Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Έρχεται αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης των αγροτών

Πλήρης επιβεβαίωση του Agronewsbomb, για όσα έγραφε πριν από το καλοκαίρι, σχετική με την συζήτηση, η οποία ήδη έχει ανοίξει.

Για τις αλλαγές που προωθούνται σχετικά με τη συνταξιοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών ή αγροτών με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ μίλησε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1.

Όπως είπε ο υφυπουργός, σήμερα, αν ένας ελεύθερος επαγγελματίας έχει οφειλές προς τον ΕΦΚΑ έως 20.000 ευρώ ή ένας αγρότης χρωστά έως 6.000 ευρώ, τότε το χρέος του παρακρατείται από τη σύνταξή του σε 60 δόσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου, πλέον, με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, παρέχεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης των μη μισθωτών, με ληξιπρόθεσμες οφειλές ασφαλιστικών εισφορών στον e-ΕΦΚΑ έως 30.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες από 20.000 ευρώ, που ισχύει σήμερα και έως 10.000 ευρώ για αγρότες από 6.000 ευρώ, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Όπως σημείωσε, οι προϋποθέσεις είναι ο ασφαλισμένος να έχει φτάσει στο όριο της συνταξιοδότησης, δηλαδή στα 67 έτη, να έχει καταβάλει για τουλάχιστον 20 χρόνια ασφαλιστικές εισφορές και, τέλος, να μην είναι συστηματικός κακοπληρωτής. Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η διάταξη ορίζει επίσης ότι τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ, όταν πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες και τις 6.000 ευρώ στην περίπτωση των αγροτών.

«Αν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, όσο το ποσό της οφειλής είναι μεταξύ 20.000 ευρώ και 30.000 ευρώ, παρακρατείται το 60% της σύνταξης και, όταν αυτό φτάσει τις 20.000 ευρώ, εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις» διευκρίνισε ο κ. Τσακλόγλου.

Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο θα τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, αλλά και στη ρύθμιση για την απασχόληση των συνταξιούχων.

Πάει για τα 68 έτη η σύνταξη αγροτών σε πρώτη φάση

«Παράθυρο» για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδοτήσεως και νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό καθεστώς μετά το 2026 άνοιξε εν τω μεταξύ ο υφυπουργός. Απαντώντας σέ ερώτηση αν το δημογραφικό δημιουργήσει καινούργια ζητήματα για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, την οποία έθεσε ο διευθυντής της «Εστίας» στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Στούντιο με Θέα» με την Φαίη Μαυραγάνη, τόνισε ότι «στην επόμενη τριετία δεν θα δούμε αύξηση στα όρια συνταξιοδοτήσεως, αλλά να μην έχουμε αμφιβολία, ότι αυτό κάποια στιγμή θα γίνει».

Θυμίζουμε ότι προ μηνών πέρασε στη βουλή μια καθ’ όλα ύποπτη διάταξη σχετικά με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με την οποία γίνεται κάποιος να εργάζεται ως τα 72 έτη, κάτι που συνιστά σύμφωνα με νομικούς κύκλους προμήνυμα για το τι θα επακολουθήσει με τα όρια.

https://agronewsbomb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: