Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Σύριοι πρόσφυγες στη Φιλιππιάδα: «Γιατί δε θέλουν τα παιδιά μας στο σχολείο;» (video)


Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS Newshour και ο δημοσιογράφος Malcolm Brabant ταξίδεψε μέχρι τη Φιλιππιάδα, καθώς η τοποθέτηση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας για τα παιδιά των προσφύγων, δημιούργησε αίσθηση και στις ΗΠΑ.
Στο βίντεο που ακολουθεί ο Σύριος πρόσφυγας AMMAR ZAITOON αναφέρει: «Έχω τρία παιδιά. Δύο από αυτά πήγαιναν στο σχολείο στη Συρία. Και πάντα έπαιρναν πολύ υψηλούς βαθμούς.
Απογοητευτήκαμε από αυτή την εξέλιξη. Θέλουμε να μάθουμε γιατί δε θέλουν τα παιδιά μας να πάνε στο σχολείο; Θα θέλαμε να μιλήσουμε με τους Έλληνες γονείς για να μας γνωρίσουν καλύτερα, να δουν ότι είμαστε απλοί άνθρωποι. Έχουμε το δικαίωμα να μάθουν γράμματα τα παιδιά μας. Μας αρέσει η ζωή και η παιδεία. Οι Σύριοι είναι καλοί εργάτες. Και όταν φοιτούν σε σχολεία, τα πηγαίνουν πολύ καλά.
Ξέρουμε ότι οι Έλληνες έζησαν στο παρελθόν όπως εμείς ζούμε τώρα. Είναι πολύ καλοί άνθρωποι. Ξέρω ότι κάποιες φορές δε θες να δεις άλλους ανθρώπους στη χώρα σου. Κάποιες φορές δε θέλεις να βλέπεις πρόσφυγες στη χώρα σου. Το σεβόμαστε αυτό. Παρ’ όλα αυτά είναι πολύ καλοί μαζί μας. Μας δέχθηκαν και προσπαθούν να κάνουν ό,τι καλύτερο για εμάς».
Ο μικρός MOHAMMED ZAITOON από την πλευρά του τονίζει: «Είμαι λυπημένος γιατί δεν πηγαίνω στο σχολείο τώρα. Θέλω να πάω. Πολύ κιόλας» και η αδερφή του Selma προσθέτει: «Θα ήθελα να πάω στο σχολείο. Αλλά δε μπορώ».
Ο αντιδήμαρχος, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού του Δήμου Ζηρού, κ. Χρήστος Γκάρτζιος είπε στην κάμερα του PBS: «Η εκπαίδευση δεν είναι πρόβλημα για εμάς, καθώς όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη μόρφωση, αλλά πρώτα απ’ όλα η Κυβέρνηση πρέπει να λύσει το πρόβλημα της στέγασης. Πρέπει να μεταφερθούν σε πιο σύγχρονες κατασκευές οι πρόσφυγες. Τα παιδιά αυτά θα είναι μονίμως άρρωστα το χειμώνα, με κρυώματα, βήχα, ιώσεις και ίσως πνευμονία. Τι είδους εκπαίδευση θα τους προσφέρουμε μετά από αυτό;»
Ο Δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής υποστήριξε: «Είναι μία μοναδική περίπτωση, καθώς οι άνθρωποι αυτοί που ήρθαν εδώ δε θέλουν να μείνουν εδώ. Θέλουν να φύγουν και ψάχνουν τρόπους να το πετύχουν. Είναι ένα θέμα να προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε το μεσοδιάστημα γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Έτσι το βλέπω εγώ.
Δεν είναι το πρόβλημα μόνο της Φιλιππιάδας, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας. Στην Ευρώπη γενικά οι ακροδεξιές και εθνικιστικές φωνές ανεβαίνουν. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε τη Φιλιππιάδα ρατσιστική πόλη».
Ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας Γιώργος Γιολδάσης είπε με τη σειρά του: «Προβλήματα υπάρχουν, αλλά εμείς οι δάσκαλοι, μαζί με τους γονείς και τους συλλόγους γονέων, αλλά και μαζί με τους πολίτες, προσπαθούμε να τα λύσουμε με τα περιορισμένα μέσα που έχουμε από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
Προσπαθούμε να λύσουμε τα βασικά προβλήματα, αλλά προσωπικά νομίζω ότι περισσότερα χρήματα θα χρειαστούν για να προμηθευτούμε υποδομές και απαραίτητα, ώστε να εντάξουμε στα σχολεία τα παιδιά των προσφύγων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: