Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Ο Τάσος και το κοπάδι του | Μια ζωή αφιερωμένη στα πρόβατα

 Η κτηνοτροφία σε κρίση: Ο Τάσος μιλάει για τις δυσκολίες και τις ελπίδες του κλάδου.

Στο χωριό Σπολάϊτα Αγρινίου, συναντήσαμε τον Τάσο, έναν κτηνοτρόφο με βαθιές ρίζες στην αγάπη για τα ζώα. Από μικρή ηλικία, μεγάλωσε πλάι στον πατέρα του, μαθαίνοντας τα μυστικά της φροντίδας των γιδοπροβάτων. Αυτή η πρώιμη επαφή με τα ζώα άναψε μέσα του μια φλόγα που τον οδήγησε να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση.

Ο Τάσος μοιράστηκε μαζί μας τις δυσκολίες της κτηνοτροφίας, ένα επάγγελμα που απαιτεί αφοσίωση και καθημερινή φροντίδα των ζώων, χωρίς περιθώρια για διακοπές ή ασθένειες. Εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έλλειψη στήριξης από την πολιτεία, ειδικά μετά την οικονομική κρίση που έπληξε τον κλάδο που αποθάρρυνε τους νέους από το να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία.
Για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, ο Τάσος καλλιεργεί και χωράφια, παράγοντας τροφή για τα ζώα του, ειδικά λόγω της ξηρασίας που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Η αγάπη του για τα ζώα επεκτείνεται και στους πιστούς συντρόφους του, τα σκυλιά του, ιδιαίτερα τον ελληνικό ποιμενικό, τον οποίο θεωρεί τον καλύτερο φίλο του βοσκού.

Παρά τις αντιξοότητες, ο Τάσος παραμένει αισιόδοξος και περήφανος για το επάγγελμά του. Έχει επενδύσει σε σύγχρονο εξοπλισμό, όπως το αρμεκτήριο έναν σύγχρονο στάβλο και αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο της συζύγου του, η οποία τον στηρίζει σε κάθε βήμα.
Η ιστορία του Τάσου είναι μια ιστορία αγάπης, αφοσίωσης και επιμονής. Είναι ένας άνθρωπος που, παρά τις δυσκολίες, δεν θα άλλαζε την επιλογή του να γίνει κτηνοτρόφος. Η αγάπη του για τα ζώα και τη γη είναι η κινητήριος δύναμη που τον ωθεί να συνεχίζει, αποτελώντας παράδειγμα για όσους αγαπούν την παράδοση και τη φύση.

Παραγωγή: Greek Village Life


Δεν υπάρχουν σχόλια: