Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

25 χρόνια γιορτές πολυφωνικού τραγουδιού. Σάββατο 15 Ιουνίου, 9 μμ, Θέατρο Πέτρας


 25  ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

Με τη στήριξη της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας

Η «Άπειρος» Πoλυφωνικό Καραβάνι και η κοινότητα της πολυφωνίας, γιορτάζουν φέτος τα 25 χρόνια των Μεγάλων Γιορτών Πολυφωνικού Τραγουδιού, προσκαλώντας στη Μεγάλη Γιορτή Πολυφωνικού Τραγουδιού 2024 το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024, στις 9 μ.μ., στο Θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη. Στην πιο όμορφη γιορτή, την πιο υποσχετική πολυφωνίας. Τον νέο σταθμό του μεγάλου ταξιδιού των φωνών!

Οι Μεγάλες Γιορτές Πολυφωνικού Τραγουδιού αποτελούν τα κορυφαία πολυφωνικά ανταμώματα κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Ξεκινώντας από το 2000 και το θέατρο «Παλλάς», συνεχίζοντας από το 2002 στο Θέατρο Πέτρας, αναδεικνύουν, σε βάθος χρόνου, τη διάδοση του ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού. Οι Μεγάλες Γιορτές έχουν καθοριστική συμβολή στην προβολή του πολυφωνικού τραγουδιού και τη διαρκή και ανανέωση της κοινότητας πολυφωνίας, έχοντας πάρει ξεχωριστή θέση στην ετήσιο κύκλο των φίλων του πολυφωνικού τραγουδιού και της ζώσας παράδοσης.

Πολλές δεκάδες είναι οι πολυφωνικοί όμιλοι και τα σχήματα, πολλές εκατοντάδες οι βιωματικοί και οι νέοι ερμηνευτές που έχουν ανταμώσει και τραγουδήσει στις Μεγάλες Γιορτές Πολυφωνικού Τραγουδιού όλα αυτά τα χρόνια. Και πολλά είναι τα σχήματα που δημιουργήθηκαν με έναυσμα τις Μεγάλες Γιορτές. Και πολύ περισσότεροι είναι οι νέοι που προσέγγισαν το πολυφωνικό τραγούδι έχοντας εκεί την πρώτη επαφή μαζί του. Η συμβολή των Μεγάλων Γιορτών στην νέα "ανοιξη πολυφωνίας" στις πόλεις, τη διεύρυνση της κοινότητας πολυφωνίας, είναι ανεκτίμητη.

Με τη συμμετοχή σχημάτων και ομίλων από όλες τις γενιές και τις προσεγγίσεις του πολυφωνικού τραγουδιού, με τραγούδια από όλες τις περιοχές του καθώς και από τις άλλες ελλαδικές, ελληνόφωνες πολυφωνίες (Βώλακας, Κάτω Ιταλία) και την αλβανική πολυφωνία, η Μεγάλη Γιορτή Πολυφωνικού Τραγουδιού 2024 αποτελεί ένα κορυφαίο αντάμωμα, με το πρέπος του πολυφωνικού τραγουδιού και το πάθος του Πολυφωνικού Καραβανιού. Μια μονάκριβη γιορτή πολυφωνίας που αναδεικνύει όλο τον πλούτο και την ποικιλία της κοινότητας πολυφωνίας και του πολυφωνικού τραγουδιού.

Συμμετέχουν τα πολυφωνικά σχήματα και οι όμιλοι «Δελβινιώτικα», Δίβρη, Κοσοβίτσα, LOT KURBETI” (Αλβανία), Μουργκάνα (Ομοσπονδία), «Όμορφη Χειμάρρα», «Πολύφωνο» (ΚΕΜΦΑ), «Χαονία», τα σχήματα του Λαογραφικού Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Χάονες» και του Συνδέσμου Ηπειρωτών Ζωγράφου, το Εργαστήρι Πολυφωνίας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, το φωνητικό σύνολο «Ιώ» (διφωνίες Βώλακα, Κάτω Ιταλίας). Ξεχωριστά τιμητική η συμμετοχή βιωματικών ερμηνευτών, ανάμεσά τους η Ασπασία Βασιλείου -Τσίπη που ταξιδεύει ειδικά από τη Δρόβιανη, η Μαριάννα Τζήμα από την Καστάνιανη.

Και δίπλα στις υπέροχες φωνές, εξαιρετικοί μουσικοί, ο Χρήστος Δανάκης με γκάιντες από Θράκη, Μακεδονία και η ηπειρώτικη κομπανία του Τάσου Μαγκλάρα με πολυφωνικά τραγούδια με οργανική συνοδεία καθώς και σε ηπειρώτικους σκοπούς, χορούς και τραγούδια στην κορύφωση της γιορτής!

Η Μεγάλη Γιορτή Πολυφωνικού Τραγουδιού 2024 είναι μια εξαιρετικά γενναιόδωρη γιορτή, αντάξια του γιορτασμού των 25 χρόνων! Και το Πολυφωνικό Καραβάνι, με δικές του δυνάμεις, φροντίζει να γίνει με δωρεάν είσοδο για όλο τον κόσμο, για να χαρούν όλοι το κορυφαίο φετινό πολυφωνικό αντάμωμα! Πραγματοποιείται με τη στήριξη της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, του κορυφαίου φορέα της ηπειρώτικης αποδημίας, καθώς και του Δήμου Πετρούπολης που ενέταξε την εκδήλωση στο Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας.

Διανύοντας μια εξαιρετικά δημιουργική και γόνιμη περίοδο, το παγκόσμια αναγνωρισμένο Πολυφωνικό Καραβάνι, η πρώτη και η μόνη, μέχρι τώρα, εγγραφή της Ελλάδας στις Καλές Πρακτικές Διαφύλαξης Άυλης Πoλιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, προσκαλεί στο επόμενο σταθμό του μεγάλου ταξιδιού των φωνών. Αυτό το Σάββατο, 15 Ιουνίου, στις 9 μμ, στο Θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη!

Οι «Φωνές της πέτρας» σμίγουν στο Θέατρο Πέτρας, στην πιο μεγάλη γιορτή πολυφωνίας φέτος στην Ελλάδα, που αξίζει να την χαρούμε και να την τιμήσουμε όλοι αντάμα! Με τραγούδια, που, όπως γράφει ο Μιχάλης Γκανάς, «ή τ΄ ακούς κι ανατριχιάζεις ή δεν μπορείς να τ΄ αντέξεις». Και στην κορύφωσή της, να χορέψουμε όλοι μαζί, στον κύκλο του χορού, ο ένας δίπλα στον άλλον, ο ένας μαζί με τον άλλον, έτσι όπως μας θέλει και το πολυφωνικό τραγούδι!

Καλή αντάμωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια: