Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Κυριολεκτικά σε απόγνωση έχουν φτάσει και οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου. Νέο πλήγμα το «σπάσιμο» της εξισωτικής αποζημίωσης!

PROBATA TSOPANOS


 Κυριολεκτικά σε απόγνωση έχουν φτάσει και οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, όπως η αύξηση στις τιμές των αγροτικών εφοδίων, η άνοδος του ΦΠΑ, αλλά και η επιμήκυνση του χρόνου ζωής του γάλακτος.

Σα να μην έφταναν αυτά, έρχεται μια νέα Υπουργική Απόφαση που «σπάει» την εξισωτική αποζημίωση, με τελικό αποτέλεσμα να μειώνεται το ποσό που θα λαμβάνουν οι παραγωγοί ορεινών και μειονεκτικών περιοχών όπως η δική μας! Το γεγονός καταγγέλλουν με ερώτησή τους δύο βουλευτές του Ποταμιού, ζητώντας να υπάρξει αντιστάθμισμα για τους κτηνοτρόφους που θα πληγούν.



«Σπάει» η εξισωτική

Τον αιφνιδιασμό των κτηνοτρόφων σχετικά με την εξισωτική αποζημίωση αναδεικνύουν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ''Ποταμιού'' Κώστας Μπαργιώτας (Λάρισας) και Κατερίνα Μάρκου (Β' Θεσσαλονίκης).
Όπως τονίζουν σ' αυτήν, με Υπουργική Απόφαση το μέτρο της εξισωτικής αποζημίωσης «σπάει» σε δύο υπομέτρα. Το πρώτο αφορά την ενίσχυση κτηνοτρόφων και γεωργών σε ορεινές περιοχές και το δεύτερο σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών. 
Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των δικαιούχων της εξισωτικής αποζημίωσης, τη στιγμή που το συνολικό ύψος του μέτρου παραμένει σχεδόν το ίδιο, στα 160 εκ. ευρώ. Πρακτικά, τη μεγαλύτερη επιβάρυνση θα υποστούν οι κτηνοτρόφοι των ορεινών μειονεκτικών περιοχών, όπως είναι η Ήπειρος, που ήταν και οι κύριοι ωφελούμενοι του μέτρου τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίοι θα δουν το συνολικό ποσό που ελάμβαναν μέχρι πέρσι να μειώνεται κατά 50%.

Σε απόγνωση.
Οι αλλαγές έρχονται αιφνιδιαστικά, τονίζουν οι δύο βουλευτές του ''Ποταμιού'', χωρίς καμία αιτιολόγηση και χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους κτηνοτρόφους. Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στην κτηνοτροφία επιδεινώνεται συνεχώς, με τα μέτρα της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες να έχουν φέρει τους κτηνοτρόφους σε απόγνωση. Η αύξηση του κόστους στα αγροτικά εφόδια, με το ΦΠΑ να ανεβαίνει από το 13% στο 23% καθώς και αυτή του ενεργειακού κόστους κατά 100% σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στον χώρο του γάλακτος, όπως η κατάργηση των ποσοστώσεων το 2015, η επιμήκυνση του χρόνου ζωής του γάλακτος και η διαφαινόμενη αλλαγή στην παρασκευή γιαουρτιού, όπου δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση νωπού γάλακτος, οδηγούν την εγχώρια κτηνοτροφική απασχόληση και παραγωγή σε μαρασμό.

Να αντισταθμιστούν
Το ''Ποτάμι'' ρωτά σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο, ώστε να αντισταθμίσει τη σημαντική μείωση στην εξισωτική αποζημίωση που πλήττει τους κτηνοτρόφους σε ορεινές περιοχές, οι οποίοι ενισχύουν με την παρουσία τους την ελληνική ύπαιθρο. Επίσης, σε ποιες διαρθρωτικές παρεμβάσεις θα προβεί, ώστε να προστατεύσει τον ευαίσθητο και νευραλγικό για την ελληνική οικονομία τομέα της κτηνοτροφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: