Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Eθνική καμπάνια για να σωθούν τα πλατάνια!



Στη δύση της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ, «θυμήθηκε» το Υπουργείο Περιβάλλοντος να ασχοληθεί σοβαρά με την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους που εξαφανίζει τα πλατάνια σε όλη σχεδόν τη χώρα. Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Δημαράς, μιλώντας την περασμένη Παρασκευή στο Μεσολόγγι, κήρυξε την έναρξη «εθνικής καμπάνιας» για τη σωτήρια των πλατάνων. 
Ο Υφυπουργός χαρακτήρισε αποσπασματικές τις ενέργειες που έγιναν από το 2003, όταν εντοπίσθηκε για πρώτη φορά το παθογόνο μέχρι σήμερα, χωρίς όμως να εξηγεί και τον λόγο που επί τέσσερα και πλέον χρόνια η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε σε δραστικά μέτρα -που τώρα τα εξαγγέλλει- για την προστασία των πλατάνων. Ο Υφυπουργός υποστήριξε πως η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους «είναι μάλλον πρόβλημα γραφειοκρατίας, αποποίησης ευθυνών και έλλειψης ισχυρής βούλησης», αποδίδοντας τις όποιες παρεμβάσεις μέχρι τώρα «στην καλή θέληση κάποιων». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «είναι εντελώς άγνωστο εάν το θέμα είναι ευρύτερα γνωστό πέρα από κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες»!


Δική του ευθύνη
Τα δασαρχεία και οι διευθύνσεις υδάτων, υπηρεσίες που πρώτες έπρεπε να κινητοποιηθούν και να δράσουν, ανήκουν όμως στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στην Κυβέρνηση και στο Υπουργείο του. Κρίνοντας από την εικόνα που υπάρχει στην Ήπειρο δεν έχουν αναλάβει ενεργό δράση και οι εργασίες απομάκρυνσης των άρρωστων πλατανιών γίνονται κατά κύριο λόγο από την Περιφέρειας Ηπείρου. 
Ο Υφυπουργός παρουσίασε τα βασικά σημεία της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, που περιλαμβάνει τους ελέγχους, τις αδειοδοτήσεις έργων εντός ευπαθών ζωνών και τα ειδικά μέτρα στις περιοχές καραντίνας, καθώς και στις υποχρεωτικές δράσεις καταπολέμησης, περιορισμού της εξάπλωσης και εκρίζωσης, την χρηματοδότηση των δράσεων και τα πρόστιμα των παραβατών. 
Οι ανακοινώσεις του Υφυπουργού έγιναν σε ημερίδα που διοργανώθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας. Σε δήλωσή του, αναφέρθηκε στην πολιτισμική σημασία που έχει για τους Έλληνες και την Ελλάδα ο πλάτανος, επισημαίνοντας την οικονομική καταστροφή που θα προκληθεί από τις επόμενες πλημμύρες στα τεχνικά έργα και τις καλλιέργειες εάν τα ρέματα και οι χείμαρροι γεμίσουν με χιλιάδες νεκρά πλατάνια και τίποτε δεν συγκρατεί τα ορμητικά νερά. 
Καταλήγοντας, εμφανίστηκε ως απλός παρατηρητής και όχι ως μέλος της Κυβέρνησης που αποφασίζει, δρομολογεί ή εγκρίνει έργα: «Μάθαμε -είπε- ότι ετοιμάζονται να δοθούν εκατομμύρια ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα και έργα αναψυχής σε παρόχθιες περιοχές, αλλά είναι γνωστό στις υπηρεσίες και τους εργολάβους το πρόβλημα εξάπλωσης της ασθένειας με τα μηχανήματα που δεν έχουν απολυμανθεί και εργάζονται εντός των ζωνών καραντίνας: Χρειάζεται να δράσουμε άμεσα και συντονισμένα για να αποτρέψουμε το χειρότερο!».

Δεν υπάρχουν σχόλια: