Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

Οι διακοπές στα χωριά μας, στην Ήπειρο, είναι πολύ ευεργετικές...



Για τους περισσότερους μετανάστες το πανηγύρι του χωριού αποτελεί και την αφορμή για να επιστρέψουν έστω για λίγο στα πατρικά τους και να φύγουν με την υπόσχεση της αντάμωσης την επόμενη χρονιά.

Πολλές φορές αναλογίζουμε το πώς ήταν ο γυρισμός στα Άγια χώματα, τα δύσκολα χρόνια των δεκαετιών του ’50 και του ’60, τότε που το κύμα της μετανάστευσης κορυφώθηκε στην περιοχή μας και οδήγησε πολλούς συντοπίτες στην Αμερική, στην Αυστραλία, στη Γερμανία και στην Αθήνα, και πως είναι σήμερα. 

Τότε ο γυρισμός στη γενέθλια γη ήταν πολύ δύσκολος. 

Μέρες χρειάζονταν από τη Γερμανία, μήνες ολόκληρους από την Αμερική και την Αυστραλία. 


Γι’ αυτό η απουσία των μεταναστών κρατούσε χρόνια και πολλές φορές μια ολόκληρη ζωή.

Τα καλοκαιριάτικα πατροπαράδοτα πανηγύρια, που αποτελούν και σήμερα το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς, εξακολουθούν να είναι πόλος έλξης για τους ξενιτεμένους συντοπίτες μας. 

Το παρόν δίνουν κάθε χρόνο πολλοί «δραπέτες» της φτώχειας, οι οποίοι ταξιδεύουν από κάθε γωνιά της γης, προκειμένου να βρεθούν κοντά στους συγγενείς και στους φίλους τους για να γλεντήσουν μαζί στο πανηγύρι του χωριού, που διοργανώνεται από την Αδελφότητα ή τον τοπικό Σύλλογο. 




Σήμερα που οι συνθήκες έχουν αλλάξει προς το καλύτερο και οι αποστάσεις μειώθηκαν σε σχέση με το παρελθόν, θα πρέπει στο πρόγραμμα των διακοπών μας, να συμπεριλαμβάνουμε οπωσδήποτε και το χωριό μας, το χωριό της Ηπείρου.
Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι τα χωριά μας, κάθε χρόνο τους θερινούς μήνες, ανοίγουν την αγκαλιά τους και περιμένουν τα απόδημα πουλιά τους, να τους δώσουν λίγη ζωντάνια. 
Εύχομαι στους απανταχού Ηπειρώτες και στους φίλους
Καλό καλοκαίρι!

Πέτρος Μίντζας

Δεν υπάρχουν σχόλια: