία S.I., οι «καταληψίες» των Αγροτικών Ενώσεων υποδέχθηκαν τον Αλ. Τσίπρα και τον ενημέρωσαν για το πώς και πού έφθασαν έως τώρα τα πράγματα. 

Στο μεταξύ, οι παραγωγοί συνεχίζουν να εισκομίζουν το γάλα (αν και ανεξόφλητοι), οι εργαζόμενοι αγωνιούν για το αύριο και για το τι θα γίνουν τα προϊόντα που παράγουν, αφού δεν υπάρχει υπεύθυνη Διοίκηση για να τα προωθήσει και γενικά στην βιομηχανία παρατηρείται τελευταία ένα μπάχαλο. Αυτό βεβαίως κάθε μέρα που περνάει όλο και περισσότερο απαξιώνει και βλάπτει τα συμφέροντα της βιομηχανίας, δηλαδή των παραγωγών, των εργαζομένων και των καταναλωτών που την στηρίζουν.


Οι νέοι ιδιοκτήτες, η εταιρεία S.I. που δικαιώθηκε σε πρώτη φάση στα ασφαλιστικά μέτρα που έκαναν οι Ενώσεις, παραμένουν εκτός διοίκησης εργοστασίου, αν και έχουν καταβάλλει το τίμημα των 21 εκατ. ευρώ και ανέλαβαν όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις. 

Το νεότερο είναι ότι στο Κυριακάτικο «Πρώτο Θέμα» δημοσιεύεται αποκαλυπτική συνέντευξη του Προέδρου της εταιρείας κ. Μάικλ Ο' Νιλ (δημοσιεύεται ολόκληρη σε διπλανές στήλες αυτής της σελίδας), η οποία έδωσε απαντήσεις σε πολλά θέματα και κυρίως για το ποιοι είναι οι νέοι ιδιοκτήτες της «Δωδώνης».

Οι κινητοποιήσεις 
Στο μεταξύ, οι Αγροτικές Ενώσεις και οι άλλοι φορείς συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, διαμαρτυρόμενοι για την μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου της «Δωδώνης» στην S.I.. Εκτός του ότι συνεχίζουν την κατάληψη του εργοστασίου, έχουν προγραμματίσει για σήμερα Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012 συμβολικό αποκλεισμό του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, ενώ οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Νομών Άρτας, Αιτωλοακαρνανίας και Πρέβεζας θα πραγματοποιήσουν αύριο Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012 συλλαλητήριο στην γέφυρα Καλογήρου.

Τι είπε στο «Πρώτο Θέμα» ο νέος ιδιοκτήτης της ΔΩΔΩΝΗΣ

«Η επένδυση έγινε με νέα κεφάλαια από το εξωτερικό.», τόνισε ο επικεφαλής των επτά εταίρων της S.I.

Αποκαλυπτική, ενημερωτική και άκρως ενδιαφέρουσα κυρίως για τους Ηπειρώτες παραγωγούς και τους εργαζόμενους στη «Δωδώνη», είναι η ολοσέλιδη συνέντευξη που παραχώρησε στην πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και στον Γιώργο Διονυσόπουλο, ο επικεφαλής της Strategic Initiatives (SI), κ. Μάικλ Ο' Νιλ. 



Το πλήρες κείμενό της έχει ως εξής:

Η περιοχή της Δωδώνης είναι γνωστή για δύο πράγματα: Στην αρχαιότητα για το Μαντείο της και στη σύγχρονη εποχή για τη φέτα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγει η ομώνυμη εταιρεία στις εγκαταστάσεις της στην Ήπειρο. 
Άλλωστε αυτή ακριβώς η φήμη της εταιρείας Δωδώνη ήταν που τράβηξε και την προσοχή της διεθνούς επενδυτικής εταιρείας Strategic Initiatives (SI) η οποία απέκτησε πρόσφατα τον έλεγχο της γνωστής ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας. «Μαντεύοντας» ότι η επιτυχημένη ιστορία της εταιρείας στην ελληνική αγορά αποτελεί εγγύηση για την μελλοντική ανάπτυξη και επέκτασή της σε νέες αγορές, οι μέτοχοι της SI αποφάσισαν να κλείσουν τα αφτιά τους στις διεθνείς οικονομικές σειρήνες επενδύοντας σημαντικά κεφάλαια στην χώρα μας και δη στην Ήπειρο και αποκτώντας το 67,7% της εταιρείας από την ΑΤΕ. 
Ψυχή της προσπάθειας, αλλά και ο άνθρωπος που κατάφερε να τα βάλει με το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας και να νικήσει, αναμφισβήτητα, είναι ο επικεφαλής της SI κ. Μάικλ Ο' Νιλ. 
Με καταγωγή από την Ιρλανδία και έχοντας κάποια χρόνια ασχοληθεί με τη διπλωματία υπηρετώντας σε Λονδίνο και Μόσχα, ο κ. Ο' Νιλ δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να εντρυφήσει στην ελληνική νοοτροπία. 
Οπλισμένος με αρκετή επιμονή και ακόμη περισσότερη υπομονή μπόρεσε να ολοκληρώσει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και με απόλυτη επιτυχία μία από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις, που εν καιρώ οικονομικής κρίσης, υλοποιήθηκαν στη χώρα μας. 
«Η Strategic Initiatives είναι μία διεθνής επενδυτική εταιρία που αποτελείται από επτά εταίρους - φίλους θα έλεγα - ρωσικής, γαλλικής και βρετανικής εθνικότητας οι οποίοι επενδύουν τα προσωπικά τους κεφάλαια. Η SI δηλαδή δεν αποτελεί επενδυτικό fund και η επενδυτική πολιτική της δεν υπαγορεύεται από στενούς επενδυτικούς ορίζοντες ή στόχους. Επενδύουμε ίδια κεφάλαια. Και για την επένδυση στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη δεν θα χρησιμοποιήσουμε οποιασδήποτε μορφής τραπεζική χρηματοδότηση, αλλά τα προσωπικά μας κεφάλαια. Θα εισάγουμε δηλαδή στην Ελλάδα νέα κεφάλαια τα οποία αποτελούνται από τα προσωπικά κεφάλαια των εταίρων της SI και προέρχονται από μερίσματα και κέρδη τρεχουσών και προηγούμενων επενδύσεων. Ήρθαμε στην Ελλάδα για να μείνουμε και γιατί όχι, εάν όλα πάνε καλά, να υλοποιήσουμε και άλλες επενδύσεις στην Ελληνική αγορά» δηλώνει στο "business stories" ο κ. Ο' Nιλ. 

Η φτωχή περιοχή στο νοτιοδυτικό άκρο της Ιρλανδίας όπου μεγάλωσε ο επικεφαλής της SI, τον βοήθησε, όπως επισημαίνει, να αντιληφθεί την ανησυχία που υπάρχει μεταξύ των επενδυτών, τόσο στη δική του, όσο και στη δική μας χώρα για τις επιπτώσεις που προκαλεί στην οικονομία η παραφιλολογία γύρω από την παραμονή στο ευρώ. 
«Δεν φοβόμαστε ότι μπορεί να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν ανησυχούμε κιόλας. Σε κάθε περίπτωση πάντως η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπάρχει είτε εντός είτε εκτός Ευρώ, γι αυτό και επενδύουμε μακροπρόθεσμα. Επενδύουμε σε μια καλή εταιρεία με μεγάλη ιστορία η οποία συνεχώς αναπτύσσεται, έχοντας μία ισχυρή επωνυμία που είναι γνωστή στην Ελλάδα και εμπιστεύονται οι Έλληνες» υποστηρίζει ο κ. Ο' Nιλ, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητά του ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η βιομηχανία Δωδώνη θα καταστεί μία από τις πλέον επιτυχημένες και επικερδείς επιχειρήσεις της χώρας. «Στην Ελλάδα είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι ο ανταγωνισμός στην βιομηχανία Γάλακτος είναι εξαιρετικά έντονος. Αρκεί να επισκεφθείς ένα Σούπερ Μάρκετ και θα το διαπιστώσεις. Πιστεύω ότι μέχρι ενός σημείου η Δωδώνη δεν έχει καταφέρει να διατηρηθεί στο επίπεδο του ανταγωνισμού σε σχέση με την καινοτομία, τα νέα προϊόντα και γενικά με αυτά που προσφέρει. Σκοπεύουμε όμως να γίνουμε ιδιαιτέρως ανταγωνιστικοί στην ελληνική αγορά. Θα διατηρήσουμε την καλή ποιότητα των προϊόντων και της φέτας, τα οποία βεβαίως θα εξακολουθήσουν να παράγονται από ελληνικό γάλα και Έλληνες παραγωγούς στην Ήπειρο» σημειώνει ο επικεφαλής της SI, τονίζοντας πως στρατηγική και δέσμευσή τους είναι να συνεχίσει η βάση της επιχείρησης στα Ιωάννινα, σε συνεργασία με τους προμηθευτές της ώστε και η εταιρεία να μεγαλώσει και όλοι οι εμπλεκόμενοι να ωφεληθούν.
Πάντως η διαδικασία απόκτησης του πλειοψηφικού πακέτου της βιομηχανίας γάλακτος Δωδώνη κάθε άλλο παρά ανέφελη ήταν, λόγω των αντιδράσεων που πρόβαλαν κάποιοι από το συνεταιρισμό προμηθευτών του εργοστασίου. 
«Μία από τις κατηγορίες που έχουμε αντιμετωπίσει είναι ότι παίρνουμε χρήματα από την εταιρία Δωδώνη. Αυτό είναι ψέμα. Τα χρήματα που θα επενδυθούν στην Δωδώνη προέρχονται από κεφάλαια του εξωτερικού τα οποία δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Εντυπωσιάστηκα όταν επισκέφθηκα την εταιρεία και είδα τους εργαζόμενους. Ήταν πολύ περήφανοι για την παραγωγή τους και σε σημαντικό βαθμό ταυτίζονταν με το προϊόν που παρήγαν. Μιλήσαμε με τους συνεταιρισμούς και διερευνήσαμε τους πιθανούς τρόπους συνεργασίας. Όχι μόνο όμως δεν ανταποκρίθηκαν αλλά αποφάσισαν να μην ασχοληθούν καθόλου μαζί μας. Σίγουρα θα έχουν τους λόγους τους» τονίζει ο κ. O' Nιλ, ο οποίος ωστόσο χαμογελώντας με νόημα, σπεύδει να προσθέσει πως προτού ακόμη έρθει στην χώρα μας, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τον είχαν προειδοποιήσει πως «οι κινητοποιήσεις και οι αντιδράσεις πάνε πακέτο με τις επενδύσεις στην ελληνική βιομηχανία». Παρόλα αυτά δεν διστάζει, όπως λέει, να προτρέψει ξένους επιχειρηματίες να έρθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά να μην δουν αυτές τις επενδύσεις ως «σημαία ευκαιρίας» αλλά με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. «Εμείς είμαστε μακροχρόνιοι επενδυτές. Στην εταιρία Δωδώνη, υπάρχει μια «μαγεία». Υπάρχουν εκατοντάδες παραγωγοί, εκατοντάδες αγροκτήματα με ζώα και αυτό κατά τη γνώμη μου είναι ελκυστικό και για τους ξένους» συμπληρώνει ο επικεφαλής της SI επισημαίνοντας πως πέρα από την υποστήριξη των προμηθευτών της προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγή τους με τη βοήθεια κτηνιάτρων, αγρονόμων, τεχνικών εκτροφής, η εταιρεία θα προχωρήσει στη σύσταση προϋπολογισμού ώστε σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να βοηθήσει την τοπική κοινωνία σε τομείς όπως η παιδεία, η υγεία, η ασφάλεια και η κοινωνική συνοχή. Όπως αναφέρει εξάλλου ο κ. O' Nιλ τα Γιάννενα αποτελούν γι αυτόν πλέον ένα γνώριμο τόπο, ενώ δηλώνει εντυπωσιασμένος και από τους Γιαννιώτες τους οποίους χαρακτηρίζει πολύ σοβαρούς και εργατικούς. Έχοντας ήδη δει από κοντά το εργοστάσιο και τις εγκαταστάσεις της Ηπειρωτικής βιομηχανίας, ο επικεφαλής της Strategic Initiatives αναφέρει επίσης πως σκοπεύει σύντομα να επισκεφθεί και εγκαταστάσεις παραγωγών γάλακτος. «Στα Ιωάννινα μας δέχτηκαν με πολύ καλό τρόπο και ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα από την ομορφιά της περιοχής» δηλώνει χαρακτηριστικά, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και σε ένα περιστατικό από την πρώτη βόλτα του στην παραλία της Λίμνης των Ιωαννίνων, συνοδεία ντόπιων. 
«Μου εξήγησαν πως στη Λίμνη προπονείται η ελληνική εθνική ομάδα κωπηλασίας. Κάποιος όμως κατέβαλε φιλότιμη προσπάθεια να μου εξηγήσει πόσο δύσκολο άθλημα είναι και τι ικανότητες χρειάζονται για να ανταπεξέλθεις σε αυτό. Τον άκουσα με υπομονή, αλλά του είπα όμως πως το συγκεκριμένο άθλημα το κάνω από τα δέκα μου χρόνια» καταλήγει ο κ. O' Nιλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: