Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Ανάγκη να έλθουν ξένοι τουρίστες. Η Ήπειρος θα πρέπει από τώρα να «κρούσει θύρες» στις ξένες αγορές, να δημιουργήσει ειδική ιστοσελίδα και να αποστείλει παντού, πολύγλωσσο ενημερωτικό υλικό.



Με την οικονομική κρίση να έχει χτυπήσει το σύνολο της χώρας και πιο πολύ την φτωχή Ήπειρο, τώρα, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή συστράτευση και προσπάθεια απ' όλους τους φορείς της περιοχής, για την ανάπτυξη της βαριάς οικονομικής βιομηχανίας της Ηπείρου, δηλαδή του Τουρισμού. 

Δυστυχώς, σήμερα, ο κλάδος κρέμεται από μια κλωστή, αφού σημειώνει συνεχώς ζημιές, κάτι βέβαια που δεν προκαλεί εκπλήξεις, μιας και σχεδόν αποκλειστικά οι επιχειρηματίες της περιοχής μας δουλεύουν με Έλληνες τουρίστες, που έχουν πληγεί οικονομικά από τα απανωτά μέτρα. 
Μπροστά, λοιπόν, στο φάσμα της κατάρρευσης του Τουρισμού, είναι ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη προβολή στο εξωτερικό, για να έρθουν ξένοι τουρίστες. Και για να γίνει αυτό, δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να ξεκινήσει άμεσα η προετοιμασία για τη νέα χρονιά, καθώς ήδη τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. 

Τι πρέπει να γίνει.
Η πρώτη απαραίτητη κίνηση είναι να προσκληθούν και να φθάσουν στην Ήπειρο εκπρόσωποι μεγάλων ξένων tour operators, για να δουν την περιοχή και να ανακαλύψουν τις ομορφιές της, έτσι ώστε να την εντάξουν στους καταλόγους τους, διαμορφώνοντας τα ανάλογα πακέτα. Αυτό όμως πρέπει να γίνει άμεσα, διότι η διαμόρφωση των προγραμμάτων στο εξωτερικό βρίσκεται ήδη προς το τέλος της. 
Παράλληλα, οι φορείς της περιοχής μας δεν πρέπει να κάτσουν με. σταυρωμένα τα χέρια, αλλά να συνεχίσουν την ήδη δυναμική προσπάθεια που έχουν ξεκινήσει. Μπορούν να φτιάξουν μια τουριστική πύλη στο διαδίκτυο, όπου θα προβάλλεται ενιαία η Ήπειρος για να μπορεί κάποιος μέσα από αυτή την πύλη να δει ξενοδοχεία, τιμές κ.α., καθώς να κάνει και κρατήσεις, ενώ επιβεβλημένη είναι η ανάγκη να αποσταλεί παντού ηλεκτρονικό και έντυπο υλικό για την περιοχή μας, που θα είναι μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες. 

Από την αρχή.
Στην ανάγκη που υπάρχει, άπαντες στην Ήπειρο να συστρατευθούν και να προβάλλουν ακόμη καλύτερα την περιοχή στο εξωτερικό, στάθηκε και ο κ. Κώστας Βλάχος, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων. 
Μιλώντας χθες στον «Π.Λ.» σημείωσε, ότι πρέπει σύσσωμη η Ήπειρος να υποστηρίξει τον Τουρισμό, ενώ αναφερόμενος στο τι πρέπει να κάνει ο κλάδος των ξενοδόχων ήταν ξεκάθαρος: «πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή. Δηλαδή, να προσέξουμε τον πελάτη μας, τα κοστολόγιά μας, τις χρεώσεις μας». 
Και εξήγησε, ότι ήδη η φετινή μείωση στα έσοδα των ξενοδοχείων είναι κατά 35% μεγαλύτερη από την αντίστοιχη περυσινή (από το 2010 η απώλεια των εσόδων αγγίζει και το 80%!). Παράλληλα, σε δεινή θέση βρίσκονται και καταστήματα, όπως τα εστιατόρια ή τα αμιγώς τουριστικά, στα οποία η κίνηση είναι πολύ πεσμένη. 

Ισραήλ- Κύπρος
Είναι χαρακτηριστικό, ότι φέτος ήρθαν πολλοί Ισραηλινοί στα Γιάννινα -όπως και Κύπριοι-, ενώ εάν υπήρχαν απευθείας πτήσεις τσάρτερ προς αυτές τις χώρες, είναι βέβαιο, ότι θα έρχονταν περισσότεροι. 
«Συνεργαζόμαστε καλά για την προβολή του τόπου μας. Πολύ καλή είναι και η δουλειά της Περιφέρειας Ηπείρου, που μας βοηθάει όσο μπορεί» υπογράμμισε ο κ. Βλάχος. 
Στάθηκε δε, στο γεγονός, ότι εκτός από την Περιφέρεια, και ο Δήμος Ιωαννιτών πρέπει να βοηθήσει περισσότερο τις επιχειρήσεις. «Τα ξενοδοχεία πληρώνουμε δημοτικό φόρο, το νερό κ.α., όμως δεν απολαμβάνουμε ούτε μια στοιχειώδη καθαριότητα στην πόλη.» είπε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, που αριθμεί περί 230 μέλη. 

Αεροδρόμιο και Ιόνια. 
Είναι βέβαιο, ότι όσες κινήσεις και να κάνουν οι ξενοδόχοι και όλοι οι επαγγελματίες του Τουρισμού, το .στοίχημα της εξωστρέφειας θα το κερδίσει η Ήπειρος, μόνο εάν αξιοποιήσει σωστά το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, που θα συμβάλλει καθοριστικά στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανάδειξη της περιοχής μας. 
Εξίσου σημαντική είναι και η Ιόνια Οδός, όμως αυτή τη στιγμή και με δεδομένα τα προβλήματα στους μεγάλους, υπό κατασκευή, οδικούς άξονες, τα οφέλη από την ολοκλήρωση της, μετατίθενται για το μέλλον. 

Καταστροφική. 
Την ίδια ώρα μεγάλο πλήγμα θα δεχθούν τα περισσότερα ξενοδοχεία και καταλύματα στην Ήπειρο, κυρίως όμως στα Γιάννινα και στις ορεινές περιοχές, από το κόστος θέρμανσης φέτος. 
Και αν για όσες επιχειρήσεις λειτουργούσαν με πετρέλαιο, τα. μαντάτα με την εξίσωση των φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, ήταν λίγο πολύ γνωστά, σαν «κεραυνός εν αιθρία» έπεσε η επικείμενη εξίσωση του Φόρου Κατανάλωσης και στο υγραέριο με τον αντίστοιχο φόρο του πετρελαίου κίνησης. 
Η αύξηση του ΕΦΚ θα έχει ως συνέπεια να αυξηθεί η λιανική τιμή πώλησης του υγραερίου κίνησης κατά 16 λεπτά το λίτρο και ουσιαστικά να ξεπεράσει το 1 ευρώ (σήμερα κοστίζει περίπου 90 λεπτά). 
«Θα είναι καταστροφική, εάν γίνει αυτή η εξίσωση των φόρων» σημείωσε ο κ. Βλάχος και προέβλεψε, ότι θα κλείσουν πολλά ξενοδοχεία και καταλύματα στην περιοχή μας, που λειτουργούν με υγραέριο. «Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να σας πω, ότι σχεδόν το 70% των ξενοδοχείων σε όλη τη χώρα λειτουργεί με υγραέριο!». 
***
Υπό τις παραπάνω συνθήκες, άπαντες οφείλουν έστω και τώρα να αντιληφθούν, ότι η μεγαλύτερη οικονομική βιομηχανία της Ηπείρου, ο τουρισμός, ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί. Και είναι ισχυρότερη από ποτέ σήμερα, η ανάγκη ακόμη μεγαλύτερης εξωστρέφειας και προβολής της Ηπείρου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, το πλήγμα δεν θα αφορά μόνο τα ξενοδοχεία και τις άλλες τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά ολόκληρη την περιοχή μας

www.proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: