Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

Τα 6 πράγματα που δεν πρέπει να πεις σε έναν Έλληνα

Λίγες συμβουλές για τους τουρίστες που θα επισκεφθούν την Ελλάδα. 

Πόσα πράγματα δεν θέλει να ακούει ο Έλληνας, ειδικότερα από τους ξένους; Πολλά είναι η σύντομη απάντηση. Όλα μπορούν να τον ενοχλήσουν και όλα να τον πειράξουν, ειδικά αν έχει να κάνει με την ελληνική ιστορία, τη γεωγραφία και τη γαστρονομία.

Η ιστοσελίδα 
greekreporter.com έβαλε σε μια λίστα τα 6 πιο ενοχλητικά πράγματα που κατά τη γνώμη της δεν πρέπει ένας τουρίστας να πει σε έναν Έλληνα, δίνοντας οδηγίες στους επίδοξους επισκέπτες τι να αποφύγουν και που κινούνται τα πολιτιστικά πρότυπα στη χώρα μας.

Σίγουρα η λίστα θα μπορεί να ήταν μεγαλύτερη αλλά η αλήθεια είναι ότι φτιάχνει μια εικόνα για το που πρέπει να ΜΗΝ κινηθούν οι τουρίστες…

1. «Μπορώ να έχω έναν τούρκικο καφέ;»

«Όχι, δεν μπορείτε. Πραγματικά, δεν θέλετε ποτέ να κάνετε αυτή την ερώτηση – ούτε στο σπίτι ενός Έλληνα ούτε σε μια καφετέρια. Δύο λόγοι: Πρώτον, είναι ελληνικός καφές και θα σας πουν ολόκληρη την προϊστορία – οπότε φροντίστε να βολευτείτε! Δεύτερον, βρίσκεστε στην Ελλάδα – οπότε και πάλι, είναι ελληνικός καφές!», αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει:

2. «Προς τα πού είναι ο ωκεανός;»

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στον ωκεανό! Έχουμε τη Μεσόγειο Θάλασσα και αυτή χωρίζεται σε άλλες θάλασσες, το Ιόνιο, το Αιγαίο και το Κρητικό πέλαγος. Αν έχετε πάει ποτέ σε νησί στον ωκεανό, ξέρετε ότι υπάρχουν τεράστια κύματα. Στην Ελλάδα είμαστε πολύ περήφανοι για τις όμορφες, σχετικά ήρεμες γαλάζιες θάλασσές μας, οι οποίες είναι ιδανικές για κολύμπι, ιστιοπλοΐα και θαλάσσια σπορ.

3. «Πού βρίσκεται το Πάνθεον;»

Λάθος χώρα. Εννοείτε τον Παρθενώνα. Για τους Έλληνες, η ιστορία και τα αρχαία είναι συνυφασμένα με τον πολιτισμό και την κοινωνία τους. Γι’ αυτό, πριν έρθετε στην Ελλάδα αναζητώντας το Πάνθεον, το αρχαίο ρωμαϊκό κτίριο που βρίσκεται στη Ρώμη, κάντε μια αναζήτηση στο Google!

4. «Μπορείς να μου μάθεις να λέω κάτι στα ελληνικά;»

Αυτή είναι μια κακή ερώτηση, καθώς πολλοί Έλληνες διασκεδάζουν όταν λένε στους ξένους να δοκιμάσουν τον σχεδόν αδύνατο να ειπωθεί, γλωσσοδέτη που περιγράφει ένα αρχαίο ελληνικό εορταστικό πιάτο που επινόησε ο Αριστοφάνης. Εμπρός, δοκιμάστε το και δείτε πώς θα τα πάτε! Είναι «λεπαδοτεμαχοσελαχογαλε κρανιολειψανοδριμυποτριμματοσιλφιο τυρομελιτοκατακεχυμενοκιχλεπικοσ συφοφαττοπεριστεραλεκτρυονοπτε κεφαλιοκιγκλοπελειολαγωοσιραιο βαφητραγαλοπτερυγών».

5. «Ορίστε η διεύθυνσή μου, ψάξτε με αν έρθετε στη χώρα μου»

Μην το λέτε αυτό αν δεν το εννοείτε πραγματικά! Αν δώσεις τη διεύθυνσή σου σε έναν Έλληνα είναι λίγο πολύ δεδομένο ότι αν ποτέ επισκεφτεί τη χώρα σου, θα σε αναζητήσει. Οι Έλληνες είναι γνωστοί για τη φιλοξενία τους και αφού σας καλωσορίσουν στη χώρα τους, ή στο νησί τους, ή στο χωριό τους, θα υποθέσουν ότι επιθυμείτε να κάνετε το ίδιο.

6. «Ιστανμπούλ»

«Οι Έλληνες εξακολουθούν να αποκαλούν αυτή την πόλη Κωνσταντινούπολη. Τίποτα κακό δεν πρόκειται να σας συμβεί αν την αποκαλέσετε Ιστανμπούλ, αλλά είναι ένα πραγματικά ευαίσθητο θέμα για πολλούς Έλληνες για διάφορους λόγους.

Ακόμη και στις ειδήσεις, οι δημοσιογράφοι αναφέρονται στην Ιστανμπούλ ως Κωνσταντινούπολη. Να γιατί: Η Πόλη δεν είναι μόνο βαθιά εμποτισμένη με την ελληνική ιστορία, αλλά και λόγω των βαθιών θρησκευτικών δεσμών της. Κωνσταντινούπολη σημαίνει «Πόλη του Κωνσταντίνου» και πήρε το όνομά της από τον βυζαντινό αυτοκράτορα που καθιέρωσε την πόλη ως πρωτεύουσα της χριστιανικής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Οι Οθωμανοί κατέλαβαν την πόλη το 1453 και το όνομά της άλλαξε επίσημα σε Ιστανμπούλ στις αρχές του περασμένου αιώνα. Στην πραγματικότητα ακόμη και αυτό το όνομα σημαίνει «στην πόλη», εννοώντας την Κωνσταντινούπολη, αλλά αυτό είναι μια ιστορία για μια άλλη μέρα», καταλήγει το δημοσίευμα.

e-daily

https://www.tampouloukia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: