Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Σύλλογος Ηπειρωτών N. Ροδόπης:Όταν οι Ηπειρώτες ανταμώνουν τότε ξυπνάνε μνήμες και η νοσταλγία καλά κρατεί.


Όταν οι Ηπειρώτες ανταμώνουν τότε ξυπνάνε μνήμες και η νοσταλγία καλά κρατεί. Τότε οι αποστάσεις δεν έχουν νόημα. Η διάθεση με όσους κουβαλούν την ίδια νοσταλγία με σένα είναι μεγαλύτερη. Είναι αυτή η διάθεση που αφήνει τη στιγμή να κυλήσει, για να ξυπνήσει η ψυχή του Ηπειρώτη και μέσα από το τραγούδι και τους χορούς να αναριγήσει. Είναι ο δικός μας τρόπος να ανασταίνουμε την Ήπειρο μέσα μας, έστω και αν βρισκόμαστε χιλιόμετρα μακριά.



Επίσημη επίσκεψη έκανε ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Ασπραγγέλοι" Ζαγορίου στην Κομοτηνή.Ο Πρόεδρος και τα μέλοι του Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης "Άγιος Γεώργιος ο Εξ Ιωαννίνων ¨καλωσόρισαν του Σύλλογο στην έδρα του Συλλόγου στο πρώην σπίτι του συχωριανού τους Κωνσταντίνου Σκουτέρη το "Αρχοντικό Σκουτέρη"όπου πλέων στεγάζεται  το  Θρακικό Εθνολογικό και Πολιτιστικό Μουσείο Κομοτηνής και Θράκης  και αποτελεί Δωρεά της Βασιλικής Σκουτέρη – Δίντσογλου προς το Δήμο Κομοτηνής.

Το καλωσόρισμα έγινε  από τα κορίτσια του χορευτικού Συλλόγου που ήταν ντυμένες με παραδοσιακές στολές κερνώντας λουκούμι και τσίπουρο .Οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν από την Αντιπρόεδρό του Συλλόγου κυρία Παπαγεωργιου Μαρία η οποία αναλύοντας ανέφερε τα παρακάτω:


Μεταξύ των επιφανών και φιλοπατριών οικογενειών της Ιστορικής Παροικίας της Κομοτηνής συγκαταλέγεται και  η μεγάτιμος  οικογένεια του Κωνσταντίνου Σκουτέρη , ο οποίος εγκαταστάθηκε  κατά τα τέλη του 19ου αιώνα στην τότε Οθωμανοκρατούμενη Γκιουμουλτζινα ,οπού δημιούργησε την οικογένεια του και  αναδείχτηκε σε σημαντικό οικογενειακό παράγοντα του τόπου. Το όνομα του έχει συνδεθεί ,όπως και του Τελωνίδη με την αγορά του Φατήρ Γιακά Τσιφλικιού ,για την ανέγερση του πρώτου  μικρού ναΐσκου στο σημείο οπού ευρέθη η θαυματουργός εικόνα του της Παναγίας  Φανερωμένης Βαθύρρυακος

Η αρχιτεκτονική, η διακόσμηση, τα έπιπλα και τα αντικείμενα του Μουσείου αποδίδουν τη ζωή της αστικής τάξης της πόλης και την ατμόσφαιρα της εποχής στο μεταίχμιο 19ου και 20ου αιώνα.

Η οικία Σκουτέρη χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα την ίδια περίοδο με το διπλανό διατηρητέο κτήριο που αποτελούσε την κατοικία των αδελφών Τελωνίδη

Σε λιτές νεοκλασικές γραμμές, το κτίριο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής κατοικίας νεότερης εποχής της αστικής τάξης της Θράκης
Είναι χτισμένο πιθανόν από Ηπειρώτες τεχνίτες και ενσωματώνει την εγχώρια τεχνική δόμησης με τις, ευρωπαϊκής προέλευσης, τοιχογραφίες στους τοίχους του ορόφου.

Η ιστορική οικία , το αρχοντικό της μεγατίμου οικογένειας Σκουτέρη που αποτελεί το άριστο δείγμα της ανερχόμενης κατά την περίοδο εκείνη Αστικής Τάξεως της Κομοτηνής ,ανεγερθεί από το γεννήτορα αυτής ,Κωνσταντίνο όπου γεννήθηκαν τα τέσσερα παιδιά του. Και μετά το θάνατο αυτού και της συζύγου του συνέχισαν να διαβιούν στην οικεία τα τέσσερα παιδιά τους μέχρι το θάνατο τους.

Η μόνη απόγονος του Ηπειρώτη Λύσανδρου Σκουτέρη ,κ Βασιλική Σκουτέρη- Διντζογλου έχουσα πάντα έμφυτη την προσφορά και την αναδείξεως ένεκα τιμής του ονόματος των Ηπειρωτών προπατόρων της  προσέφερε στο Δήμο Κομοτηνής επί εποχής του αείμνηστου  Δημάρχου Γεωργίου Παπανδριέλη  την ιστορική οικία της οικογένειας της οπού σήμερα στεγάζεται του Μουσείο Αστικού Πολιτισμού και προς τούτο ο τότε Δήμαρχος Κομοτηνής  την ανακήρυξε   επισήμως ως «Τοπική Ευεργέτιδα του Δήμου Κομοτηνής» (1997).
Ο δε Δήμαρχος  Κομοτηνής Αναστάσιος Βαβατσικλης  το έτος 2004 τίμησε αυτήν ανακηρύσσοντας την ως «Επίτιμο μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου» του Δήμου Κομοτηνής ,αναγνωρίζοντας στο πρόσωπο της την μεγάλη προσφορά της φιλογενούς και ιστορικής οικογένειας στο τόπο.

Στην συνέχεια ξεναγήθηκαν στην πόλη και αντιπροσωπεία του Συλλόγου επισκέφτηκε την μοναδική απόγονο του Κωνσταντίνου Σκουτέρη την κυρία Κική Διντζογλού-Σκουτέρη στην οικεία της.

Άρωμα από τα Ζαγοροχώρια μετέφεραν τα μέλη του  Πολιτιστικού Συλλόγου «Ασπράγγελοι» κατά την επίσκεψή τους στην απόγονο του Ηπειρώτη Λύσανδρου Σκουτέρη, στην Κομοτηναία «αρχόντισσα», την κα Κική Σκουτέρη Δίντσογλου. Παρουσία του πρώην δημάρχου Ζαγορίου, του κ. Γαβριήλ Παπαναστασίου, ενεργού και δραστήριου πάντα και του φιλόξενου και επίσης πολύ δραστήριου προέδρου του Συλλόγου Ηπειρωτών Ροδόπης, του κ. Γιάννη Τζαμπάζη, που ανέλαβε την ξενάγηση και την φιλοξενία των Ηπειρωτών αδερφών του. Της χάρισαν γεύσεις και μνήμες του χωριού Ασπράγγελοι κι εκείνη άνοιξε μια μεγάλη αγκαλιά και τους υποδέχτηκε με αγάπη απολαμβάνοντας κάθε στιγμή μαζί τους…


Η γηραιά κυρία με την εξαιρετική ζωντάνια στο βλέμμα και στην καρδιά, η κα Κική Σκουτέρη Δίντσογλου παρενέβη προσθέτοντας «Οφείλουμε την ύπαρξη της Ελλάδος στους Ηπειρώτες δωρητές και στους Ηπειρώτες πολεμιστές της Ελευθερίας με πρώτο τον Αβέρωφ και το Ναυτικό του. Οι Ηπειρώτες συνέβαλαν πάρα πολλά στο να διευρυνθεί το κράτος. Να είναι υπερήφανοι για την καταγωγή τους, αλλά να κρατούν ψηλά και την Κομοτηνή».

Στην ηπειρώτικη καταγωγή τεσσάρων δημάρχων αναφέρθηκε ο κος Παπαναστασίου, αλλά και στους στόχους του ταξιδιού. «Ο πρώτος δήμαρχος, ο Απόστολος Σούζος καταγόταν από το μικρό χωριό Ασπράγγελοι, παλιά ονομασία Ντορβά. Σήμερα έδρα του δήμου Ζαγορίου, δεν έχει πάνω από πενήντα κατοίκους τη διάρκεια του χειμώνα με έναν, όμως, πολύ δραστήριο πολιτιστικό σύλλογο. Διοργανώσαμε αυτό το ταξίδι για να αποδώσουμε τιμή στη Βασιλική Σκουτέρη που έκανε αυτό το μεγάλο δώρο στο δήμο Κομοτηνής και τώρα αξιοποιείται και από το Σύλλογο Ηπειρωτών. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς τους Ηπειρώτες που έχουν δώσει πολλά στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη. Όλοι επιτυχημένοι έμποροι. Εκτός από τον Απόστολο Σούζο, Ηπειρώτες στην καταγωγή ήταν και οι: Ζωϊδης, Μπέκος και ο σημερινός δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης. Τέσσερις δήμαρχοι με καταγωγή από την Ήπειρο. Οι Ηπειρώτες όπου πάτησαν το πόδι τους έκαναν πολλά καλά» κατέληξε δίνοντας την υπόσχεση ότι οι άριστες σχέσεις των δύο περιοχών θα συνεχιστούν και στο μέλλον.

Στην συνέχεια όλοι μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο της περιοχής ανταλλάξανε αναμνηστικά δώρα και συνέχισαν  γλεντώντας με τον ήχο του Ηπειρώτικου κλαρίνου.


Σε μια δύσκολη συγκυρία που ο καθένας μας ψάχνει απεγνωσμένα για διεξόδους, ανταμώσαμε, ταξιδεύοντας σε μονομάτια νου, καρδιάς και ψυχής, ανόθευτα και παραδοσιακά. Ενώσαμε όλοι μαζί τις φωνές μας σαν μια βροντή ενάντια στη μιζέρια του σήμερα.
 Όμως εμείς δεν θα κάνουμε πίσω όσο ο τόπος μας έχει χτίσει τη φωλιά του μέσα στην ψυχή μας, αποδεικνύοντας έτσι περίτρανα πόσα πολλά και σπουδαία πράγματα μπορούμε να πραγματοποιήσουμε.

Οι Ηπειρώτες που ανταμώνουν. Οι Ηπειρώτες που αγωνίζονται. Οι Ηπειρώτες που δημιουργούν με τον ανθό της παράδοσης & της νεολαίας






Δεν υπάρχουν σχόλια: