Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Σχέδιο Απόφασης για Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία σε δημόσια διαβούλευση μέχρι 4 Νοεμβρίου.



Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για την εφαρμογή των μέτρων "Βιολογική Γεωργία" και "Βιολογική Κτηνοτροφία" έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ και θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 4 Νοεμβρίου 2016.

Το Σχέδιο μπορείτε να δείτε εδώ, όπου αναγράφεται και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην οποία μπορεί κανείς να αποστείλει σχόλια και παρατηρήσεις μέχρι την ανωτέρω προθεσμία.

Μερικές πολύ σύντομες επισημάνσεις για κάποια από τα σημεία που περιλαμβάνει το σχέδιο ΥΑ:
-Οι δράσεις που θα επιδοτούνται θα είναι δύο ειδών: α)μετατροπή της εκμετάλλευσης σε βιολογική μορφή με τριετή δέσμευση των δικαιούχων και β)διατήρηση της εκμετάλλευσης σε βιολογικές πρακτικές, με πενταετή δέσμευση των δικαιούχων.
-Οι μέγιστες ενισχύσεις που προβλέπονται κυμαίνονται:
α) Στη φυτική παραγωγή από 12 μέχρι 90 €/στρ./έτος, ανάλογα με τη καλλιέργεια.
β) Στη ζωική παραγωγή από 21,1 μέχρι 34,7 €/στρέμμα βοσκότοπου/έτος, ανάλογα με το είδος του ζώου (αιγοπρόβατα, βοοειδή κρεατοπαραγωγής, βοοειδή γαλακτοπαραγωγής). 
-Στη ζωική παραγωγή οι μέγιστες ενισχύσεις καταβάλλονται για πυκνότητα βόσκησης 1 Μονάδα Ζωικού Κεφαλαίου/εκτάριο ή μεγαλύτερη, ενώ για μικρότερες πυκνότητες βόσκησης οι ενισχύσεις θα μειώνονται αναλόγως.
-Η υποβολή φακέλων θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά, σε ειδική εφαρμογή του Ειδικού Φορέα Διαχείρισης (ΕΦΔ) και τυχόν έντυπα συμπληρωματικά δικαιολογητικά θα υποβάλλονται στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ.
-Ο διοικητικός έλεγχος των αιτήσεων στήριξης και η έκδοση προσωρινών πινάκων δικαιούχων θα γίνεται από τον ΕΦΔ.
-Οι διοικητικοί έλεγχοι των αιτήσεων πληρωμής καθώς και οι επιτόπιοι έλεγχοι θα γίνονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: