Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Επ' ευκαιρία των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. ''Όταν η καντάδα συνάντησε την Πρέβεζα''.

Όταν η καντάδα συνάντησε την Πρέβεζα

Μια νύχτα μαγική, μια νύχτα ονειρεμένη, μια νύχτα γεμάτη μελωδίες, υπέροχες φωνές, αναμνήσεις, συγκινήσεις και εικόνες μια άλλης Πρέβεζας, όχι τόσο μακρινής, αλλά αρκετά διαφορετικής, έζησαν όσοι βρέθηκαν χθες στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας.

IMG 1450 copy

Μέσα από το φακό του συμπολίτη μας Γιάννη Νικολαΐδη είδαμε την Πρέβεζα της καντάδας, την Πρέβεζα του ρομαντισμού, την Πρέβεζα που μέσα στο χρόνο άλλαξε, αναπτύχθηκε, αλλά κράτησε την ιδιαίτερη ταυτότητά της και αύριο γιορτάζει με κάθε επισημότητα τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της.

IMG 1457 copy

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαΐλης καλωσόρισε τον κόσμο που είχε γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου υπογραμμίζοντας τη σημασία του εορτασμού των 100 χρόνων, ενώ εξήρε το έργο και την προσφορά του Γιάννη Νικολαΐδη που με τον φακό του κατέγραψε ένα κομμάτι της Πρέβεζας που θα μείνει αναλλοίωτο στο χρόνο.

IMG 1443 copy

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ομιλία του ιατρού Μάνθου Δαρδαμάνη, ο οποίος αναφέρθηκε στους παλιούς αλλά και τους πιο πρόσφατους κανταδόρους της Πρέβεζας, αρκετοί από τους οποίους βρίσκονταν και στην αίθουσα. Ο κ. Δαρδαμάνης με μεστό και περιγραφικό λόγο αναφέρθηκε σε κάθε έναν ξεχωριστά δημιουργώντας ζωντανές εικόνες του παρελθόντος και εντείνοντας το ενδιαφέρον του κοινού για την προβολή του ντοκιμαντέρ «Νύχτες Μαγικές- Όταν η καντάδα συνάντησε την Πρέβεζα».

IMG 1446 copy

«Γυρνάω το διακόπτη. Με όχημα το τραγούδι θέλω να σας μεταφέρω σε μια άλλη εποχή. Προσπαθώ να αποκαταστήσω τους παλιούς κώδικες επικοινωνίας που λεηλατήθηκαν από τη σύγχρονη ζωή. Τη μυρωδιά του χθες δεν μπορείς να την εξηγήσεις, απλά τη νιώθεις. Όπως το άρωμα από το αγιόκλημα και το γιασεμί. Ξαναζώ εικόνες από χαμένους παραδείσους. Οι βελούδινες πρεβεζάνικες νύχτες μέσα στην απόλυτη σιωπή. Κάποιες στιγμές κλείνουν μέσα τους τη νοσταλγία μιας ολόκληρης εποχής και εξακολουθούν να αντιστέκονται στο μίζερο σήμερα των τυποποιημένων ονείρων, του ανέραστους ορθολογισμού, της μαζικής πληροφόρησης. Αυτές τις στιγμές προσπάθησα να αποκωδικοποιήσω και να μοιραστώ μαζί σας» ήταν μερικά από τα λόγια του Γιάννη Νικολαΐδη και στη συνέχεια ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ η οποία έγινε δεκτή με παρατεταμένο και θερμό χειροκρότημα.

Δείτε σχετικό βίντεο



www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: