Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Γιατί ο Δήμος Ζηρού δεν παίρνει τα ανταποδοτικά τέλη που δικαιούται από το Υπουργείο Μετανάστευσης;

 Γράφει ο Βασίλειος Κώνστας

Όπως είναι γνωστό, στη Φιλιππιάδα λειτουργεί μία από τις δομές φιλοξενίας προσφύγων που έχουν δημιουργηθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Λογικό είναι οι Δήμοι, στα διοικητικά όρια των οποίων λειτουργούν οι εν λόγω δομές, να δικαιούνται και να παίρνουν ανταποδοτικά οφέλη, τα οποία βεβαίως πρέπει να αξιοποιούνται προς όφελος των Δημοτών.

Δυστυχώς αυτή η διαδικασία δεν είναι παγιωμένη και γι αυτό η κάθε Δημοτική Αρχή οφείλει να προβαίνει σε ενέργειες και να απαιτεί από το αρμόδιο υπουργείο αυτά που δικαιούται.

Επειδή όμως, όπως διαπίστωσα, σε όλα τα χρόνια λειτουργίας της δομής στην Φιλιππιάδα, τα ανταποδοτικά οφέλη που είχε πάρει ο Δήμος Ζηρού ήταν ανύπαρκτα, γι αυτό πέρυσι είχα επισημάνει το πρόβλημα και είχα ζητήσει από τον Καλαντζή να απαιτήσει και να πάρει για τον Δήμο Ζηρού τα ανταποδοτικά που αναλογούν.

Του είχα πει μάλιστα πως, από την στιγμή που αποδέχεσαι τη λειτουργία της δομής στον Δήμο Ζηρού, με όποια επιβάρυνση προκαλεί αυτή στην περιοχή μας, τότε δεν ζητιανεύεις αλλά απαιτείς να πάρεις ανταποδοτικά και μάλιστα σημαντικά.

Ο Καλαντζής εκείνο που κατάφερε μέχρι τώρα είναι να πάρει μόνο 200.000€ τα οποία μάλιστα διέθεσε για έργα στο στάδιο της Φιλιππιάδας.

Ας δούμε όμως εξαιτίας της λειτουργίας της δομής προσφύγων στον Κατσικά, ποια έργα έχουν δρομολογηθεί στο Δήμο Ιωαννιτών με κονδύλια από το Ταμείο Αλληλεγγύης.

1. Βελτίωση υποδομών στην Κοινότητα Κατσικάς: 420.000,00 €.

2.  Ανακατασκευή́ Κτιρίου για δημιουργία (Δια)πολιτισμικού Κέντρου στα Ιωάννινα: 400.000,00 €.

3. Βελτίωση υποδομών στην Κοινότητα Περάματος: 420.000,00 €.

4. Πέραν αυτών,  έχει υποβληθεί πρόταση για χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης του έργου «Βελτίωση υποδομών στην Κοινότητα Κουτσελιού», με προϋπολογισμό 630.000 ευρώ.

Δηλαδή, ο Δήμος Ιωαννιτών έχει καταφέρει να πάρει έργα 1.240.000€ και αναμένει άλλες 630.000€, ήτοι σύνολο 1.870.000€ ενώ ο Δήμος Ζηρού την ίδια ώρα και για αντίστοιχη δομή προσφύγων έχει πάρει μόνο 200.000€ !!!

Από τα παραπάνω, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι είναι τεράστια η διαφορά στη χρηματοδότηση για δύο Δήμους με σχεδόν παραπλήσιας δυναμικότητας δομές και με τα κονδύλια που θα μπορούσε να είχε πάρει αλλά δεν πήρε ο Καλαντζής, θα  είχαν πραγματοποιηθεί έργα που θα έδιναν ανάσα στον Δήμο Ζηρού.

Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι θα μπορούσε,

1. Να είχε τοποθετηθεί φωτισμός και να είχε κατασκευαστεί πεζοδρόμιο στο τμήμα της πρώην εθνικής οδού, από την Παλαιά Φιλιππιάδα μέχρι το ύψος του πρώην στρατοπέδου Πετροπουλάκη όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες, προσφέροντας ασφάλεια σε όσους το χρησιμοποιούν, είτε είναι πεζοί πρόσφυγες είτε οδηγοί διερχομένων οχημάτων, μειώνοντας έτσι σημαντικά την πιθανότητα πρόκλησης ακόμη και θανατηφόρου ατυχήματος.

2. Να είχε επιτευχθεί η σύνδεση της δομής στο αποχετευτικό δίκτυο και στον βιολογικό καθαρισμό με όλα τα περιβαλλοντικά οφέλη που θα προέκυπταν για την περιοχή αλλά και τα οικονομικά οφέλη για τον Δήμο.

3. Να είχε λύσει προβλήματα στις υποδομές πολλών χωριών, κυρίως στους τομείς ύδρευσης και προσβασιμότητας, τα οποία χρόνια τώρα ταλαιπωρούν τους κατοίκους , βελτιώνοντας έτσι σημαντικά την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των Δημοτών.

Τελικά όμως το γεγονός ότι, ο Δήμος Ζηρού δεν έχει πάρει τα ανταποδοτικά που δικαιούται, οφείλεται σε ανικανότητα ή σε αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής ;

Ότι από τα δύο και να συμβαίνει, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και δυστυχώς τραγικό για τους συνδημότες μας.

Από πέρυσι είχα επισημάνει το πρόβλημα στον Δήμαρχο Ζηρού, οπότε, δεν υπάρχει γι αυτόν καμία δικαιολογία.

Είναι γεγονός όμως ότι, ο Καλαντζής με τον αυταρχικό και εγωκεντρικό τρόπο που έχει επιλέξει να διοικεί τον Δήμο Ζηρού, αποκλείοντας κάθε μορφή συννενόησης και απορρίπτοντας κάθε πρόταση προερχόμενη από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις του Δήμου, μόνο καλό δεν κάνει στον τόπο μας και γι αυτό θα πρέπει άμεσα να αλλάξει τακτική υιοθετώντας προτάσεις που κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση διαφορετικά είναι σίγουρο πως ο κόσμος θα τον θέσει στο περιθώριο αν δεν τον έχει θέσει ήδη.

Το να τεθεί βεβαίως ο ίδιος στο περιθώριο ίσως είναι καλό για τον Δήμο μας, γιατί, μετά από δύο θητείες, ο Καλαντζής  δείχνει ότι στερεύει από φρέσκιες ιδέες οπότε καλό είναι να δοθεί η ευκαιρία σε νέες δυνάμεις να αναλάβουν τα ηνία του Δήμου Ζηρού, αλλά, το ότι εξαιτίας του δεν έχουν ληφθεί σημαντικά ανταποδοτικά κονδύλια από το Υπουργείο Μετανάστευσης είναι κακό για τον τόπο μας και επειδή αυτό δεν θα μπορέσει να διορθωθεί εύκολα από καμία μελλοντική πολιτική αλλαγή γι αυτό και ο Καλαντζής οφείλει να απολογηθεί και να δώσει εξηγήσεις στους συνδημότες μας για τους λάθος χειρισμούς του στο εν λόγω θέμα.


     Κ ώ ν σ τ α ς    Β α σ ί λ ε ι ο ς

------------------------------------------------------------     
          Αντιστράτηγος  Π.Σ. ε.α.
Χημικός Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος
                  Δήμου    Ζηρού



Δεν υπάρχουν σχόλια: