Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Το Success Story του Τζον Μάγκος.... Ο άνκορμαν από το Καστελόριζο που λατρεύουν οι Αυστραλοί


Ο Τζον Μάγκος είναι παρουσιαστής ειδήσεων στο Channel Seven, το πιο δημοφιλές δίκτυο στην Αυστραλία.
Tι και αν το ελληνικό του επώνυμο και παρουσιαστικό αποτέλεσαν αιτία να υποστεί μεγάλες διακρίσεις. Τι και αν χρειάστηκε να εργάζεται διπλά από τους υπόλοιπους, εκείνος δεν πτοήθηκε...


Σήμερα αποτελεί έναν από τους πιο διάσημους και αγαπητούς δημοσιογράφους της Αυστραλίας και το πρώτο ελληνικής καταγωγής πρόσωπο που εισήλθε στον δυσπρόσιτο, για τους μη Αγγλοσάξονες, χώρο της αυστραλιανής τηλεόρασης.
Με 36 χρόνια μεγάλης καριέρας στη δημοσιογραφία, από τα οποία τα 33 στην τηλεόραση, ο Τζον Μάγκος είναι ο δημοφιλής παρουσιαστής ειδήσεων του βασικού δελτίου των μεγαλύτερων αυστραλιανών καναλιών, έχοντας στο ενεργητικό του συνεντεύξεις που ξεκινούν από τον Τζορτζ Μπους και τον Τζέσι Τζάκσον μέχρι την Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Ομως από όποιο πόστο και 
αν πέρασε, στην ψυχή του υπήρχε πάντα η Ελλάδα, την οποία πρόβαλλε με κάθε τρόπο.
Τα τελευταία χρόνια μάλιστα ως μέλος (μαζί με τον επίσης επιτυχημένο Ελληνοαυστραλό και πρόεδρο της πανίσχυρης εταιρείας Dow Chemical, Αντριου Λιβέρη) του Greek Hellenic Initiative και του ελληνοαυστραλέζικου λόμπι χρησιμοποιεί την επιρροή του προκειμένου να ανοίξει θέσεις εργασίας για νέους πτυχιούχους Ελληνες που θέλουν να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία.

Το «Εθνος» είχε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον διάσημο ομογενή και μπορεί η συνέντευξη για λόγους ευκολίας να έγινε στα Αγγλικά, όμως ο κ. Μάγκος, αν και τρίτης γενιάς Ελληνας, μιλά και διαβάζει Ελληνικά.


O Tζον Μάγκος σε οικογενειακές στιγμές με την Ελληνοαυστραλέζα σύζυγό του Τάνη Τζανή και τα παιδιά τους, τον 8χρονο Κωνσταντίνο και τον 5χρονο Αποστόλη.
O Tζον Μάγκος σε οικογενειακές στιγμές με την Ελληνοαυστραλέζα σύζυγό του Τάνη Τζανή και τα παιδιά τους, τον 8χρονο Κωνσταντίνο και τον 5χρονο Αποστόλη.

«Ο παππούς μου Γιάννης Μάγκος μετανάστευσε το 1918 από το Καστελόριζο στη Μελβούρνη, όπου άνοιξε ένα cafe-restaurant. Το νησί του όμως ήταν συνεχώς στο μυαλό του. Αλλωστε εδώ έχουμε μεγάλη κοινότητα Καστελοριζίων και είναι φανατικοί με τον τόπο τους. Ο πατέρας μου Κωνσταντίνος, ο οποίος γεννήθηκε στην Αυστραλία, παντρεύτηκε τη μητέρα μου, που επίσης κατάγεται από το Καστελόριζο. Να φανταστείτε όταν εγώ παντρεύτηκα τη σύζυγό μου, Τάνη, της οποίας οι γονείς είναι μεν Ελληνες, αλλά όχι από το Καστελόριζο... όλοι μου είπαν ''κρίμα Γιάννη, παντρεύτηκες ξένη...''», λέει ο 58χρονος δημοσιογράφος χαμογελώντας.

Αγαπημένη οικογένεια
Μεγάλωσε σε μια αγαπημένη οικογένεια έχοντας ακόμα δύο μικρότερους αδελφούς και μία αδελφή, όμως τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα, γιατί βίωσε αρκετές διακρίσεις:
«Εκείνη την εποχή, το '60 και '70, οι διακρίσεις ενάντια σε Ελληνες, Ιταλούς και Ισπανούς από τους αγγλοσαξονικής καταγωγής Αυστραλούς ήταν μεγάλες. Αργότερα όταν άρχισαν να μεταναστεύουν εδώ οι Ασιάτες, οι διακρίσεις μετατοπίστηκαν προς αυτούς, ενώ αυτήν την εποχή τις βιώνουν οι μετανάστες που προέρχονται από τον ισλαμικό κόσμο. Πέρασα δύσκολα, ειδικά στο σχολείο. Ομως οι δυσκολίες σε κάνουν πιο δυνατό. Στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας μου, χρειάστηκε να εργαστώ δύο φορές πιο σκληρά από τους άλλους προκειμένου να αποδείξω την αξία μου», δηλώνει ο Τζον Μάγκος, ο οποίος παραδέχεται πως έγινε δημοσιογράφος γιατί ήθελε να ξεχωρίσει, ενώ αισθάνεται υπερήφανος όταν οι Ελληνες της Αυστραλίας του λένε: «Μπράβο, Γιάννη, εσύ άνοιξες τον δρόμο και για τα δικά μας παιδιά».
Σπούδασε δημοσιογραφία στη Μελβούρνη και παράλληλα με τις σπουδές του εργαζόταν στην απογευματινή εφημερίδα «The Herald», όπου αναγκάστηκε να πει ψέματα για την ηλικία του προκειμένου να τον προσλάβουν.


Το 2000 στο Σίδνεϊ με τον Μπιλ Κλίντον και τη σύζυγό του, Τάνη. Πολλές από τις συνεντεύξεις που έχει πάρει ο δημοσιογράφος έχουν προκαλέσει αίσθηση.
Το 2000 στο Σίδνεϊ με τον Μπιλ Κλίντον και τη σύζυγό του, Τάνη. Πολλές από τις συνεντεύξεις που έχει πάρει ο δημοσιογράφος έχουν προκαλέσει αίσθηση.

Επειτα από τρία χρόνια χτύπησε την πόρτα της τηλεόρασης και προσελήφθη στo εθνικής εμβέλειας Channel Nine, ένα από τα σημαντικότερα δίκτυα της χώρα: «Η καθαρόαιμη ελληνική φυσιογνωμία μου προκάλεσε δυσκολίες στην ανέλιξή μου. Ομως δεν το έβαλα κάτω, δούλεψα σκληρά. Ειδικεύτηκα στο πολιτικό ρεπορτάζ και κάλυπτα τα θέματα του Κοινοβουλίου.
Το 1986 πήρα προαγωγή και έγινα διευθυντής του γραφείου του Channel Nine στις ΗΠΑ. Ετσι μετακόμισα για τρία χρόνια στο Λος Αντζελες. Ηταν, θεωρώ, κορυφαία στιγμή στην καριέρα μου, γιατί βρισκόμουν κοντά στις σημαντικές πολιτικές εξελίξεις. Εκείνη την περίοδο κάλυπτα την καμπάνια του Μάικλ Δουκάκης ενάντια στον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο. Γνωριστήκαμε και έγινε καλός μου φίλος. Κρίμα που δεν εξελέγη, θα μπορούσε να προσφέρει πολλά γιατί ήταν προοδευτικός. Μου είχε πει ότι αν εκλεγόταν, το πρώτο που θα έκανε ήταν να βρει λύση στο Κυπριακό», θυμάται ο κ. Μάγκος.

Η πρόταση
Το 1989 δέχεται μια δελεαστική πρόταση από τον Γκράχαμ Κένεντι, το πιο δημοφιλές πρόσωπο της αυστραλιανής τηλεόρασης εκείνη την εποχή, για να γίνει συμπαρουσιαστής του στο πρόγραμμα «Coast to Coast» και έτσι επέστρεψε στην Αυστραλία: «Ηταν η πιο επιτυχημένη εκπομπή τότε. Επρόκειτο για ένα ειδησεογραφικό σόου με πολιτική κυρίως θεματολογία, το οποίο όμως περιελάμβανε χιουμοριστικά σχόλια και απίστευτη σάτιρα. Μέσα από αυτό προέβαλλα όσο μπορούσα την ελληνική κουλτούρα. Πώς κάνουμε Πάσχα στην Ελλάδα, τα ήθη και τα έθιμά μας...», λέει ο δημοσιογράφος.


Ο Τζον Μάγκος, πριν από έναν μήνα, με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Μάικλ Τέρνμπουλ.
Ο Τζον Μάγκος, πριν από έναν μήνα, με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Μάικλ Τέρνμπουλ.

Αργότερα συνεργάστηκε με το υψηλής τηλεθέασης Channel Seven παρουσιάζοντας την εκπομπή «At Home With John Mangos», η οποία περιελάμβανε συνεντεύξεις με σπουδαίες προσωπικότητες και γνώρισε μεγάλη επιτυχία.
Από τις σημαντικές στιγμές της καριέρας του ήταν όταν το διάσημο Sky Νews Australia τού πρότεινε τη θέση του παρουσιαστή στο βασικό δελτίο ειδήσεων, την οποία κράτησε για δεκαπέντε συνεχόμενα χρόνια. Το μακροσκελές βιογραφικό του συμπληρώνουν ακόμη συνεργασίες με το Channel Τen, με τον γνωστό ραδιοφωνικό σταθμό 2KY κ.ά. Οσο για τις συνεντεύξεις του που προκάλεσαν αίσθηση ξεχωρίζουν εκείνες των Τζορτζ Μπους, Μάικλ Δουκάκης, Τζέσι Τζάκσον, Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, Τζέιν Φόντα, Ελίζαμπεθ Τέιλορ, του καλού του φίλου Ράσελ Κρόου κ.ά.
Δύσκολη στιγμή για εκείνον ήταν η λύση της συνεργασίας του με το Sky Νews το 2011, όταν ένα χιουμοριστικό σχόλιό του θεωρήθηκε από την ηγεσία του σταθμού ως ρατσιστικό: «Πρόκειται για τον νικητή του κινέζικου Λότο, ο οποίος εμφανίστηκε φορώντας μάσκα του Spiderman προκειμένου να μην τον αναγνωρίζουν. Εγώ σχολίασα πως δεν χρειαζόταν να φορέσει μάσκα, γιατί, αφού έχει τα ίδια μαύρα μαλλιά και σχιστά μάτια με τους υπόλοιπους Κινέζους, πάλι δύσκολα θα αναγνωριζόταν. Εκανα χιούμορ, τίποτα περισσότερο. Ο πραγματικός λόγος ήταν πως δεν τα πήγαινα καλά με τον διευθυντή του καναλιού», αποκαλύπτει ο Τζον Μάγκος.

Επαφή με την Κυβέρνηση. «Δημιουργούμε θέσεις εργασίας για Ελληνες»

Το 2012 με την Κέιτ Μπλάνσετ στο Σίδνεϊ.
Το 2012 με την Κέιτ Μπλάνσετ στο Σίδνεϊ.

ΟΤζον Μάγκος σήμερα παρουσιάζει το δελτίο ειδήσεων τα Σαββατοκύριακα στο Channel Seven (το πιο δημοφιλές ίσως δίκτυο στην Αυστραλία), ενώ εμφανίζεται και στις πρωινές εκπομπές «Sunrise» και «Morning Show». Παράλληλα από το 2011 ξεκίνησε και τη δική του επιχείρηση. Πρόκειται για μια σχολή η οποία εκπαιδεύει μεγαλοστελέχη εταιρειών ώστε να έχουν μια επιτυχημένη παρουσία στην επαφή τους με τα media. «Πελάτες μας είναι όλες οι μεγάλες τράπεζες της χώρας και εταιρείες όπως τα McDonald's», λέει ο διάσημος δημοσιογράφος,
Από όποιο πόστο και αν πέρασε η σκέψη του ήταν πάντα στην Ελλάδα: «Είμαι μέλος του Greek Hellenic Initiative και συμμετέχω στο ελληνοαυστραλιανό λόμπι. Και στα δύο αυτά έχει μεγάλη δραστηριότητα και ο Αντριου Λιβέρης, ο οποίος επίσης κατάγεται από το Καστελόριζο. Ασχολούμαστε με πολλά ελληνικά ζητήματα. Οταν ξεκίνησε η κρίση αυξήθηκε κατακόρυφα η μεταναστευτική ροή των Ελλήνων προς την Αυστραλία, η οποία σήμερα έχει 23 εκατ. κατοίκους, από τους οποίους περίπου το ένα εκατ. είναι Ελληνες. Εδώ όμως δεν δέχονται με ευκολία μετανάστες, έτσι κάναμε επαφές με την αυστραλιανή κυβέρνηση και προτείναμε να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για Ελληνες. Τελικά, τους πείσαμε να επιτρέπουν σε νέους Ελληνες απόφοιτους πανεπιστημίων να μπορούν να εργαστούν για έναν χρόνο στην Αυστραλία. Αυτό ήταν ένα πρώτο βήμα», δηλώνει ο Τζον Μάγκος.
Είναι παντρεμένος με την Ελληνοαυστραλέζα οικονομολόγο Τάνη Τζανή, με την οποία απέκτησαν δύο γιους, τον Κωνσταντίνο και τον Αποστόλη: «Γνωριστήκαμε στο στούντιο όταν ήρθε να μιλήσει για κάποια οικονομικά ζητήματα. Ηταν έρωτας με την πρώτη ματιά», εξομολογείται.
Κάθε καλοκαίρι ο Τζον Μάγκος με την οικογένειά του επισκέπτεται το Καστελόριζο, όπου διατηρεί σπίτι. Αγαπά τα τραγούδια των Ξυλούρη, Νταλάρα, Αλεξίου, Μικρούτσικου, Χαρούλη, ενώ λατρεύει τη ζωγραφική του Φασιανού. Οσο για τις αγαπημένες του ελληνικές γεύσεις: «Το ψάρι πλακί, το ρυζόγαλο, οι κουραμπιέδες... Με την Τάνη, η οποία μιλά άπταιστα Ελληνικά, μαθαίνουμε στα παιδιά μας τα ελληνικά έθιμα και να αισθάνονται Ελληνες. Πριν από λίγα χρόνια και εγώ και οι γιοι μου πήραμε την ελληνική υπηκοότητα. Ξέρετε, νιώθω περισσότερο Ελληνας. Ονειρό μου είναι να μπορέσω να περνάω τον μισό χρόνο στην Ελλάδα και τον μισό στην Αυστραλία», καταλήγει.


Με τον Τίμοθι Ντάλτον στο Μεξικό, στα γυρίσματα της ταινίας του Τζέιμς Μποντ «Licence to Kill» το 1987.
Με τον Τίμοθι Ντάλτον στο Μεξικό, στα γυρίσματα της ταινίας του Τζέιμς Μποντ «Licence to Kill» το 1987.

Κοντά στο ποδόσφαιρο.
Ο Τζον Μάγκος έχει έντονη φιλανθρωπική δράση ενώ είναι και ο επίσημος πρεσβευτής της ομάδας ποδοσφαίρου Sydney Swans: «Εδώ είναι σαν τον Ολυμπιακό. Εχουν χρώμα το κόκκινο και το λευκό. Ηταν η ομάδα που υποστήριζε ο παππούς μου, ο οποίος έκανε συχνά το τραπέζι στους παίχτες της στο εστιατόριό του. Στη συνέχεια ο θείος μου υπήρξε ο γιατρός της ομάδας και εγώ συνεχίζοντας την παράδοση τους υποστηρίζω όσο μπορώ».


Με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ το 1988 στο Μπέβερλι Χιλς.
Με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ το 1988 στο Μπέβερλι Χιλς.

Μάγδα Λιβέρη

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: