Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

''Όαση ή ψευδαίσθηση...''; 1.299.954,32 ευρώ δαπανήθηκαν από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο για την επισκευή και τον εξοπλισμό του πρώην κινηματογράφου «Όαση» και νυν πολιτιστικού Κέντρου Πρέβεζας, το οποίο δυστυχώς φαίνεται εδώ και αρκετούς μήνες ότι έχει αφεθεί στην τύχη του.

Όαση ή ψευδαίσθηση...;


«Όαση: γόνιμη εδαφική έκταση μέσα σε μία έρημο. Βασικός όρος για την ύπαρξη μιας όασης είναι η παρουσία νερού, που κάνει γόνιμη μια έκταση, σε περισσότερο ή λιγότερο ευρεία κλίμακα, ανάλογα με την αφθονία του. Ο εφοδιασμός της όασης σε νερό μπορεί να γίνεται από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, από τον οποίο αναβλύζει στην επιφάνεια είτε λόγω του υδατοστεγούς υπεδάφους, είτε λόγω ειδικής μορφολογίας της περιοχής».
Αυτός είναι ο ορισμός της «όασης» που δίνει το wikipedia μετά από μια μικρή αναζήτηση και ειλικρινά δεν περίμενα ότι θα έχει τόσα πολλά κοινά με την Όαση που εδώ και τρία περίπου χρόνια ήρθε -υποτίθεται- για να αλλάξει το σκηνικό της πολιτιστικής ερήμου της Πρέβεζας.

1.299.954,32 ευρώ δαπανήθηκαν από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο για την επισκευή και τον εξοπλισμό του πρώην κινηματογράφου «Όαση» και νυν πολιτιστικού Κέντρου, το οποίο δυστυχώς φαίνεται εδώ και αρκετούς μήνες ότι έχει αφεθεί στην τύχη του.

IMG 9969 copy

Η αρχή έγινε τον περασμένο Χειμώνα όταν οι τουαλέτες που βρίσκονται στο υπόγειο του κτιρίου τέθηκαν εκτός λειτουργίας, αφού το νερό άρχισε να αναβλύζει από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και να πλημμυρίζει τις τουαλέτες, λες και ήθελε να υπενθυμίσει στους ιθύνοντες ότι θα έπρεπε και σήμερα να ονομάζεται Όαση και όχι Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου...
Η συνέχεια ήταν χειρότερη, αφού τον περασμένο Μάρτιο το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου μετά από έντονες βροχοπτώσεις πλημμύρισε μέχρι και στην κεντρική αίθουσα και παρέμεινε κλειστό για αρκετές ημέρες, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν παραστάσεις και εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες αρκετές ημέρες πριν και για τις οποίες η αίθουσα της Θεοφανείου δεν προσφερόταν για να τις φιλοξενήσει.

oash 2

Τα παράπονα των πολιτών άρχισαν να πληθαίνουν μέσα στο Καλοκαίρι όταν σε αξιόλογες εκδηλώσεις που φιλοξενήθηκαν στην Όαση η ζέστη ήταν ανυπόφορη αφού το σύστημα air condition δεν λειτουργούσε, ενώ η εικόνα που αντικρίσαμε πριν λίγες ημέρες στην εκδήλωση των Ποντίων, σίγουρα δεν τιμά κανέναν από τη δημοτική αρχή που είναι ο «ιδιοκτήτης» και διαχειριστής του συγκεκριμένου κτιρίου.

oash 3

Στο χώρο της υποτιθέμενης γκαρνταρόμπας, αυτό που κυριαρχεί είναι η μούχλα και η δυσοσμία, ενώ μέχρι και η ψευδοροφή έχει σαπίσει και έχει ανοίξει και παρά τα σχόλια που γράφτηκαν και ειπώθηκαν πριν λίγες ημέρες ακόμη και στην εναρκτήρια εκδήλωση για την επέτειο της απελευθέρωσης της Πρέβεζας η εικόνα ήταν η ίδια!

IMG 0404 copy

Στα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου πριν λίγα χρόνια είχαμε δει τα σύγχρονα συστήματα ήχου και προβολής, τα νέα καθίσματα, τους χώρους υποδοχής, τις προσβάσεις για αμεα και γενικά μας είχε αφήσει την αίσθηση ότι ένα έργο που αντιμετώπισε πολλά εμπόδια και μεγάλες καθυστερήσεις, ολοκληρώθηκε και επιτέλους θα μπορεί όχι μόνο θα προσφέρει μια αξιοπρεπή «στέγη» στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, αλλά θα αποτελέσει και κίνητρο προκειμένου η Πρέβεζα να φιλοξενήσει σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και μεγάλες παραστάσεις και κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η παλιά Όαση είναι το πολιτιστικό κέντρο του δήμου και αναμφίβολα υπήρχαν κατασκευαστικές ατέλειες, παραλήψεις και κακοτεχνίες, αλλά αν αυτή είναι η εικόνα που θέλει να παρουσιάζει σήμερα η δημοτική αρχή για το πως αντιμετωπίζει και το πως διαχειρίζεται τον πολιτισμό της περιοχής, τότε απλά θα επαναλάβω αυτό που είπε ο Αντιπρόεδρος του οργανισμού «Πάτρα-πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης» και πρώην Αντιδήμαρχος Πατρέων, κ. Δημήτρης Πεφάνης στην προχθεσινή εκδήλωση.
"Πολιτισμός = πολίτες = πόλη και χωρίς πολιτισμό σύντομα δεν θα υπάρχει ούτε πόλη..."

Υ.γ. 1 Για εσάς που ρωτάτε γιατί δεν λειτουργεί ως χειμερινός κινηματογράφος η αίθουσα, το μόνο που μπορώ να πω προς το παρόν είναι πως πέρα από όλα τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημοτικοί κινηματογράφοι υπάρχουν και ορισμένα τεχνικά προβλήματα, τα οποία όμως με καλή θέληση και μικρό κόστος μπορούν να ξεπεραστούν. Αρκεί να το θέλουν βέβαια...

Υ.γ. 2 Δεν βρήκα τραγούδι που να μιλάει για κάποια Όαση, αλλά βρήκα ένα από Oasis που μπορώ να το αφιερώσω στη νυν δημοτική αρχή. Μην κοιτάτε το παρελθόν με θυμό, δουλέψτε για το παρόν και το μέλλον...Don't look back in anger..

Δείτε το βίντεο του τραγουδιού

www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: