Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Εναρκτήρια εκδήλωση για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Πρέβεζας σε... άδεια καθίσματα.

Εναρκτήρια εκδήλωση για τα 100 χρόνια σε... άδεια καθίσματα


Πραγματοποιήθηκε χθες στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας, η εναρκτήρια εκδήλωση των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Πρέβεζας, που περιείχε βραβεύσεις, ενδιαφέρουσες ομιλίες, προβολή ντοκυμαντέρ, παρουσίαση του προγράμματος των εορταστικών εκδηλώσεων και αρκετές εκπλήξεις. Εντύπωση πάντως στους παρευρισκόμενους προκάλεσε η... αποχή των Πρεβεζάνων πολιτών από την εκδήλωση, κάτι που επισήμανε και στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Πρέβεζας, κ. Χρήστος Μπαϊλης.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Μπαϊλης ανέφερε: «Δυστυχώς οι συνδημότες μας σήμερα απέχουν. Αυτό δεν πρέπει να μας απογοητεύει. Η Πρέβεζα είναι πλούσια σε πολιτισμό και ιστορία. Η Πρέβεζα θα πρέπει να αξιοποιήσει την επέτειο αυτή, όχι μόνο από σεβασμό στην ιστορική αλήθεια, αλλά κυρίως να δείξουμε σε όλους πως όλοι μαζί μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο και να δώσουμε μια νέα προοπτική που θα στηρίζεται σε ιστορικές αξίες. Να δώσουμε ελπίδα και αισιοδοξία για το αύριο, προτάσσοντας πάντα το καλό της Πρέβεζας, έναντι του ατομικού.

2

1912-2012. Ένας αιώνας από την απελευθέρωση της Πρέβεζας, που τιμά το παρελθόν της, αναδεικνύει το παρόν της και σχεδιάζει με όραμα το μέλλον της. Οι λαοί που έχουν παραδώσει την ιστορική μνήμη στη λήθη του χρόνου δεν έχουν μέλλον. Αυτή την ιστορική μνήμη χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο από ποτέ, τιμώντας όλους όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για το όραμα της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας. Στο διάβα του χρόνου δείξαμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε πολλά και να δημιουργήσουμε ακόμη περισσότερα».

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Πρέβεζας και Πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής για τον εορτασμό των 100 χρόνων, κ. Κοσμάς Κορωναίος, ο οποίος τόνισε: «Αισθάνομαι υπερήφανος και ευτυχισμένος, γιατί έτυχε και σε εμένα η τιμή να εργαστώ για ένα τέτοιο γεγονός για την πόλη μας. Συνεργάστηκα με πολλούς ανθρώπους όλο αυτό το διάστημα, στους οποίους διέκρινα την ανιδιοτελή αγάπη για τον τόπο μας.
Μοιράζομαι τον πόθο τους για έναν εορτασμό που αποτελεί ορόσημο για την πόλη μας».

Παρουσίασε έπειτα τα ονόματα που μετείχαν στην επιτροπή και είναι:
Χρήστος Μπαϊλης (Δήμαρχος Πρέβεζας - Πρόεδρος της Επιτροπής)
Παρθενία Καζάκου (δημοτική σύμβουλος)
Ζωή Γέρου (Πρόεδρος Δ.Κ. Πρέβεζας)
Ιωσήφ Σπυράκος (δημοτικός σύμβουλος)
Γιάννης Ρέντζος (δημοτικός σύμβουλος)
Γιώργος Νίτσας (δημοτικός σύμβουλος)
Νίκος Ανατολιωτάκης (περιφερειακός σύμβουλος)
Σπύρος Κατηνιώτης (πρώην Δήμαρχος Πρέβεζας)
Νίκος Γιαννούλης (πρώην Δήμαρχος Πρέβεζας)
Γιώργος Κούρτης (Πρόεδρος του ελεγκτικού συνεδρίου)
Μιχαήλ Λουκάς (πρώην πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου)
Ευάγγελος Αυδίκος (καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας)
Κωνσταντίνος Ρεμπής (εκ μέρους του Επιμελητηρίου Πρέβεζας)
Νίκος Καράμπελας (Πρόεδρος του ιδρύματος Ακτία-Νικόπολις)
Κώστας Λογοθέτης (Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πρέβεζα»)
Δημήτρης Παππάς (Πρόεδρος του τεχνικού επιμελητηρίου)
Ευάγγελος Παπουτσής (Πρόεδρος του συλλόγου δρομέων)
Γιώργος Σαράφογλου (εκ μέρος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας)
Δημήτρης Παπαγεωργίου (εκ μέρος της ΔΟΕ)
Δημήτρης Ηλιόπουλος (Προϊστάμενος Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας)
Βασιλική Σφονδύλη (Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας)
Θεοδόσιος Μαρτζούχος (εκ μέρος της Ιεράς Μητροπόλεως)
Χριστίνα Μερκούρη (ΛΓ' Εφορεία Αρχαιοτήτων)
Βαγγέλης Συγκούνας (Περιηγητική Λέσχη Πρέβεζας)
Τάκης Αναστασόπουλος (Περιηγητική Λέσχη Πρέβεζας)
Ιωσήφ Ζιώγας (φιλόλογος).

4
Την εκτελεστική επιτροπή αποτέλεσαν οι:
Κοσμάς Κορωναίος
Ζωή Γέρου
Βαγγέλης Συγκούνας
Παρθενία Καζάκου
Νίκος Καράμπελας
Κώστας Λογοθέτης
Την επιτροπή συγκέντρωσης αρχειακού υλικού για την έκθεση αφιερωματικού λευκώματος, αποτέλεσαν οι:
Ζωή Γέρου
Λάζαρος Συνέσιος
Σπύρος Σκλαβενίτης
Ιωσήφ Ζιώγας
Ελένη Συνεσίου
Πέτρος Αρταβάνης
Ο κ. Κορωναίος πρόσθεσε κατόπιν: «Το πως θα εορταστούν τα 100 χρόνια είναι μια συνεχής πρόκληση. Στόχος μας είναι με τις επικείμενες εκδηλώσεις, ο εορτασμός να διαρκέσει μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Στόχος μας επίσης είναι η συνάντηση όλων των Πρεβεζάνων από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, με στόχο τη συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της πόλης μας».
Παρουσίασε στη συνέχεια το πρόγραμμα με τις δράσεις του πρώτου τριμήνου.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΤΡΙΜΗΝΟΥ
19 Οκτωβρίου:
Εγκαίνια της έκθεσης του αρχειακού υλικού, στο χώρο της οικείας «Αθανασιάδη»
Βαρκαρόλα με παλιές καντάδες.
Προβολή ντοκυμαντέρ του Γιάννη Νικολαϊδη: «Νύχτες μαγικές, η ιστορία της Πρεβεζάνικης καντάδας»
20 Οκτωβρίου:
Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο στη Νικόπολη
Δρόμος ελευθερίας σε συνεργασία με δρομείς της πόλης μας, από την Νικόπολη έως την Πρέβεζα.
Κεντρική εκδήλωση, στην οποία ομιλητής θα είναι ο καθηγητής ιστοριογραφίας, Πανεπ. Θεσσαλίας, κ. Ευάγγελος Αυδίκος. Θα συμμετέχει καλλιτεχνικά η παραδοσιακή χορωδία υπό τον κ. Μιχάλη Ζάμπα, σε συνεργασία με την Ελλοπία.
21 Οκτωβρίου:
Επιμνημόσυνη δέηση, δοξολογία στον Άγιο Χαράλαμπο, κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο. Αποκαλυπτήρια του μνημείου προσφορά του κου Τσόκα, σχετικά με τον Χαλασμό της Πρέβεζας, μπροστά από το Δημαρχείο.
Παραδοσιακοί χωροί από την Ήπειρο, από όλους τους χορευτικούς συλλόγους του Δήμου Πρέβεζας. Θα συμμετέχει η Ελλοπία, που θα καλύψει το μουσικό μέρος.
Στο Πολιτιστικό Κέντρο, θα γίνει απευθείας μετάδοση από την Μόσχα, της «Λίμνης των Κύκνων» από τα μπαλέτα Μπολσόι.
Η Θεατρική Σκηνή Πρέβεζας θα παρουσιάσει το έργο «Το τίμημα», όπου διαφαίνεται η ζωή της Πρέβεζας το '50.
«Είμαστε σε επικοινωνία με τα σχολεία της πόλης, που θα ετοιμάσουν εκδηλώσεις για τον εορτασμό. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα αυτής της πρώτης περιόδου, έχει τη «σφραγίδα» του Δημοτικού Ωδείου «Σπύρος Δήμας», συμπλήρωσε ο κ. Κορωναίος.

Θα περιλαμβάνει τις εξής εκδηλώσεις (οι εκδηλώσεις αυτές δε θα κοστίσουν στο Δήμο):
3 Νοεμβρίου:
Συναυλία της στρατωτικής μπάντας της 8ης Μεραρχίας Πεζικού, στο Πολιτιστικό Κέντρο. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει κυρίως επετειακά τραγούδια
4 Νοεμβρίου:
Συναυλία των καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου στο Πολιτιστικό Κέντρο.
Θα συμμετέχουν οι: Κωνσταντίνα Ντούσια (πιάνο), Δήμητρα Αποστολίδη (πιάνο), Μαριάννα Τζαφέρη (υψίφωνος), Γιώργος Νάκης (κιθάρα), Αλέξανδρος Ναστούλης (βιολί), Νίκος Λιόντος (βιολί), Γιώργος Χλίτσιος (βιόλα).
10 Νοεμβρίου:
Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Πολιτιστικό Κέντρο
10 Δεκεμβρίου:
Συναυλία με τον βιολονίστα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Κλεόδωρο Αγόρα. Η εκδήλωση αυτή γίνεται σε συνεργασία με την Καθολική Εκκλησία στον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα
«Σε συνεργασία με διάφορους φορείς της πόλης μας, οργανώνουμε ομιλίες και διαλέξεις, πάνω στα ζητήματα της πόλης», ανέφερε ο κ. Κορωναίος, ο οποίος είπε πως έγινε κάτι ανάλογο με τους Πόντιους και θα επιδιωχθεί να γίνει και με τους Λευκαδίτες, τους Σαρακατσάνους και άλλες τέτοιες ομάδες.
Θα υπάρξει επίσης όπως δήλωσε, συνεργασία με το στρατό και επαφές με ακαδημαϊκούς.

5

Ακούστηκε στη συνέχεια από τα μεγάφωνα το τραγούδι «Τα μύστικα», που όπως είπε ο κ. Μιχάλης Ζάμπας καθηγητής της παραδοσιακής χορωδίας και καλλιτέχνης, αναφέρεται στο γεγονός της απελευθέρωσης της Πρέβεζας.
Στο δεύτερο μέρος της ηχογράφησης μάλιστα οι καλλιτέχνες ακολουθούν την καταγραφή του Δημητρίου Περιστέρη, που η οικογένειά του έχει καταγωγή από τον Παλαιορόφορο της Πρέβεζας, όπως το κατέγραψε καθ' υπαγόρευση του γυμνασιάρχου Χρήστου Κοντού.
Είναι, όπως τόνισε ο κ. Ζάμπας, ένα δείγμα της δουλειάς της Ελλοπίας, που δημιουργήθηκε το 2008, με σκοπό την προβολή του πολιτιστικού πλούτου της ελληνικής μουσικής.

Το τραγούδι ηχογραφήθηκε το Σεπτέμβριο του 2012 και παίζουν μουσική οι:
Μιχάλης Ζάμπας (τραγούδι και λαούτο)
Θοδωρής Γεωργόπουλος (κλαρίνο και φλογέρα)
Παναγιώτης Ξυδέας (βιολί)

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ.

12

Βραβεύθηκαν ακολούθως οι συμμετέχοντες το διαγωνισμό για το λογότυπο των 100 χρόνων, όπως επίσης και ο νικητής:
Όλγα Παππά (φοιτήτρια αρχιτεκτονικής). Το βραβείο παρέλαβε ο πατέρας της Δημήτρης Παππάς, από τον ζωγράφο Γιώργο Τριανταφυλλίδη.
Τάκης Γενιάς (το λογότυπο ολοκλήρωσε ο γιος του αείμνηστου καλλιτέχνη, Ορφέας-Κωνσταντίνος). To βραβείο παρέλαβε η κα. Γενιά.
Αθηνά Ζιώγα (αρχιτέκτων).
Γιώργος Χαλκίδης και Στέφανος Ευαγγέλου.
Χαράλαμπος Κοτσώνης, που ήταν και ο νικητής. Την απονομή έκανε ο Δήμαρχος Πρέβεζας.

Διάλεξη του κ. Δημήτρη Πεφάνη.

15

Στο βήμα ανέβηκε κατόπιν ο Αντιπρόεδρος του οργανισμού: «Πάτρα-πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης» και πρώην Αντιδήμαρχος Πατρέων, κ. Δημήτρης Πεφάνης, ο οποίος έκανε διάλεξη με θέμα: «Η συμβολή του πολιτισμού στην εξέλιξη των πόλεων».
Ο κ. Πεφάνης τόνισε τη σημασία της Παιδείας και του Πολιτισμού, στη συνέχιση του ίδιου του ελληνικού έθνους και μίλησε για τη στενή σχέση που έχουν οι έννοιες πόλη-πολίτης-πολιτισμός, λέγοντας πως πόλη δεν υπάρχει χωρίς πολιτισμό.
«Δεν είναι δυνατόν να συμμετέχει κάποιος σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και να ρυπαίνει την πόλη του. Οι 17χρονοι είναι πολιτιστικά κλωνοποιημένοι. Μερσεντές και Μπόινγκ, ομογενοποίηση, διαλύεται έτσι ο πολιτισμός. Ο πολιτισμός βασίζεται στη διαφορετικότητα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πεφάνης, ο οποίος πρόσθεσε: «Τα κόμματα μας κατηγοριοποιούν και είναι εκτός του DNA μας. Οι εθνικιστές πάλι εκτρέπουν τη συζήτηση στο φανατισμό. Δεν μας εξυπηρετούν αυτά».

Αναφέρθηκε στις σπουδαίες ιδέες της Μελίνας Μερκούρη επί των πολιτιστικών, η οποία επέμενε πως ο Έλληνας χρειάζεται πολιτιστική εκπαίδευση. Τόνισε την ανάγκη «γέννησης» ταυτότητας για τον Πρεβεζάνο πολίτη μέσω του πολιτισμού και της ανάδειξης σημάτων της πόλης μας και στάθηκε στο γεγονός ότι είναι αμφίδρομη η σχέση του τι δίνει ο πολίτης στην πόλη και τι η πόλη στην πολίτη. Στο τέλος της ομιλίας ο κ. Κορωναίος του απένειμε αναμνηστική πλακέτα.

Ακολούθησε μία μίνι δεξίωση, όπου προσφέρθηκαν στους καλεσμένους παραδοσιακή λαδόπιτα και πρεβεζάνικο ούζο και η βραδιά συνεχίστηκε με προβολή του ντοκυμαντέρ του Γιάννη Νικολαϊδη: «Πρέβεζα, ματιές μέσα στο χρόνο».
www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: