Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Τον «έγραψαν» και μπαρουφολογούν.


Από τη μέρα που ο Πρωθυπουργός συνέστησε στους υπουργούς του να λύνουν τα προβλήματα του κόσμου και όχι να στελεχώνουν τις εκπομπές των τηλεοπτικών καναλιών (εδώ), άρχισαν να πέφτουν τα πρώτα στοιχήματα. Πόσο θα αντέξουν; Πότε θα γράψουν τη σύσταση, προτροπή ή εντολή στα καινούργια υποδήματά τους και θα αρχίσει το ρεσιτάλ μπαρουφολογίας;

Κάποιοι το έκαναν από τις πρώτες κιόλας μέρες. Κάποιοι χρειάστηκαν ένα-δύο μήνες. Σε κάθε περίπτωση, δεν συμπληρώθηκε ακόμα τo εξάμηνο της νέας κυβέρνησης και τα μάτια μας και τα αυτιά μας δεινοπαθούν με αυτά που βλέπουν και ακούνε.


Παρατηρώ τη φωτογραφία από το τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου. Από τους τρεις που κάθονται εκ δεξιών και εξ ευωνύμων του Αλέξη Τσίπρα, ο ένας (ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης) είναι σχετικά φειδωλός στις εμφανίσεις του. Οι άλλοι δύο (Πάνος Καμμένος και Παναγιώτης Κουρουμπλής) καθόλου. Ο δεύτερος, ειδικά, το έχει τερματίσει. Μιλάει ακατάπαυστα επί παντός του επιστητού. Κι όταν αντιληφθεί ότι αμόλησε την κοτσάνα, δεν έχει κανένα πρόβλημα να ξαναβγεί την επομένη, για να τη διορθώσει. Oπως έγινε τις προάλλες με το «Νταχάου η Ειδομένη».

Μετράω υπουργούς και ψάχνω βρω ποιοι δεν έχουν μιλήσει ή έστω ποιοι έχουν μιλήσει, αφού έχουν επεξεργαστεί σοβαρά κάποιο θέμα της αρμοδιότητάς τους και είναι έτοιμοι να νομοθετήσουν και να το εφαρμόσουν. Ελάχιστοι. Ανακαλώ τη μνήμη του πόσοι βγαίνουν για ψύλλου πήδημα, για να πετάξουν μια πομφόλυγα, για να τσακωθούν με τους παρουσιαστές, για να κάνουν ντόρο. Δεν είναι και δύσκολο: Κουρουμπλής, Καμμένος, Πουλάκης,  Φλαμπουράρης, Φίλης, Κατρούγκαλος, Φωτίου, Αλεξιάδης, Μπαλτάς κ.ο.κ,  για να πάρουμε μόνο τους πιο τακτικούς.
Η «βαρουφακίαση» εξαπλώνεται γοργά. Δεν αντέχουν για πολύ να μην εμφανιστούν στα κανάλια. Είναι κάτι σαν ναρκωτικό. Και όταν πρέπει να εμφανίζεσαι χωρίς λόγο, είναι μοιραίο να πετάς κοτσάνες που «γράφουν». Τι σημασία έχει αν διαρκούν λίγες ώρες; Τα λόγια του αέρα έτσι είναι
Φυσικά και δεν θα μπορούσε να λείπει ο Μάρδας από την Σαρακοστή. Ο άνθρωπος αυτός έχει τις πιο φαεινές ιδέες. Δεν είναι μόνο η σημερινή με τους πλούσιους επενδυτές-πρόσφυγες. Ηταν και η άλλη με το νησί, που θέλει να το κάνει θερινό Νταβός. Από τότε που το είπε (εδώ) έχουν περάσει έξι μήνες. Είδε κανείς να γίνεται κάτι ουσιαστικό, έστω ως προεργασία; Θα περιμένουμε άλλους έξι μήνες, για να δούμε πόσους πρόσφυγες-επενδυτές θα έχει βρει.
Στο ερώτημα «γιατί γίνονται όλα αυτά;», η απάντηση έχει δύο σκέλη:
Πρώτον, διότι έχουν προσβληθεί από τη νόσο του Βαρουφάκη. Η «βαρουφακίαση» εξαπλώνεται γοργά. Δεν αντέχουν για πολύ να μην εμφανιστούν στα κανάλια. Είναι κάτι σαν ναρκωτικό. Και όταν πρέπει να εμφανίζεσαι χωρίς λόγο, είναι μοιραίο να πετάς κοτσάνες  που «γράφουν». Τι σημασία έχει  αν διαρκούν λίγες ώρες; Τα λόγια του αέρα έτσι είναι.
Δεύτερον, διότι ο Πρωθυπουγός ο ίδιος φαίνεται ότι ξέχασε τι τους είχε πει στις 25 Σεπτεμβρίου. Προφανώς, θεωρεί ότι όλοι αυτοί οι υπουργοί, που μπαρουφολογούν κοτσανολογώντας καθημερινά, εφαρμόζουν την υπόδειξή του. Αν είναι έτσι, καλά κάνουν οι υπουργοί και την έγραψαν εκεί που έπρεπε, αφού την εξέλαβαν -και αυτήν- ως άλλη μια πομφόλυγα. Αν δεν είναι έτσι, γιατί δεν πετάει έξω από την κυβέρνηση έναν από τους κοτσανολόγους, για να συμμαζευτούν οι άλλοι;
Ποιος ξέρει; Μια εξήγηση μπορεί να βρίσκεται σ' αυτό που έχει πει ο γάλλος ποιητής και συγγραφέας Φρανσουά Φενελόν πριν από τρεις αιώνες: «Οσο περισσότερα λες, τόσο λιγότερα θυμούνται οι άνθρωποι».
Και γι' αυτό επιβραβεύουν, αλίμονο,  τους μπαρουφολόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: