Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Ρωσία: Γυαλιά εικονικής πραγματικότητας για αγελάδες για να κάνουν καλύτερο γάλα


Εκεί που νομίζεις ότι η τεχνολογία δεν μπορεί να γίνει πιο παράξενη, τελικά μπορεί. Έξω από τη Μόσχα, οι αγελάδες ήταν πάντα πολύ...στρεσαρισμένες στις αρχές του χειμώνα και δεν έδιναν καλό γάλα. Οι επιστήμονες, όμως πιστεύουν ότι βρήκαν τη λύση: Εικονική πραγματικότητα.

Η αλλαγή του καιρού, από το καλοκαίρι στο χειμώνα, από τα φωτεινά χρώματα στο γκρί και από την ηλιοφάνεια στο σκοτάδι ή το χιόνι, στρεσάρει όλους μας. Όταν λέμε όλους μας, δεν εννοούμε μόνο τους ανθρώπους. Οι αγελάδες αντιμετώπιζαν παρόμοιο πρόβλημα, έως ότου επιστήμονες αποφάσισαν να το λύσουν, φορώντας τους γυαλιά εικονικής πραγματικότητας.
Το πρόγραμμα εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά σε φάρμες έξω από τη Μόσχα, όπως ανακοίνωσε το τοπικό υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων, δίνοντας μάλιστα στη δημοσιότητα και μια φωτογραφία. Με τα γυαλιά οι αγελάδες βλέπουν «ένα μοναδικό πρόγραμμα προσομοίωσης ενός ανθισμένου αγρού». Ένας εικονικός παράδεισος για αγελάδες δηλαδή.

Τα γυαλιά κατασκευάστηκαν με ειδικό τρόπο προκειμένου να ταιριάζουν στα κεφάλια των ζώων. Το υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων της Μόσχας επικαλείται έρευνα, σύμφωνα με την οποία υπάρχει σχέση μεταξύ της συναισθηματικής κατάστασης της αγελάδας και της γαλακτοπαραγωγικής της απόδοσης. Οι ερευνητές θα αξιολογήσουν τα αποτελέσματα του προγράμματος και αν είναι θετικά θα επεκτείνουν το πείραμα και σε άλλες περιοχές.
Μέχρι στιγμής, πάντως, όλες οι αγελάδες στις συγκεκριμένες φάρμες, δείχνουν πιο ευτυχισμένες. Ή, τουλάχιστον, πιο ήρεμες. Αν θα κάνουν περισσότερο και καλύτερο γάλα απομένει να φανεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: