Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

Παλαιοκάτουνο Τζουμέρκων Άρτας. Απολαύστε τα video





Σημείωση: Όλα τα στοχεία τα έχουμε συλλέξει από το διαδίκτυο (site, blog, facebook) μετά από έρευνα που έγινε περίπου πριν 3 χρόνια. Άν κάποια από τα αρχεία δεν επιθυμεί κάποιος να δημοσιευθούν ας επικοινωνήσει μαζί μας στο 6977266641

Απολαύστε τα video

























Παλαιοκάτουνο Άρτας   
 Η περιοχή του Παλαιοκάτουνου είναι ιστορική με ρίζες πολύ πίσω στον χρόνο. Η παλαιότερη αναφορά του ονόματος Παλαιοκάτουνο προέρχεται απο τα επίσημα έγγραφα του Αλή Πασά έτους 1803, με τα οποία περιγράφονταν αναλυτικά οι ιδιοκτησίες που ανήκαν στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Βουργαρελίου. Σε αυτά αναφέρονται πολλές περιοχές του χωριού με την σημερινή τους ονομασία. Επιπλέον οι περισσότερες ονομασίες τοποθεσιών και συνοικισμών ανάγουν στην περίοδο 14ου-15ου αιώνα όπου η ευρύτερη περιοχή κυριαρχούνταν απο διάφορους λαούς σλαβικής κυρίως προέλευσης. Απο εκεί προέκυψαν και τα κυριότερα τοπονύμια της περιοχής Ζάλος, Αραδιτσικό, Τριάνοβος, Παλιομίγερη, Αβαρίτσα, Δραμάλα, Τρόκια κ.λ.π.


























Το κάψιμο του Παλαιοκάτουνου από τα Γερμανικά Στρατεύματα τον Οκτώβρη 1943



Σύμφωνα με το αρχείο του ΓΕΣ/ΔΙΣ σε αναφορά του επίλαρχου Αγόρου, την περίοδο 17-31 Οκτωβρίου 1943, Γερμανικά τμήματα της Ταξιαρχίας από την Άρτα  κινούνται προς Βουργαρέλι.

Σκοπός τους είναι να καταστείλουν το αντάρτικο στην περιοχή των Τζουμέρκων, αφού το Γενικό Αρχηγείο και η πλέον αξιόμαχη μονάδα του βρίσκεται στην περιοχή.     

Στις 22 Οκτωβρίου τμήμα των Γερμανικών στρατευμάτων μπήκε στο Παλαιοκάτουνο από την Γέφυρα Κοντοδήμα.

Από στόμα σε στόμα οι κάτοικοι του χωριού έμαθαν τα νέα και έφυγαν αφήνοντας τις πόρτες των σπιτιών τους ανοιχτές.  Κατευθύνθηκαν άλλοι προς το Καθαραβούνι και άλλοι προς τις σπηλιές στα Τζουμέρκα.  Οι Γερμανοί άρχισαν να βάζουν φωτιά στα κατώγια που ήταν αποθηκευμένες ξερές τροφές για τα ζώα και άναβαν εύκολα. Σαν λαμπάδα καίγονταν τα σπίτια το ένα μετά το άλλο και οι χωριανοί ανήμποροι τα έβλεπαν να καίγονται.


























Στο σπίτι του Δημήτρη Σταύρου αφού έβαλαν φωτιά έφυγαν και εκείνος κατέβηκε γρήγορα από την κρυψώνα του και σπάζοντας τα βαρέλια από το πάνω  πάτωμα κατάφερε να σβήσει την φωτιά.

Αφού έκαψαν τα περισσότερα σπίτια και το σχολείο άφησαν απείραχτη την εκκλησία και συνέχισαν προς το Παλαιοχώρι, αφού πήραν μαζί τους τα άλογα από το χωριό.

Την ίδια μέρα ή την επόμενη  Γερμανοί στρατιώτες πέρασαν στην Αβαρίτσα και ανέβηκαν μέχρι το Γιαννίτσι χωρίς  να προβούν σε καμία καταστροφή. Οι χωριανοί είχαν κρυφτεί στα ρέματα και στο Πρωτοχώραφο. Μόνο μια κοπέλα βρήκαν στο πέρασμα τους και την πήραν μαζί τους αλλά τελικά την άφησαν ελεύθερη πριν φύγουν από την Αβαρίτσα.

Στις επόμενες μέρες και μέχρι του τέλους του μήνα μάχες λαμβάνουν  χώρα στο Βουργαρέλι, στο Αθαμάνιο και τα Θεοδώριανα μέχρι την αποχώρηση των Γερμανικών στρατευμάτων προς τα Τρίκαλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: