Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

Η Ζωή της 105χρονης Γιαγιάς Ελένης | Μια Ζωή Γεμάτη Μνήμες

Ένας αιώνας ζωής, γεμάτος εμπειρίες και σοφία.

Στο όμορφο ορεινό χωριό Καταφύλλι Καρδίτσας, ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει. Σε αυτό το μικρό χωριό που βρίσκεται σε υψόμετρο 1100 μέτρων, ζει η γιαγιά Ελένη, η οποία έχει φτάσει τα 105 χρόνια της ηλικίας.
Γεννήθηκε το 1918 σε μια οικογένεια με 11 παιδιά, από τα οποία τα 10 επιβίωσαν.
Η μητέρα της ήταν μια δυνατή γυναίκα που εργαζόταν σκληρά για να μεγαλώσει τα παιδιά της. Η αφήγησή της μας έδωσε μια γεύση του αγώνα που εκείνη και η οικογένειά της είχαν δώσει για να επιβιώσουν στην αγροτική ζωή. Εξιστορώντας την προσωπική της ιστορία, μας εξήγησε πώς παντρεύτηκε σε νεαρή ηλικία, μόλις 20 ετών. Εκείνη την εποχή, η μετακίνηση γινόταν με άλογα η απλότητα κυριαρχούσε και οι άνθρωποι ζούσαν σύμφωνα με τη φύση.
Η γιαγιά Ελένη είχε αρκετά χωράφια, γίδια και μελισσοκομική δραστηριότητα. Η γη και τα ζώα ήταν οι σύντροφοί της στην καθημερινότητά της, και μας μίλησε με αγάπη για αυτά τα χρόνια που πέρασε στον αγροτικό κόσμο.
Η γιαγιά Ελένη είναι μια γυναίκα με μεγάλη σοφία. Έχει ζήσει πολλά και έχει μάθει πολλά από τη ζωή. Τα λόγια της είναι γεμάτα σοφία και εμπειρίες.
Μια μέρα, η γιαγιά Ελένη μιλούσε με τα εγγόνια της για τη ζωή. Τους είπε:
"Η ζωή είναι ένα ταξίδι, γεμάτο όμορφες και δύσκολες στιγμές. Είναι σημαντικό να ζούμε κάθε στιγμή στο έπακρο, και να εκτιμάμε τα απλά πράγματα.
Είναι επίσης σημαντικό να είμαστε καλοί άνθρωποι, να αγαπάμε τους άλλους και να βοηθάμε όσους έχουν ανάγκη. Η αγάπη είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή."
Τα λόγια της γιαγιάς Ελένη έμειναν χαραγμένα στις καρδιές των εγγονιών της. Τους έδωσαν δύναμη και έμπνευση για να ζήσουν μια καλή ζωή.

Σήμερα, στα 105 της χρόνια, η γιαγιά Ελένη δυσκολεύεται να μας ακούσει καλά, αλλά η ματιά της παραμένει αγέρωχη. Κάθεται στην αυλή του σπιτιού της και κοιτάζει στο βάθος τα αυτοκίνητα που περνούν, σαν να παρατηρεί την εξέλιξη του κόσμου γύρω της.

Η ιστορία της γιαγιάς Ελένη είναι ένας πολύτιμος αφηγητής του παρελθόντος, ένας χρόνος μηχανισμός που μας υπενθυμίζει τη σημασία της ανθρώπινης αντοχής, απλότητας και αγάπης για τη φύση. Η γιαγιά Ελένη αποτελεί ένα ζωντανό κεφάλαιο της ιστορίας αυτού του όμορφου χωριού στα ορεινά της Καρδίτσας.

Παραγωγή:Greek Village Life