Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Μείωση φόρου καυσίμων και φωτοβολταϊκά σε κάθε φτωχό σπίτι

Γράφει ο Χρήστος Μέγας

Στο χωριό μου λένε: «…όπου φτωχός και η μοίρα του». Είναι κάτι που δεν έχει καλύτερη εφαρμογή από την ενεργειακή φτώχεια.

Είναι προφανές ότι ένα σπίτι στο Βουργαρέλι ή σε μια «δεύτερη» συνοικία στην πόλη, χωρίς μόνωση και διπλά τζάμια, δεν ζεσταίνεται το χειμώνα όσο πετρέλαιο και να κάψει κανείς, όσο ξύλα και να ρίξει στη σόμπα. Η κουρτίνα θα κουνιέται στην πόρτα της μπαλκονόπορτας…

Όπως επίσης και ένα παλαιό αυτοκίνητο, για να πάει κανείς στη δουλειά του, καίει περισσότερο.

Και εάν μια φτωχή οικογένεια δαπανούσε μέχρι τώρα το 30% του εισοδήματός της για μετακινήσεις και ενέργεια (κυρίως το χειμώνα με την θέρμανση, αλλά και τα καυτά, πλέον, καλοκαίρια στην πατρίδα μας λόγω κλιματικής κρίσης) και σε αυτή τη δαπάνη υπάρχει ανατίμηση 50%, ε! τότε πάνω από το μισό εισόδημα θα φύγει φέτος για καύσιμα. Και το εισόδημα δεν αυξάνει, όταν υπάρχει μισθός ή παραγωγή που πουλήθηκε και πληρώθηκε –δεν πάντα είναι αυτονόητα όλα αυτά!

Με αυτά τα δεδομένα, δεν υπάρχει διέξοδος στην φετινή ακρίβεια παρά η μείωση του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα για να βγει ο χειμώνας και, μελλοντικά, η επιδότηση για την τοποθέτηση μικρών-οικιακών φοτοβολταϊκών σε κάθε φτωχό σπίτι.

Οι εισφέροντες-φορολογούμενοι υπολογίζουν το κόστος μερικής κάλυψης των φτωχών νοικοκυρών. Και το σύστημα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος αποτελεί ισχυρό εμπόδιο για την ενεργοποίηση των ενηλίκων μελών της οικογένειας, είναι ουσιαστικά αντικίνητρο στην ανάληψη εργασίας από τους γονείς. Από άνεργους τους καθιστά άεργους και «αποσυρμένους», δηλαδή οικονομικά περιθωριοποιημένους και πάντα εξαρτώμενους (κοινωνικά, πολιτικά κ.α.).

Οι 250.000 οικογένειες που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, συν το επίδομα στέγασης (σε περίπτωση καταβολής ενοικίου) απαιτούν πόρους έως και 1 δις ευρώ ετησίως.

Γιατί, ενόσω τα εισοδήματά είναι καθηλωμένα και οι ενεργειακές και καταναλωτικές ανάγκες στα ύψη, οι φορολογούμενοι πληρώνουν ακόμη:

Τα πολλαπλά βάρη

α/Φορολόγηση απ ευθείας στα εισοδήματα για την άσκηση κοινωνικών πολιτικών. Σωστά!

β/Ακολούθως έχουμε φόρους, τέλη Αλληλεγγύης και Ασφάλιστρα για την καταβολή της σύνταξης ανασφάλιστου.

γ/Πλήρωμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος,


Χρήστος Μέγας

Δεν υπάρχουν σχόλια: