Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Ψαλίδι Λιβανού-Σκρέκα στη βασική ενίσχυση και στην εξισωτική χιλιάδων αιγοπροβατοτρόφων

Πονηρή διάταξη με τις ΜΜΖ αιγοπροβάτων κάτω του 1 έτους φέρνει περικοπές.

Αλλαγές επί τα... χείρω στις επιδοτήσεις (βασική ενίσχυση), αλλά και στην εξισωτική αποζημίωση φέρνει η ΚΥΑ Λιβανού-Σκρέκα για την εφαρμογή μιας ακόμα φοράς της τεχνικής λύσης στην κατανομή των βοσκότοπων. Στην ΚΥΑ, που πήρε ΦΕΚ, ΥπΑΑΤ και ΥΠΕΝ προχώρησαν σε μείωση (τρεις φορές κάτω) των ΜΜΖ (Μονάδες Μέτρησης) για τα αιγοπρόβατα που είναι κάτω από ένα έτος ανεξαρτήτως φύλλου και τα οποία προσμετρώνται κι αυτά στο ζωικό κεφάλαιο, άρα διαμορφώνουν την βασική ενίσχυση, αλλά και την εξισωτική.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην απόφαση Λιβανού-Σκρέκα: «2. Οι περ. α) και β) της παρ. 2 του άρθρου 4, τροποποιούνται ως εξής: «α) Ένα (1) πρόβατο ή αίγα ηλικίας ενός (1) έτους και άνω ανεξαρτήτως φύλου = 0,15ΜΜΖ. β) Ένα (1) πρόβατο ή αίγα ηλικίας κάτω του ενός (1) έτους ανεξαρτήτως φύλου = 0,05ΜΜΖ». Οι περ. στ), ζ) και η) της ίδιας παραγράφου καταργούνται και διαγράφεται το εξής εδάφιο: «Οι κατηγορίες στ, ζ, και η, αφορούν σε μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης όπου απαιτείται και ενισχύεται η χρήση βοσκοτόπου»». Η προηγούμενη απόφαση, του 2015, προέβλεπε τα ακόλουθα: α) Ένα (1) πρόβατο ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλλου = 0,15 ΜMΖ β) Μία (1) αίγα ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλλου = 0,15 ΜMΖ.

Πλέον, με την άκαιρη αυτή απόφαση, χιλιάδες αιγοπροβατρόφοι, για να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους και να λάβουν τα ίδια ποσά βασικής ενίσχυσης και εξισωτικής, θα πρέπει να αυξήσουν τον αριθμό των ζώων.

Δείτε την απόφαση πατώντας εδώ

Μπίκας Αλέξανδρος

https://www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: