Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Τριφύλλια: Τα πολλά νερά έφεραν χαμηλές αποδόσεις, αυξημένη ζήτηση για το δεύτερο χέρι και τιμές έως 14 λεπτά το κιλό

Μείωση της παραγωγής τριφυλλιού καταγράφεται φέτος στην χώρα μας, ως απόρροια των δυσμενών για την καλλιέργεια, καιρικών συνθηκών που επικράτησαν την άνοιξη. Τα πολλά νερά κράτησαν πλημμυρισμένες πολλές εκτάσεις με τριφύλλια, γεγονός που έφερε μείωση αποδόσεων, σε πολλές περιπτώσεις έως και 30%. Στις περισσότερες περιοχές το πρώτο χέρι ξεκίνησε καθυστερημένα, όπως και το δεύτερο, που παραδοσιακά είναι ανώτερο ποιοτικά και περιζήτητο από τους κτηνοτρόφους. Όσον αφορά στις τιμές, οι περισσότερες αγοραπωλησίες γίνονται στα 12 και 13 λεπτά το κιλό, ενώ έχουν ακουστεί και τιμές στα 14 λεπτά το κιλό.
Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Βάγκο, παραγωγό τριφυλλιού από τη Λιβαδειά: «οι αποδόσεις στο δεύτερο χέρι που είναι το πιο καθαρό και ως εκ τούτου, περιζήτητο από τους κτηνοτρόφους είναι πεσμένες κατά 30%, σε σχέση με πέρσι. Αυτό οφείλεται σε δυο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με τα πολλά νερά που έπεσαν όλο το προηγούμενο διάστημα και είχαν ως αποτέλεσμα να στρεσαριστούν τα φυτά. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι περισσότεροι αγρότες δεν έχουν πλέον οικονομική ευχέρεια να περιποιηθούν τις καλλιέργειές τους, με αποτέλεσμα να μη μπορούν ούτε να ραντίσουν όπως πρέπει. Έτσι, οι αποδόσεις πέφτουν και κυμάνθηκαν στα 200 – 250 κιλά το κιλό σε Βοιωτία και Φθιώτιδα. Βέβαια, αυτή η μείωση των αποδόσεων, που αντανακλά και μείωση της παραγωγής γενικότερα, έχει οδηγήσει σε μια κάποια τόνωση της ζήτησης για καλό προϊόν, η τιμή για το οποίο πλέον στις περιοχές αυτές έχει φτάσει στα 13 λεπτά, ενώ σε άλλες περιοχές ακούγονται και υψηλότερες τιμές παραγωγού».
Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Πλάτων Ρέντζιος, παραγωγός τριφυλλιού από τον Πάμισο Καρδίτσας: «η κατάσταση μόνον ενθαρρυντική δεν είναι για εμάς τους παραγωγούς τριφυλλιού, καθώς από τη μια έχουμε να αντιμετωπίσουμε την αστάθεια του καιρού, που μας γεμίζει αμφιβολία και μας πάει πίσω χρονικά στις κοπές και από την άλλη είμαστε αντιμέτωποι με την έλλειψη ρευστότητας από πλευράς των κτηνοτρόφων, που ψάχνουν να αγοράσουν φθηνό προϊόν. Όλη αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε καθίζηση την ζήτηση και φυσικά τις τιμές, οι οποίες δεν ξεπερνούν τα 12, 13, 14 λεπτά το κιλό. Τώρα εδώ είμαστε στο δεύτερο χέρι, αλλά όλοι οι αγρότες πάνε αργά, γιατί φοβούνται τις εξάρσεις του καιρού. Το πρώτο χέρι λόγω των συχνών βροχοπτώσεων καθυστέρησε πάρα πολύ, ενώ και στο δεύτερο χέρι οι παραγωγοί μπαίνουν δειλά – δειλά. Επίσης πρέπει να πω ότι αρκετοί έμποροι αλλά και παραγωγοί που είχαν αποθηκεύσει ποσότητες το χειμώνα με σκοπό να πιάσουν υψηλές τιμές, δεν κατάφεραν να δώσουν πολλές ποσότητες, με αποτέλεσμα τώρα προκειμένου να ξεστοκάρουν, να πωλούν όσο – όσο. Αυτή η κατάσταση πιέζει όμως περαιτέρω τις τιμές».
Ακόμα, όπως μας είπε ο κ. Διονύσης Οικονόμου, παραγωγός τριφυλλιού από τα Καλύβια Αγρινίου «προβλέπω ότι σε λίγα χρόνια δεν θα βρίσκει εύκολα κανείς τριφύλλια, αφού οι περισσότεροι παραγωγοί λόγω της κατάστασης με τις χαμηλές τιμές, έχουν απογοητευθεί και το γυρνάνε στα δέντρα εδώ στον κάμπο. Πολλοί άλλοι προιτμάνε να τα αφήσουν χέρσα, αφού δεν βγαίνει μεροκάματο με τιμή στα 12 λεπτά το κιλό. Τώρα, εδώ στο Αγρίνιο είμαστε στο δεύτερο χέρι, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν. Όσον αφορά τέλος στην ζήτηση, πρέπει να πω ότι υπάρχει μεν, αλλά κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να πληρώσει καλές τιμές σε εμάς για να αγοράσει».
Σύμφωνα τέλος με τον κ. Δημήτρη Κουτρούλη, παραγωγό τριφυλλιού από την περιοχή του Μεσολογγίου «εμείς εδώ σε 10-15 ημέρες αν πάει καλά ο καιρός μπαίνουμε να κόψουμε το τρίτο χέρι. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου λόγω των πολλών βροχοπτώσεων οι πρώτες κοπές καθυστέρησαν, όπως και το δεύτερο χέρι. Προβλήματα μειωμένων αποδόσεων δεν έχουμε, αλλά το κακό είναι ότι δεν κουνιέται φύλλο όσον αφορά στην ζήτηση, ούτε εδώ σε τοπικό επίπεδο, αλλά ούτε και από τα νησιά του Ιονίου, που πηγαίνουμε προϊόν σε κτηνοτρόφους. Το πρόβλημα εδώ έγκειται στις μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών και στις επιταγές των γαλατάδων που καθυστερούν να πληρώσουν τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα, με τη σειρά τους οι κτηνοτρόφοι να μην έχουν ρευστότητα να αγοράσουν από εμάς. Όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι ένας κύκλος, μια αλυσίδα και όταν ένας κρίκος είναι αδύναμος, τότε χτυπάει στην ζήτηση του προϊόντος. Οι τιμές είναι οι ίδιες πάνω – κάτω με πέρσι και κυμαίνονται στα 12, 13 και 14 λεπτά το κιλό σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά επαναλαμβάνω, η ζήτηση είναι στα... τάρταρα γιατί οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν λεφτά διαθέσιμα».
Αλέξανδρος Μπίκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: