Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Ούτε οι ίδιοι οι διοργανωτές του, δεν περίμεναν τέτοια επιτυχία στο 2ήμερο Ηπειρωτικό αντάμωμα που διοργάνωσε ο Σύλλογος ΒΗπειρωτών Ηλιούπολης στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2012 στην πλατεία Παλαιών Πατρών Γερμανού Ηλιούπολης.






Δεν μπορεί να περιγραφεί στο χαρτί μιά κατάσταση αν δεν την ζήσεις από κοντά. Πόσο μάλλον όταν αυτό αφορά ένα γνήσιο παραδοσιακό πολυθέαμα που συνδύαζε ήχο και χρώματα. Πολλά χρώματα, πολλούς ήχους. Τα υπέροχα χρώματα των στολών των εξαιρετικών χορευτικών, των Βορειοηπειρώτικων συλλόγων της Αττικής, αλλά και τους γνήσιους παραδοσιακούς ανόθευτους ηπειρώτικους ήχους που απέδωσαν οι ηπειρώτικες κομπανίες και μουσικοί της αποκεί Ηπείρου.


Αλλά και ο κόσμος; Τι να πεις για τον κόσμο που έφτασε εκεί στο χώρο του ανταμώματος, κατά χιλιάδες για να απολαύσει και να ζήσει την μαγεία του ηπειρώτικου ήχου με τους αρχέγονες και βυζαντινούς δρόμους, που μόνο σμιλιμένοι καλλιτέχνες της ανόθευτης ηπειρώτικης μουσικής, όπως οι βορειοηπειρώτες μουσικοί μπορούν να αποδώσουν. Τόσο κόσμο, ούτε οι διοργανωτές μπορούσαν να φανταστούν ότι θα είχαν. Και δεν ήταν μόνο Ηπειρώτες της από κει και της από δω Ηπείρου, ήταν και κάτοικοι της Ηλιούπολης και των γύρω περιοχών, που έχουν καταγωγή και βιώματα άλλων περιοχών της Ελλάδας, που ήλθαν να απολαύσουν μια γνήσια γιορτή.

Παρήλασαν στην εξέδρα τα πρώτα ονόματα Βοειοηπειρωτών μουσικών, που κάνουν καρριέρα στην Ηπειρώτικη μουσική στην Ελλάδα. Οι πρώτοι τραγουδιστές, τα πρώτα κλαρίνα, τα πρώτα λαούτα. Και κοντά σε αυτούς αρκετοί Ελλαδίτες μουσικοί που υπηρετούν την παράδοση. Δεν θα τους αναφέρουμε ονομαστικά, γιατί το διήμερο αυτό, μπορεί να μας διέφυγε κάποιος και θα τον αδικήσουμε αν δεν τον αναφέρουμε, μπαίνοντας σε ονοματολογία.

Αλλά και τα χορευτικά; Υπέροχα χρώματα στολών που σε μαγνήτιζαν και ρυθμός, πολύ ρυθμός, έτσι όπως ξέρουν να χορεύουν οι Ηπειρώτες. Και πρόζα,γιατί αυτά τα υπέροχα χορευτικά, αυτοί οι υπέροχοι χορευτές και χορεύτριες, είναι μαζί και ηθοποιοί πρόζας. Αυτές οι υπέροχες στολές, οι νυφιάτικες στολές των γυναικών του χορευτικού της Άνω Δερόπολης της Ομοσπονδίας των Σελλών είναι το κάτι άλλο. Και σε αφήνουν άφωνο από την ομορφιά τους και την λεπτότητα των ενδυμάτων και την δουλειά που έχουν αποτυπωμένη πάνω τους για να κατασκευαστούν. Που τις κάνουν πιό όμορφες οι φέρουσες γυναίκες και κορίτσια της Δερόπολης.

Στο ηπειρώτικο αυτό αντάμωμα προσήλθαν όλοι οι επώνυμοι ΒΗπειρώτες της Αττικής, επιχειρηματίες, επαγγελματίες, επιστήμονες, αλλά και η νεολαία. Που έδωσε μαζικά δυναμικό το παρόν, ανεβάζοντας το κέφι στα ύψη και κατακλύζοντας συνεχώς την πίστα.

Παρών έδωσε και η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών με αντιπροσωπεία μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου, με επικεφαλή τον Αντιπρόεδρο Κώστα Κωνή. Που σε σύντομο χαιρετισμό του, κάλεσε όλους τους ΒΗπειρώτες να οργανωθούν στους Συλλόγους τους και τις Ομοσπονδίες αποδήμων. Ενημερώνοντας παράλληλα, για την τροποποίηση του Καταστατικού της ΠΣΕ, που δίνει την δυνατότητα στις Ομοσπονδίες των Βορειοηπειρωτών να γίνουν μέλη της, καλώντας τα Προεδρεία τους, να αποφασίσουν να ενταχθούν στο δυναμικό της Συνομοσπονδίας.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για το υπέροχο αυτό διήμερο στο Δ.Σ. του Συλλόγου ΒΗπειρωτών Ηλιούπολης, τον ακατάβλητο Πρόεδρο του και σε όσους εργάστηκαν για να πετύχει η εκδήλωση και ειδικά τον πρωτομάστορα αυτής Γιάννη Παναγιώτου που είχε τον γενικό συντονισμό.

Και του χρόνου, να ζήσουμε ανάλογες στιγμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: