Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Σε έξαρση η παράνομη συλλογή αρωματικών φυτών


Tην εγκληματική αδιαφορία της πολιτείας για την ελληνική φύση και τον ανεκτίμητο θησαυρό που διαθέτει η χώρα μας σε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά εκμεταλλεύονται οργανωμένες ομάδες Ελλήνων και αλλοδαπών, οι οποίες τα συλλέγουν παράνομα και σε μεγάλες ποσότητες και, στη συνέχεια, τα εμπορεύονται σε υψηλές τιμές.
Πολλά από τα φυτά αυτά τείνουν προς εξαφάνιση από περιοχές που κάποτε αφθονούσαν, κυρίως λόγω των δραστηριοτήτων του ανθρώπου (καταστροφική εκρίζωσή τους, συλλογή κατά την ανθοφορία τους, συνεχείς πυρκαγιές και εκχερσώσεις).
Πρόκειται για αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς οι καλλιεργητές επιβαρύνονται με το ανάλογο κόστος καλλιέργειας, ενώ καταβάλλουν και τις απαραίτητες εισφορές και φόρους στο κράτος

Οργανωμένες ομάδες

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τσάι του βουνού (Sideritis clandestina) που αυτοφύεται στο όρος του Ερυμάνθου και το οποίο, όπως καταγγέλλει στην «ΥΧ» ο γεωπόνος MSc της εταιρείας AΔOLO, Χρήστος Θανόπουλος, κάθε τέτοια εποχή γίνεται στόχος οργανωμένων λεηλασιών. «Το έγκλημα είναι οργανωμένο.
Με GPS καταγράφουν τις γεωγραφικές συντεταγμένες του σημείου όπου έχουν εντοπίσει τα αρωματικά φυτά και επιστρέφουν την επόμενη χρονιά, συνεχίζοντας το καταστροφικό τους έργο», τονίζει ο κ. Θανόπουλος και προσθέτει: «Προσπαθούν μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να μαζέψουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, με αποτέλεσμα να εκριζώνουν τα φυτά, τις μάνες δηλαδή, και έτσι να τα καταστρέφουν».

Χλωρίδα

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο οι ντόπιοι συλλέγουν με ιδιαίτερη προσοχή τα άνθη των αρωματικών φυτών, προκειμένου να μην καταστρέψουν τη ρίζα. Μάλιστα, φροντίζουν να αφήσουν κάποια φυτά, τα οποία διατηρούν με τον σπόρο τους την αλυσίδα για να υπάρχουν και την επόμενη χρονιά.
Η συγκεκριμένη ισορροπία έχει εξαλειφθεί, δεδομένου ότι οι οργανωμένες αυτές ομάδες μαζεύουν στα γρήγορα τα φυτά ξεριζώνοντάς τα, αδιαφορώντας για το μέλλον, ενώ στην προσπάθειά τους να προλάβουν πρώτοι τους «ανταγωνιστές» τους, συλλέγουν πιο νωρίς τα φυτά καταστρέφοντάς τα.

Παράνομο εμπόριο

Η συλλογή του τσαγιού για εμπόριο απαγορεύεται και επιτρέπεται μόνο για οικιακή χρήση. Οι ομάδες που το συλλέγουν κάθε χρόνο παράνομα, το διαθέτουν στην εγχώρια αγορά και σε καταστήματα ντελικατέσεν, τα οποία δέχονται να το παραλάβουν χωρίς παραστατικά. «Ένα κατάστημα ντελικατέσεν διαθέτει 100 κιλά αυτοφυούς τσαγιού του βουνού, το οποίο έχει συλλεχθεί παρανόμως χωρίς κανένα έξοδο.
Πρόκειται, εκτός των άλλων, και για αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς οι καλλιεργητές επιβαρύνονται με το ανάλογο κόστος καλλιέργειας, ενώ καταβάλλουν και τις απαραίτητες εισφορές και φόρους στο κράτος. Εάν υπήρχε βούληση από την πλευρά της πολιτείας να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο, θα μπορούσε να το κάνει πολύ εύκολα, αφού σε λίγες ημέρες στα ράφια διάφορων καταστημάτων θα βρίσκεται το εν λόγω προϊόν, χωρίς παραστατικά φυσικά και χωρίς την ανάλογη καταβολή ΦΠΑ», εξηγεί στην «ΥΧ» ο κ. Θανόπουλος.

Φιλότιμη προσπάθεια

Το δασαρχείο Ερυμάνθου καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των περιοχών του όρους που εντάσσονται στο δίκτυο Natura, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο με το ελάχιστο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει να ελέγχει 24 ώρες το 24ωρο όλη την περιοχή.
Σημαντική είναι και η συμβολή των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων, οι οποίοι βρίσκονται σε εγρήγορση και στο πλαίσιο των υπηρεσιακών τους καθηκόντων επεμβαίνουν και καταστέλλουν τέτοια φαινόμενα. Το τελευταίο κρούσμα σημειώθηκε στον Νομό Αρκαδίας, όπου στην περιοχή Ανεμογεννήτριες της Τ.Κ. Σάγκας του Δήμου Τρίπολης κατασχέθηκαν από τους θηροφύλακες 50 κιλά παράνομα συλλεγμένου τσαγιού του βουνού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: