Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

80 ευρώ πλέον το μεροκάματο που απαιτούν για να μαζέψουν ελιές, «εγώ τόσα θέλω, κι άμα θες»

Η έλλειψη εργατών γης έχει ανεβάσει και τα εργατικά μεροκάματα για τη συγκομιδή ελιάς. Επιχειρώντας να αντιμετωπίσουν το υψηλός κόστος, οι ελαιοπαραγωγοί στα Φιλιατρά Μεσσηνίας προχώρησαν ήδη στην επιβολή πλαφόν 45 ευρώ το μεροκάματο για το μάζεμα της ελιάς.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών και παραγωγός ελαιόκαρπου είπε ότι το μεροκάματο είχε φτάσει 80 ευρώ στους ανειδίκευτους εργάτες, με αποτέλεσμα να μην συμφέρει τους παραγωγούς να μαζέψουν τις ελιές.

Εξηγώντας πώς προχώρησε ο Σύλλογος στην απόφαση αυτή, είπε πως «μεροκάματο 80 ευρώ ήταν στον εκβιασμό και αποφασίσαμε κατόπιν γενικής συνέλευσης να βάλουμε ένα ταβάνι στα Φιλιατρά. Μάλιστα, συμμετείχαν σύλλογοι και από όμορους δήμους και αποφασίστηκε η επιβολή πλαφόν στα 45 ευρώ». Ωστόσο, παραδέχθηκε πως δεν τηρείται το πλαφόν αυτό: «Υπάρχει έλλειψη εργατών, υπάρχει ο εκβιασμός, εγώ τόσα θέλω, κι άμα θες».

«Παρά την ανεργία που υπάρχει στη χώρα μας, οι εργάτες για το μάζεμα της ελιάς είναι αλλοδαποί, γιατί κανένας Έλληνας δεν έρχεται να δουλέψει για όσα λεφτά και να είναι», είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου.

Πηγή: anagnostis.org

https://agronewsbomb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: