Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Σαντορίνη: Οι υπέρβαροι τουρίστες, τα γαϊδουράκια και το μαρτύριο που ξεκινά όταν αυτά δεν αντέχουν


Σαντορίνη: Την απάνθρωπη μεταχείριση 100 περίπου γαϊδουριών και μουλαριών στην Σαντορίνη αποκαλύπτει ένα βίντεο στο youtube.

Σαντορίνη: Τι ακριβώς δείχνει το βίντεο

Το ανησυχητικό υλικό προβάλλει τα ζώα να εξαναγκάζονται να μεταφέρουν παχύσαρκους τουρίστες και βαριά φορτία καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Δεν τους παρέχεται καμία προστασία από τον καυτό ήλιο της Μεσογείου. Επιπλέον δεν τους παρέχεται κανένα σκίαστρο, ενώ πολλές φορές δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε νερό.
Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, οι φθαρμένες σέλες που τοποθετούνται στα ζώα προκαλούν εκδορές στο δέρμα τους, οι οποίες σύντομα προκαλούν βαθύτερες πληγές, καθώς συνεχώς ενοχλούνται από τον εξοπλισμό.

 Το δημοσίευμα του οργανισμού PETA

Μια έκθεση που δημοσιεύεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό PETA αναφέρει ότι τα γαϊδουράκια και τα μουλάρια χρησιμοποιούνται ως «ταξί» για να μεταφέρουν τους τουρίστες για πάνω από 500 βήματα στην παλιά πόλη της Θήρα. Παρόλο που ένα τελεφερίκ λειτουργεί εδώ και χρόνια για να μεταφέρει τους επισκέπτες, οι ιδιοκτήτες των ζώων και οι τοπικές αρχές φέρονται ότι εξακολουθούν να κρατούν τον «παραδοσιακό» τρόπο μεταφοράς.
Ωστόσο, η κακομεταχείρισή τους στα ζώα αποτελεί σαφή παραβίαση της ελληνικής νομοθεσίας για την καλή ευζωΐα και μεταχείριση των ζώων. Σύμφωνα με τον νόμο, προβλέπεται ότι πρέπει να παρέχεται στα ζώα πρόσβαση σε νερό και προστασία από τις καιρικές συνθήκες. Σε άμεση παραβίαση αυτών των νόμων, τα γαϊδούρια και τα μουλάρια είναι συχνά δεμένα σε έναν τοίχο ή σε ένα κάγκελο για ώρες στον καυτό καλοκαιρινό ήλιο χωρίς πρόσβαση σε νερό.

 Το βάρος που τα αναγκάζουν να κουβαλάνε, είναι απαγορευτικό

Σύμφωνα με τις κτηνιατρικές συστάσεις, τα γαϊδουράκια δεν θα πρέπει να μεταφέρουν πάνω από 20% του σωματικού τους βάρους. Αυτό βγαίνει να είναι περίπου 50 κιλά. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες των ζώων στη Σαντορίνη συχνά επιτρέπουν σε βαρύτερα άτομα να κάνουν βόλτες. Κατά συνέπεια, προκαλείται μεγάλη πίεση στις πλάτες και στις αρθρώσεις των ζώων.
Επιπλέον, τα ζώα συχνά αναγκάζονται να κάνουν το εξαντλητικό πήγαινε-έλα στα σκαλοπάτια 4 έως 5 φορές την ημέρα. Αυτό επιβαρύνει την υγεία τους. Στην συνέχεια, όταν γίνονται πολύ αδύναμα για να συνεχίσουν, οι ιδιοκτήτες απλώς τα εγκαταλείπουν, αφήνοντάς τα να πεθάνουν.

 Ζουν σε άθλιες συνθήκες

Οι ζωές των γαϊδουριών και των μουλαριών καθίστανται ακόμη πιο οδυνηρές από τις κακές σέλες, οι οποίες τρυπούν το δέρμα τους. Οι τραυματισμοί αυτοί αγνοούνται και δεν γίνεται θεραπεία, ενώ η συνεχιζόμενη επαφή με τον εξοπλισμό μετατρέπει τις πληγές βαθιές και εξαιρετικά επώδυνες.
Επιπλέον, αυτόπτες μάρτυρες έχουν επίσης αναφέρει ότι έχουν παρατηρήσει μύγες να κάθονται στα τραύματα των ζώων. Οι ιδιοκτήτες τους δίνοντας προτεραιότητα στα κέρδη τους έναντι της υγείας και της φροντίδας τους, συνεχίζουν να τα εξαναγκάζουν να προσφέρουν αυτό το επίπονο έργο.


 Σταδιακά θα διορθωθεί η κατάσταση

Ευτυχώς, σιγά σιγά, πραγματοποιούνται μεταρρυθμίσεις για να τερματιστεί αυτή η σκληρότητα. Σύμφωνα με μια έκθεση του CNN, τον Οκτώβριο του 2018, η ελληνική κυβέρνηση απαγόρευσε σε τουρίστες που ζυγίζουν πάνω από 100 κιλά να καβαλήσουν τα ζώα.
Η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση «The Donkey Sanctuary» ελπίζει να τερματίσει αυτή την πρακτική κάνοντας τους ίδιους τους τουρίστες να το σκεφτούν πριν κάνουν μια τέτοια βόλτα. Η εκστρατεία «In Their Hooves» στοχεύει στη βελτίωση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την υγεία των ζώων. Στην ουσία προτρέπει τους επισκέπτες να βρεθούν στη θέση των ζώων.


Οι τουρίστες καλούνται να σκεφτούν εάν τα γαϊδουράκια και τα μουλάρια έχουν επαρκές νερό και καταφύγιο. Αν οι ιδιοκτήτες δείχνουν οποιαδήποτε ένδειξη κακομεταχείρισης προς τα ζώα. Εάν έχουν οποιαδήποτε σημάδια τραυματισμού και τέλος εάν το βάρος που μεταφέρουν τα ζώα, είναι μέσα στα αποδεκτά όρια. Η πρωτοβουλία είναι το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας μεταξύ του The Sanctuary of Donkey και των τοπικών αρχών στη Σαντορίνη.

Προσπάθειες για ευαισθητοποίηση

H περιφερειακή διευθύντρια της οργάνωσης δήλωσε ότι ελπίζει ότι θα παροτρύνουν τους τουρίστες να λάβουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα ξεκινήσουμε την προώθηση του βίντεο In Their Hooves και ελπίζουμε ότι οι επισκέπτες της Σαντορίνης θα μπορούν να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις για την καλή διαβίωση των ιπποειδών που θα δουν εκεί. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τον δήμο παρέχοντας εκπαίδευση σε παρόχους υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης καθώς και στους ιδιοκτήτες των ζώων. Όλοι τους παίζουν ζωτικό ρόλο στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των ιπποειδών και των πρακτικών στο νησί», δήλωσε η Barbara Massa σε δελτίο Τύπου. Η αξιέπαινη πρωτοβουλία υποστηρίζεται από τη Διεθνή Ένωση Κρουαζιερόπλοιων (CLIA).
«Τα τελευταία χρόνια είχαμε διαμαρτυρίες από επιβάτες κρουαζιερόπλοιων για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα γαϊδουράκια σε νησιά όπως η Σαντορίνη: για παράδειγμα, όπου προσφέρονται βόλτες με γαϊδούρια και μουλάρια, αυτά να δένονται επί ώρες στον καυτό ήλιο και χωρίς πρόσβαση σε νερό.
Υποστηρίζουμε πλήρως την εκστρατεία ενημέρωσης και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει κάποια προσπάθεια για να καθησυχάσουμε τους επιβάτες μας ότι νοιαζόμαστε για την καλή μεταχείριση των ζώων σε προορισμούς στις κρουαζιέρες των μελών μας», δήλωσε ο Tom Boardley, γενικός γραμματέας της CLIA Europe.



Δεν υπάρχουν σχόλια: