Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Χτύπησαν με εκρηκτικά στην καρδιά της μειονότητας.. Ανησυχία από Ομόνοια και ΥΠΕΞ


Πρόκληση στην καρδιά της μειονότητας. Ακραίοι κύκλοι, χρησιμοποιώντας εκρηκτικά «χτύπησαν» στην Κρανιά ανατινάζοντας το μνημείο του Θύμιου Λώλη, οπλαρχηγού με αγώνες δίπλα στον Παύλο Μελά αλλά και στον Ελληνικό Στρατό το 1940 που καταγόταν από το χωριό. Το ίδιο μνημείο είχε γίνει στόχος εθνικιστών και κατά το παρελθόν, στην προσπάθειά τους να τρομοκρατήσουν την μειονότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν οι δράστες έδρασαν τα ξημερώματα και μάλιστα με αστραπιαίο τρόπο. Έσπασαν και κατέστρεψαν το μνημείο και τοποθέτησαν δυναμίτιδα στο βάθρο. Κατά την έκρηξη τρομοκρατήθηκε όλο το χωριό.
Φεύγοντας έγραψαν συνθήματα υπέρ της «Τσαμουριάς» και εναντίον των Ελλήνων. Η Ομόνοια με ανακοίνωσή της μιλά για τρομοκρατικό χτύπημα ενώ οργισμένη είναι η αντίδραση και του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.
«Ξημερώματα στο κεφαλοχώρι του Βούρκου, την Κρανιά και ακριβώς στο κέντρο της κοινότητας, στον προαύλιο χώρο του Ι. Ναού και του Σχολείου, σημειώθηκε οργανωμένο τρομοκρατικό κτύπημα με χρήση ικανής ποσότητας εκρηκτικών υλών. Αφορμή ήταν η κατ εξακολούθηση καταστροφή του Μνημείου που με πρωτοβουλία της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, των κατοίκων του χωριού και την έγκριση των τοπικών αρχών είχε προ ετών δημιουργηθεί τιμώντας τη Μνήμη του αγωνιστή της ΕΕΜ, Θύμιου Λώλη.
Το Μνημείο καταστράφηκε ολοσχερώς αλλά πέραν τούτου η οργανωμένη ομάδα που έδρασε θέλησε να στείλει και το μήνυμα ότι δεν αρκείται μόνο με βαριοπούλες και λοστούς. Δρα με τις μεθόδους της τρομοκρατίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ομόνοιας!
Η οργάνωση της ελληνικής μειονότητας καταγγέλλει την συγκεκριμένη ενέργεια και καλεί τους αρμόδιους κρατικούς φορείς να την αντιμετωπίσουν με την δέουσα προσοχή καθώς εκτίμησή της είναι ότι ακολουθεί τις μεθόδους της ισλαμικής τρομοκρατίας.
Μάλιστα δεν θεωρεί τυχαίο το γεγονός ότι το συγκεκριμένο αλλά και άλλα περιστατικά σημειώνονται σε μία περίοδο πολιτικής αστάθειας στην Αλβανία αλλά και σε χρόνο που οι Βορειοηπειρώτες επιστρέφουν στα χωριά τους.
Την ανατίναξη, του Μνημείου του Θύμιου Λιώλη στην Κρανιά του Δήμου Φοινίκης καταδίκασε και το υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό, αλλά και την ανησυχία του.
Η ελληνική κυβέρνηση ζητεί από τις αλβανικές αρχές την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης.
«Με τη σταθερή θέση, ότι προκλήσεις έναντι της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και, εν τέλει, έναντι των ελληνοαλβανικών σχέσεων, θα πρέπει να τυγχάνουν άμεσης διερεύνησης και διαλεύκανσης, με απόδοση των δραστών στην δικαιοσύνη, αναμένουμε τις δέουσες ενέργειες της αλβανικής πλευράς, το συντομότερο, προς αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Το Υπουργείο Εξωτερικών και η Ελληνική Πρεσβεία, καθώς και οι Ελληνικές Προξενικές Αρχές στην Αλβανία, παρακολουθούν στενά την υπόθεση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: