Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Μια οφειλόμενη τιμή σε όσους πότισαν με αίμα και ιδρώτα αυτό τον τόπο όχι μόνο το 1912 αλλά και όλα αυτά τα 100 χρόνια, απέδωσε το βράδυ του Σαββάτου 20 Οκτωβρίου 2012, ο Δήμος Πρέβεζας στην κεντρική εκδήλωση που διοργάνωσε στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου, για τον εορτασμό της απελευθέρωσης.

Μια οφειλόμενη τιμή...

Μια οφειλόμενη τιμή σε όσους πότισαν με αίμα και ιδρώτα αυτό τον τόπο όχι μόνο το 1912 αλλά και όλα αυτά τα 100 χρόνια, απέδωσε το βράδυ του Σαββάτου ο Δήμος Πρέβεζας στην κεντρική εκδήλωση που διοργάνωσε στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Πρέβεζας για τον εορτασμό της απελευθέρωσης.
Σε μια κατάμεστη αίθουσα που αποδεικνύει ότι οι Πρεβεζάνοι έχουν ιστορική μνήμη και ξέρουν να τιμούν αυτούς που πρέπει, ο δήμος με τη σημαντική συμβολή του καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ευάγγελου Αυδίκου, της Χορωδίας Αρμονία και της Παραδοσιακής Χορωδίας Δημοτικού Ωδείου Πρέβεζας πραγματοποίησε μια εκδήλωση που αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποδοθούν τιμές στους πρωταγωνιστές όλων αυτών των 100 χρόνων της ελεύθερης Πρέβεζας.

IMG 1597 copy

«Για να πατήσει γερά η Πρέβεζα στο μέλλον πρέπει να καταπολεμήσει νευρώσεις, που έχουν συσσωρευτεί αυτά τα 100 χρόνια. Η πόλη μας μπροστά σε αυτά τα σημερινά αδιέξοδα προσκαλεί όλες τις δυνάμεις της να αφουγκραστούν το παρελθόν, να αξιολογήσουν τον ιστορικό πλούτο και με εξωστρέφεια να αξιοποιήσουν όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα καθώς και την κομβική γεωγραφική θέση της πόλης ως προοπτική εξόδου από τη σημερινή κρίση. Με αφορμή τις ημέρες αυτές, οφείλουμε να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας για ό,τι συμβαίνει σήμερα και να διδαχθούμε από τις ενέργειες του παρελθόντος. Η επέτειος της απελευθέρωσης μας δίνει την ευκαιρία σε όλους μας να θυμηθούμε τις αξίες της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας. Να αγωνιστούμε λοιπόν όλοι μαζί, να αγωνιστούμε για τον τόπο μας, για την Πρέβεζα» τόνισε συγκινημένος στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαΐλης σημειώνοντας πως μόνο βαδίζοντας όλοι μαζί με καθαρή πολιτική σκέψη, σύνεση και ωριμότητα, με εμμονή και υπομονή μπορούμε να πάμε μπροστά ξεπερνώντας τις σημερινές δυσκολίες.

IMG 1608 copy

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Αυδίκος ο οποίος μέσα από την ομιλία του μίλησε για τα διαχρονικά χαρακτηριστικά της ιστορικής φυσιογνωμίας της Πρέβεζας, πόσα από αυτά διατηρήθηκαν, ανανεώθηκαν ή μεταλλάχθηκαν στα 100 χρόνια που μεσολάβησαν από την απελευθέρωση της πόλης ως σήμερα αλλά και για το ενδεχόμενο αύριο της πόλης.

Ο κ. Αυδίκος προσπάθησε να μας ταξιδέψει με αναφορές στο πως οι εφημερίδες της εποχής είδαν την Πρέβεζα του 1912, ενώ θέλησε να προκαλέσει προβληματισμό για να συζητήσουμε για τις δικές μας ευθύνες απέναντι στο μέλλον και την ιστορία του τόπου μας.

IMG 1587 copy

«Στις μέρες μας έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη να στρέψουμε τις μνήμες μας στο παρελθόν. Δεν πρόκειται για στρουθοκαμηλισμό, για φόβο δηλαδή, για εσωστρέφεια, αλλά για μια αναγκαία προϋπόθεση ώστε να διαβάσουμε την ιστορία πιο ώριμα, για να βγούμε νικητές από το τέλμα του παρόντος και να σχεδιάσουμε το μέλλον» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αυδίκος καλώντας τους σημερινούς πάσης φύσεως ηγέτες της πόλης να ανταποκριθούν στο ρόλο τους με τον καλύτερο τρόπο αφού κοιτάξουν στο παρελθόν αναζητώντας εικόνες και παραδείγματα που θα τους συνοδεύουν στα καθήκοντά τους.

Δρόμος Νίκης.
IMG 1551 copy

Νωρίτερα το απόγευμα ποδηλάτες αλλά και δρομείς κάθε ηλικίας έστειλαν το δικό τους μήνυμα για την απελευθέρωση της Πρέβεζας συμμετέχοντας στο δρόμο νίκης που διοργάνωσε ο δήμος Πρέβεζας.

Δείτε σχετικά βίντεο



www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: